Salam... Ada yang terliur tgk donut kite...? Minta ampunlah ye... Kali terakhir buat donut coklat ramadhan hari tu... anak2 yang suka sangat. Mama tumpang2 je... papa pulak tumpang seronok tgk anak2 makan tapi papa memang tak suker sesangat. Sampaikan bila mama makan pun dok jeling2 je... eheheee bukan ape tu... papa takut badan mama kembang macam donut jugak. Tu yang jeling2 je tu... so mama kenalah paham2... Hari Jumaat malam, Mak Ina, kakak aku yang dok kat Bagan Datoh tu mai. Besh! Rumah penuh dengan anak buah. Bising, memekak tapi seronok! Adalah baking2 sikit sambil2 siapkan tempahan kat n3 bawah ni... Jom layan gambo yang tak seberapa ni...
Resepi donut ni aku salin di rumah Kak Watie. Resepi asal dari Kak Noreen UK, katenya. Sebelum tu memang dah ngences tgk donut kat rumah Hana. Memang kena buatlah tu. Jadi bermulakan BM aku berkerja setelah agak lama juga berehatnya.
Ni aku kongsikan resepinya yek...
Bahan-bahan (16 biji bergantung pada size): 200gm tepung roti 50gm tepung gandum 50gm tepung jagung 30gm gula pasir 2/3 camt garam 1 camb baking powder 2 camt instant yeast 190ml susu + 1 biji telur - dikacau rata 50gm lemak sayur minyak untuk menggoreng Chocolate topping:
100 plain chocolate - masak secara double boiler sehingga cair, kacau sentiasa dan pastikan jangan dimasuki air....(Akak cairkan baking chocolate, add milk sikit & sedikit butter) chopped kacang secukupnya ( Akak tabur coloured sugar ) cara:
Resepi donut ni aku salin di rumah Kak Watie. Resepi asal dari Kak Noreen UK, katenya. Sebelum tu memang dah ngences tgk donut kat rumah Hana. Memang kena buatlah tu. Jadi bermulakan BM aku berkerja setelah agak lama juga berehatnya.
Ni aku kongsikan resepinya yek...
Bahan-bahan (16 biji bergantung pada size): 200gm tepung roti 50gm tepung gandum 50gm tepung jagung 30gm gula pasir 2/3 camt garam 1 camb baking powder 2 camt instant yeast 190ml susu + 1 biji telur - dikacau rata 50gm lemak sayur minyak untuk menggoreng Chocolate topping:
100 plain chocolate - masak secara double boiler sehingga cair, kacau sentiasa dan pastikan jangan dimasuki air....(Akak cairkan baking chocolate, add milk sikit & sedikit butter) chopped kacang secukupnya ( Akak tabur coloured sugar ) cara:
- masukkan tepung, gula, garam dan baking powder ke dalam mangkuk adunan
- kacau rata
- setelah itu masukkan pula susu dengan telur dan jugak yis
- kacau sekejap
- masukkan pula lemak sayur dan uli sehingga tidak melekat di tangan..(adunan lembik sikit so Akak tambah tepung gandum sampai adunan tak melekat lagi kat tangan)
- bentukkan doh menjadi bulat dan letakkan semula ke dalam mangkuk adunan tadi
- biarkan doh naik dua kali ganda selama 40-45 min (akak biar 1 jam)
- kalau ada breadmaker boleh dimasukkan semua bahan ke dalamnya dan tekankan setting dough...(part ni Akak uli balik sekejap...lepas tu terus ke step 13)
- tunggu sehingga siap selama 1 1/2 jam
- keluarkan doh dan letakkan ke atas papan pencanai
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- kemudian bentukkan semula menjadi bulat dan rehatkan selama 10 min
- ambil doh tadi dan canaikan setebal 1 - 1.5cm
- terapkan doh dengan menggunakan donut cutter dan susunkan ke atas baking tray yang telah di alaskan dengan kertas minyak
- biarkan doh naik sekali lagi selama 20-30 min
- setelah itu bolehlah digoreng sehingga keperangan
- NOTE: jika inginkan jam donut bolehlah ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bulat. selepas digoreng masukkan jam ke dalam piping bag dan pipekan ke dalam donut tadi
- Donut with chocolate topping - selepas dicairkan cokelat secara double boiler, ambil satu donut yang telah digoreng tadi dan celupkan ke dalam cokelat tadi. taburkan dengan chopped kacang (almond, hazelnut)
note: donut nie memang lembut walaupun disimpan keesokkan harinya
7 comments:
aduhh fiza... sabo je la tengok donut2 ni... kalau tak tahan sgt nanti, start kete gi carik kt giant nanti! abih cite.. kikiki
ida,
tak ci! tak ci!!!
bestnyer... meriah coklatnya...
bagusnya ko yer...pandai....
Salam kak Fiza,
Wah. thumbs up! Nampak detail caranya. Dolu2 saya ada gi kelas ban dan donut . Dah lupa cara uli2nya. Bole try nih. Mitak izin copy resipi ya?
mcm2 la ko nih kak pza...blom habis aku kejekan cheese tart ko dah tunjuk donut coklat lak..ari tu mmg tingin donut yg cam gini pastu pegi beli kat esso otw balik keje tp keras nak mampos..x menepati citarase..uhuukkkk
bintangku,
buat sendiri ni boleh tepek selagi mau!ekekeee
ct temah,
xdolah...biaso jooo...ngeeee
nurindah,
silelah...
faiz,
nak yg lembut kene g j'co ke...big apple ke...mmg lembut gilos depenye donut...akunye donut ni pun tak selembut itu...
Post a Comment