Salam...
Kek pisang pulak... pisang yang digunakan adalah pisang pemberian Kak Pozi, (akak 1 emak lain bapak) yang tinggi di Gelung Pepuyu, Perak. Hari Isnin lepas dia datang untuk menghadiri majlis konvokesyen anak sulongnya (anak buah aku lee...) Firdaus. Firdaus ni kembar. Dia abang dan adik kembarnya, Irzuddin. Name tak dekat2 macam pasangan kembar yang lelain tu...
Resepi kek pula aku cedok dari rumah Ijah. Resepi asalnye daripada CMG. Terima kasih kepada kedua2nya. Sgt marvelles tau... minta izin CMG dan Ijah nak letak resipinya di sini k... selain untuk berkongsi dengan kawan2 lain juga untuk panduan diri sendiri di masa depan...
Bahan-bahan
* 250g tepung gandum
* 1camca teh soda bikarbonat
* 1/2 camca teh garam
* campur dan ayak
15g ovellette
150g gula halus
5 biji telur - Gred A (Aku guna 4 biji telur Gred C. Tapi telur tu besar mcm gred A)
125g mentega - dicairkan dan disejukkan
100g minyak jagung (Aku guna minyak kelapa)
225g pisang emas + camca teh esen vanila - dilecek
Cara-cara
Panaskan oven 175c. Lenserkan loyang dengan mentega dan taburkan tepung gandum. Ketuk2 loyang untuk keluarkan lebihan tepung.
Putar gula dan ovellete hingga sebati. Masukkan telur dan putar lagi dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat. (Macam adunan bahulu).
Perlahankan speed dan masukkan pisng lecek. Pukul sebati.
Masukkan bahan ayak berselang-seli dengan mentega cair dan minyak hingga habis.
Tuang dalam tin/loyang. bakar 55-60 minit atau sehingga masak.
Kek pisang pulak... pisang yang digunakan adalah pisang pemberian Kak Pozi, (akak 1 emak lain bapak) yang tinggi di Gelung Pepuyu, Perak. Hari Isnin lepas dia datang untuk menghadiri majlis konvokesyen anak sulongnya (anak buah aku lee...) Firdaus. Firdaus ni kembar. Dia abang dan adik kembarnya, Irzuddin. Name tak dekat2 macam pasangan kembar yang lelain tu...
Resepi kek pula aku cedok dari rumah Ijah. Resepi asalnye daripada CMG. Terima kasih kepada kedua2nya. Sgt marvelles tau... minta izin CMG dan Ijah nak letak resipinya di sini k... selain untuk berkongsi dengan kawan2 lain juga untuk panduan diri sendiri di masa depan...
Bahan-bahan
* 250g tepung gandum
* 1camca teh soda bikarbonat
* 1/2 camca teh garam
* campur dan ayak
15g ovellette
150g gula halus
5 biji telur - Gred A (Aku guna 4 biji telur Gred C. Tapi telur tu besar mcm gred A)
125g mentega - dicairkan dan disejukkan
100g minyak jagung (Aku guna minyak kelapa)
225g pisang emas + camca teh esen vanila - dilecek
Cara-cara
Panaskan oven 175c. Lenserkan loyang dengan mentega dan taburkan tepung gandum. Ketuk2 loyang untuk keluarkan lebihan tepung.
Putar gula dan ovellete hingga sebati. Masukkan telur dan putar lagi dengan kelajuan tinggi hingga adunan naik dan pekat. (Macam adunan bahulu).
Perlahankan speed dan masukkan pisng lecek. Pukul sebati.
Masukkan bahan ayak berselang-seli dengan mentega cair dan minyak hingga habis.
Tuang dalam tin/loyang. bakar 55-60 minit atau sehingga masak.
4 comments:
beshnye la aku tgk smue desert2 ko ni kak pza...terlior jgn ckpla sbb aku peknen kali ni mmg suke mkn bende2 manis..jgn kene kencing manis sudah..ekekeke
faiz,
ha tu la...makan kene ingat2 gak tu...akak mmg dah ade xperience mase pegnen kene diabetis.hish menyusahkan tau...
salam fiza...tu cekelet ek yg tersentil bawah pisang..hahaha., siap lah kena cili lagi pas ni!!!
Hi thеre! Would you mind if І share your blog with my myspace gгoup?
There'ѕ а lot of peοple that I think would really
aρpreciatе уour content. Please let me know. Cheers
My webpage :: diabetes zyprexa
Post a Comment