Followers

Monday, October 19, 2009

Donut Coklat


Salam... Ada yang terliur tgk donut kite...? Minta ampunlah ye... Kali terakhir buat donut coklat ramadhan hari tu... anak2 yang suka sangat. Mama tumpang2 je... papa pulak tumpang seronok tgk anak2 makan tapi papa memang tak suker sesangat. Sampaikan bila mama makan pun dok jeling2 je... eheheee bukan ape tu... papa takut badan mama kembang macam donut jugak. Tu yang jeling2 je tu... so mama kenalah paham2... Hari Jumaat malam, Mak Ina, kakak aku yang dok kat Bagan Datoh tu mai. Besh! Rumah penuh dengan anak buah. Bising, memekak tapi seronok! Adalah baking2 sikit sambil2 siapkan tempahan kat n3 bawah ni... Jom layan gambo yang tak seberapa ni...

Resepi donut ni aku salin di rumah Kak Watie. Resepi asal dari Kak Noreen UK, katenya. Sebelum tu memang dah ngences tgk donut kat rumah Hana. Memang kena buatlah tu. Jadi bermulakan BM aku berkerja setelah agak lama juga berehatnya.


Ni aku kongsikan resepinya yek...
Bahan-bahan (16 biji bergantung pada size): 200gm tepung roti 50gm tepung gandum 50gm tepung jagung 30gm gula pasir 2/3 camt garam 1 camb baking powder 2 camt instant yeast 190ml susu + 1 biji telur - dikacau rata 50gm lemak sayur minyak untuk menggoreng Chocolate topping:
100 plain chocolate - masak secara double boiler sehingga cair, kacau sentiasa dan pastikan jangan dimasuki air....(Akak cairkan baking chocolate, add milk sikit & sedikit butter) chopped kacang secukupnya ( Akak tabur coloured sugar ) cara:
  1. masukkan tepung, gula, garam dan baking powder ke dalam mangkuk adunan
  2. kacau rata
  3. setelah itu masukkan pula susu dengan telur dan jugak yis
  4. kacau sekejap
  5. masukkan pula lemak sayur dan uli sehingga tidak melekat di tangan..(adunan lembik sikit so Akak tambah tepung gandum sampai adunan tak melekat lagi kat tangan)
  6. bentukkan doh menjadi bulat dan letakkan semula ke dalam mangkuk adunan tadi
  7. biarkan doh naik dua kali ganda selama 40-45 min (akak biar 1 jam)
  8. kalau ada breadmaker boleh dimasukkan semua bahan ke dalamnya dan tekankan setting dough...(part ni Akak uli balik sekejap...lepas tu terus ke step 13)
  9. tunggu sehingga siap selama 1 1/2 jam
  10. keluarkan doh dan letakkan ke atas papan pencanai
  11. tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  12. kemudian bentukkan semula menjadi bulat dan rehatkan selama 10 min
  13. ambil doh tadi dan canaikan setebal 1 - 1.5cm
  14. terapkan doh dengan menggunakan donut cutter dan susunkan ke atas baking tray yang telah di alaskan dengan kertas minyak
  15. biarkan doh naik sekali lagi selama 20-30 min
  16. setelah itu bolehlah digoreng sehingga keperangan
  17. NOTE: jika inginkan jam donut bolehlah ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bulat. selepas digoreng masukkan jam ke dalam piping bag dan pipekan ke dalam donut tadi
  18. Donut with chocolate topping - selepas dicairkan cokelat secara double boiler, ambil satu donut yang telah digoreng tadi dan celupkan ke dalam cokelat tadi. taburkan dengan chopped kacang (almond, hazelnut)

note: donut nie memang lembut walaupun disimpan keesokkan harinya


9 comments:

sunkist said...

aduhh fiza... sabo je la tengok donut2 ni... kalau tak tahan sgt nanti, start kete gi carik kt giant nanti! abih cite.. kikiki

Fiza Nordin said...

ida,
tak ci! tak ci!!!

bintangku said...

bestnyer... meriah coklatnya...

D.O.U.B.L.E...S said...

bagusnya ko yer...pandai....

indahhouse said...

Salam kak Fiza,

Wah. thumbs up! Nampak detail caranya. Dolu2 saya ada gi kelas ban dan donut . Dah lupa cara uli2nya. Bole try nih. Mitak izin copy resipi ya?

FaizAmYAirieL said...

mcm2 la ko nih kak pza...blom habis aku kejekan cheese tart ko dah tunjuk donut coklat lak..ari tu mmg tingin donut yg cam gini pastu pegi beli kat esso otw balik keje tp keras nak mampos..x menepati citarase..uhuukkkk

Fiza Nordin said...

bintangku,
buat sendiri ni boleh tepek selagi mau!ekekeee

ct temah,
xdolah...biaso jooo...ngeeee

nurindah,
silelah...

faiz,
nak yg lembut kene g j'co ke...big apple ke...mmg lembut gilos depenye donut...akunye donut ni pun tak selembut itu...

Anonymous said...

Simpler and easier just links london various facets of being married the ought links london jewellery to be obtained and tradition recently indicated links of london sale actually divided regarding the bride's family, links of london silver the groom's family, as well as the groom himself. discount links of london Over are the days where the bride's parents insures links of london ring uk every single thing make a list of to links of london friendship bracelets sale perfect detail. For a short period, tradition had shifted this obligation to qualify for the links sweetie bracelet three parties soon discussed the following., a response, links of london earrings as well as ever-popular brunch. Experience entered production although there required to links of london necklaces sale twelve inches into your market by the grooms telephone and therefore bridal individual.

gaohui said...

No matter where your destination might be, thomas sabo charm your belongings should be important to you. thomas sabo charms uk If your bag is full, then use a bag strap to ensure that thomas sabo charms sale the lid won't fly open due to a broken lock and that all your precious tthomas sabo charm clearance things will make it home with u in a safe and sound manner. theap thomas sabo charms It may not have been the case in the past, but these days being an expectant mother, discount thomas sabo charms or a mother who is nursing a young baby does not mean that you have to sacrifice all dress sense and style.

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)