Salam...
Popia bersira ni aku buat minggu lalu (hari Rabu) untuk jamuan bacaan yassin untuk mak. Masa tu mak belum 'pergi' lagi...
Ni 1st time aku buat popia bersira ni. Sebelum2 ni memang pernah makan tapi beli saja. Beberapa tahun lepas aku ada buat untuk jualan di bazaar ramadhan. Tapi tak buat yg bersira. Aku buat yg berkuah tu.
Sebut pasal bazaar ramadhan, tahun ni aku tak ambil tapak di bazaar walaupun memang ingat nak ambil macam tahun lepas. Kalau aku berniaga sure tak ada masa nak pergi terawih dan nak buat amalan ibadat terbatas sikit. Ala kadar saja. So ingat, nak lebih beramal untuk arwah mak tahun ni...
Popia goreng dan basah memang my feveret. Tapi... emp, ada apa2 petua tak...? Kenape eh, popia aku ni lembik bila dah sejuk? Sesape ade petua, kongsi yek...
Intinya aku letak timun, sengkuang dan lobak merah yang disagat/potong2. Goreng sekejap atas api perlahan hingga agak layu dan dicampurkan dengan udang kering yang diblender kering. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa sikit.
Kuahnya pun aku letak sedikit udang kering blender bagi terasa. Letak gula sikit supaya kuahnya tu rase manis2 pedas...
Popia bersira ni aku buat minggu lalu (hari Rabu) untuk jamuan bacaan yassin untuk mak. Masa tu mak belum 'pergi' lagi...
Ni 1st time aku buat popia bersira ni. Sebelum2 ni memang pernah makan tapi beli saja. Beberapa tahun lepas aku ada buat untuk jualan di bazaar ramadhan. Tapi tak buat yg bersira. Aku buat yg berkuah tu.
Sebut pasal bazaar ramadhan, tahun ni aku tak ambil tapak di bazaar walaupun memang ingat nak ambil macam tahun lepas. Kalau aku berniaga sure tak ada masa nak pergi terawih dan nak buat amalan ibadat terbatas sikit. Ala kadar saja. So ingat, nak lebih beramal untuk arwah mak tahun ni...
Popia goreng dan basah memang my feveret. Tapi... emp, ada apa2 petua tak...? Kenape eh, popia aku ni lembik bila dah sejuk? Sesape ade petua, kongsi yek...
Intinya aku letak timun, sengkuang dan lobak merah yang disagat/potong2. Goreng sekejap atas api perlahan hingga agak layu dan dicampurkan dengan udang kering yang diblender kering. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa sikit.
Kuahnya pun aku letak sedikit udang kering blender bagi terasa. Letak gula sikit supaya kuahnya tu rase manis2 pedas...
7 comments:
Kalo popia biasa tu, tau ler aku nk kekalkan kerangupannyer, tp yg bersira ni aku pun fail gak..ada orang kata takleh letak air kat sosnyer, kalo letakpun kena keringkan ia sampai betul2 melekit, barulah gaul popia tu...entah ler...
sedapnyerrrr...faberet teman jugakkk
kalo popia tu x goreng pun ok
sedapnyeee
Hmmm...sepertinya enak banget ya, tapi itu terbuat dari apa ya ? apa kalo di Indonesia namanya Lumpia? salam kenal ya
noorma,
masalahnye popia aku tu sebelum disira lagi dah lembik kebek huhuhuuuu
el,
aku...klu namenye popia mmg suker bangat weiiii
ila,
yummy!
dian,
salam kenal jugak...agaknyelah yek...dipanggil lumpia ye...
jgn letak timun and togeh kot.. sbb cepat berair.
jamie,
oh ye ke...nnt next time boleh try...
Post a Comment