Followers

Monday, April 05, 2010

Cerite2 aje...

Salam...

Berape hari erk tak update blog ni...? Rase macam lame sangat... tapi 2 hari je coti blogging & rindu betul rasenya... Sekarang ni hujung2 minggu payah betul nak pegang pc. Bukan bz beno dengan kerja rumah tapi malas nak berebut dengan anak2. Sejak dua menjak ni dia orang dah pandai log in game. Dahnye... ape lagilah, kan...

Itupun aku yang buat rules... cume hari cuti saje dia orang boleh main game, pegang & usik pc ni. Hari2 sekolah walaupun kerja sekolah dah siap, dia orang tak dibenarkan pegang pc ni... eheheee... kejam ke aku? Zalimkah aku? Hahahaaa!!!

Hari Sabtu lepas, kami balik kampung jenguk abah. Alhamdulillah abah dah semakin ok. Cuma selera makannya tak menentu. Tapi abah dah boleh duduk dan bercakap sikit2. Syukur...

Sabtu petang tu, abah kate teringin nak makan mee rebus kat Restoran Hamid @ Slim Village. Mase abah sihat2 sebelum ni, inilah restoran mamak yang jadi tempat minum abah. Dedulu kami pun pernah pergi bf sekali dengan abah kat restoran tu... dah bawak balik, abah makan sikit je. Telahnya, aku ni pun teringin le jugak. Beli 2 bungkus. Mak aiiii, pada aku bukannye mee rebus tu... tapi mee kari. Sebab kuah tu, kuah kari looo... eii mamak ni menipu betullah! My hubby siap gelak2kan aku yang tertipu tu...

Isinya hampess... semate2 sayur taugey tergolek2. Pastu beberapa potongan tauhu goreng dan tepung goreng. Telur sebiji dibelah dua. Ayam ke, kerang ke, fishcake ke... jangan ko carik!!! Itu je... ish, lebih baikle le menantu ni buat... makan sampai tak kuasa nak telan, abah oiii!!! Tapi dek sebabkan abah nak mee rebus dari restoran yang wallah tu, ikutkan ajelah...

Sementara tunggu mamak tu bikin 'mee rebus' abah, hb tunjuk seseorang yang berdiri di seberang jalan berdekatan restoran tu. Katenye lelaki berjambang tu kawannya masa sekolah dulu. Kate hb, atuk & bapak kawannya bai jual roti pon pon tu... atuk & abahnyalah satu-satunya bai ponpon kat kampung tu dan sekitarnya. Tapi la ni tadek dah... kawan dia tu pun jual roti le... ha ni hoh rotinye. Kami beli untuk 2 rumah. Boleh tahan jugaklah rotinya. Tidak selembut roti gardenia dan yang seangkatan dengannya tapi boleh tahan sedapnye.

Bun inti pelbagai. Aku beli 4 ketul inti kelapa, 4 ketul inti kaya dan 4 ketul inti kacang merah. Dalam gambar tu inti kaya.


Roti Benggali - Sebungkus, RM1.60. Aku beli 2 bungkus.

Pagi Ahad, aku dan hb pergi pasar pagi kat Slim River. Carik bf kononnya. Aku suka makan nasi lemak daun pisang. Kat sini dorang jual nasi lemak bungkus pakai daun pisang semata. Tu yang aku suker...! maklumlah kawasan kampung. Daun pisang senang nak dapat. Free aje agaknye... takdelah kuar kos. Kalau kat sini, daun pisang senonet je pehtu lapik dengan kertas minyak kaler coklat tu, kan...

Kat pasar pagi tu jugak, kami beli ayam KFC kate orang yang jual tu... takde maknenye KFC. Tapi kalau kate ayam berempah, percaya. Sedap jugak... mase goreng tu wangi semerbak baunye... Ayam tu dah siap potong. 1 peket ade 2 ekor. Hargenya RM15. Bolehlah... rasenye agak murah jugak tu...


Petang Ahad dah sampai rumah, konon2nye malam nnt nak keluar p makan kat luarlah. Penat nak masak. Tapi... takleh tahan tengok ni hooohhh!!! Ekekekeee.... memanggil2 aje ropernye...


Sambil2 basuh kain (pakai mesin laaaa), aku pun buatlah sambal ikan bilis dengan petai ni hahhhhh!!! Goreng ayam berempah tu hahhhhh!!! Itu le makan malam kami semalam...



~ Tammat ~

7 comments:

Watierman, rmanbkr said...

OO suka petai yer....Akak & Hubby tak makan petai....tapi bab masak tu kan...kadang2 memang tak larat..tapi cam dah terbiasa bersambil jer kan!

larra said...

cek pija..hurmm we all 1 family pun suker bebenor ngan sambal petai ne..leh buat nasik abih seperiuk..tak kira ngan udang ke bilis ke sumer layann..yummy

Mat Gebu said...

salam fiza...weyy, aku suka lah gambao koo gantung petai tu..nanti aku nak buat jugak laa. nampak seksi kan petai tu...gedek's jeee...

cikmanggis said...

hoho makcikmanggis suko cara fiza gantung petai tu orang dulu dulu kepit petai kat ibu jari kaki kihkih

Fiza Nordin said...

k watie,
2/3 arini kene pakai air banyak sikit dr hari2 biasalah hehehee ikut tekak & selera masing2 la kan....

mimi,
kite ngan sambal ikan bilis je laku.udang sll goreng je...

CMG,
kene gantng...klu tak anak aku si Mierza tu mengkutil...heheheee

cm,
hah, ye ke cm... camne tu???

A.I said...

Cantek tol petai kau besen. rapat2..hohoho

Fiza Nordin said...

besan,
udah le rapat,beso2 plak matenye...eiii syedap gilos baban kami menelannye hahahaa

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)