Followers

Thursday, July 30, 2009

Cuppies Ball


Salam di pagi Khamis...

Actually cuppies ni aku buat pada hari Jumaat (24-07-2009) minggu lepas. Dah hampir seminggu barulah dapat masuk n3 sebab pc aku yg rosak. Semua n3 terpaksa ikut turn by turn...

Cuppies Ball ni aku buat untuk diberikan kepada rakan2 sekelas Boy di sekolah bersempena dengan hari lahir yang telah hampir 2 minggu berlalu. Date birthday dia sepatutnya 11-07-2009 (Sabtu) tapi disebabkan pada hari Jumaat (10-07-2009) yang lalu emak meninggal dunia, segala perancangan kena KIV dulu. Barulah minggu lepas ada kesempatan mamanya nak tunaikan hajat yg KIV tu.

Aku pilih tema ni kerana mudah nak deko. Dan selebihnya kerana sekolah Boy ni semua budak lelaki... budak lelaki selalunya sinonim dengan bola la kan... walaupun hakikatnya sekolah Boy ni lebih cenderung pada permainan badminton... hiks!
Untuk pengetahuan teman2 blogger sekalian, adunan kek tu aku guna adunan Choc Chip muffin dari Kak Ummi & Kak Jun. Sebelum ni dah beberapa kali jugaklah aku buat mengikut resepi ni sebab senang. Muka main tonggeng jek dalam mangkuk. Sukatannya ikut cawan & tak pakai marjerin dan mentega tapi pakai minyak. Aku guna minyak jagung. Dan pernah juga sekali aku buat kek menggunakan resepi ni. Nak tengok ada kat sini... Pendek kate mmg dah puas hatilah dengan resepi ni... cumanye aku tak delah tabur cok cip kat dalam adunan tu.

Kalau ikutkan resepi tu tak yah guna mixer. Just adunkan sebati dan sudukan dalam cup. Tapi untuk cuppies ni aku mixerkan juga lebih kurang 10 minit. Itupun setelah semua bahan dimasukkan ke dalam mangkuk. Alhamdulillah... teksturnya berubah jadi macam kek. Sangat moist dan yang penting tak lekang dari cup... :D

Kalau nak tengok resepinya silelah selongkar gobok list kat tepi ni ye... aku malas nak selongkar. Cari dibawah tag 'muffin' okey...
:D

8 comments:

kak ina kl said...

salam fiza..wah makin lama makin rajin mendeko...akak jugak yang tak mood nak buat semua ni...

Fiza Nordin said...

k ina,
wsalam :D... awat xde mood?teringat kat anak dara yg jauh di mate tu ke?hehee sabo eh...

Watierman said...

Bagus2...boleh try ni...akak suka yg senang...nanti akak mai godekk2 yer..KIV dulu ler!!hihihi!Kalau putri akak nak tema ape yer...??

Azura Suhaimi said...

Salam fiza, kiut miut cup kek fiza. xpenah wat la, senang ye fiza nk buat cuppies ni. Masuk list dulu la ye, free nnt nk try wat. :)

Nana said...

wah pandainye wat cc..

sunkist said...

wahhh fiza... cun cuppies tu.. simple tapi tetap elegant.. suka yg mcm rumput2 tuhh ;)

blogresipi said...

Wah.. rajinnye akak wat cupcakes comey2 tue... deco kaler ijau tu menarik le..

Fiza Nordin said...

k watie,
mesti try k...

zura,
senang.sume bhn main campak je dalam mangkuk.putarkan sebati dah boleh sudukan dalam cup.cubelah... :D

nana,
nak order tak? ahaks!

ida,
kite suker buat je,mkn kureng...

ijan,
tq dik... :D

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)