Followers

Monday, July 20, 2009

ALHAMDULILLAH...

Salam semua...

Alhamdulillah hari Sabtu yang lalu (18/07/2009) aku, Kak Yong dan Mak Ina dah buatkan kenduri arwah emak di rumah aku. Barulah tenang dan lega hati ni. Di kenduri itu juga kami sedekahkan kain batik kepada kaum wanita yang membaca yassin, tahlil dan doa selamat di majlis yang tidak seberapa itu.

Mengiringi kain batik yang disedekahkan tu aku buatkan kek lapis hawflakes dari kak Fida dan
cookies ala2 famous a
mos. Di sebabkan majlis tu berlangsung pukul 5 petang, menu yang kami sediakan adalah mee kari yang dimasak oleh Kak Yong dan suaminya, Abang Mat. Sambil2 dibantu oleh Mak Ina dan abang ipar aku, Abg Wan. Di samping itu juga kami buat pulut kuning makan dengan rendang kerang dan kacang panjang di mana rendang begitu memang rendang kesukaan arwah emak.

Di majlis itu juga aku buat puding roti marble resipi dari hana. Disebabkan ramai yang suka, kali ini aku buat 4 loyang - coklat+ oren, coklat + bluberi, coklat + stoberi dan coklat + pandan. Kesedapan puding roti marble itu membuatkan 4 loyang itu habis dijamukan kepada para tetamu yang hadir di samping dimakan oleh kami2 sendiri.

Aku tak adalah ambil gambar segala sebab sibuk... nak bagi kat anak buah pegang kamera nanti berebut2. Semua sibuk nak ambil gambar. Silap2 nanti kamera jatuh, hah! Putih mate!

Bacaan yassin dan tahlil itu juga turut diselitkan nama arwah apak - Nordin Bin Putih Che Edah dan arwah mak mertua (emak hb) - Kalsom Binti Itam. Begitu juga kenduri ini bersempena dengan ramadhan yang bakal menjelang penghujung bulan hadapan. Kiranya kenduri ni packagelah...

Tahun depan kalau ada rezeki buat kenduri arwah emak, sambutlah sekali dengan birthday Boy dan Mierza. Sebab....

10.7.2009 - Tarikh emak meninggal dunia...
11.7.2001 - Tarikh lahir Boy
12.7.2007 - Tarikh lahir Mierza

Baby pula lahir lebih kurang seminggu sebelum dari tarikh itu - 4.7.2003.

Bulan 7... penuh kenangan dan memori dalam hidup aku!

ps: Buat Ros Tokyo... akak dah try copy gambar bunga kat blog ros tapi gambar tak keluar. Tak tahulah di mana silapnya.Terima kasih banyak2...nampak xde kat sini bukan bermakna akak tak sudi yek... :D

7 comments:

ibu_umairah said...

alhamdullilah dah buat kenduri!!!!!

saveme_zero said...

syukur alhamdulillah..dah selamat semua.

~Atie+Farid~ said...

alhamdulillah...dah buat kenduri...moga arwah tenang di sana....

ai said...

Sori ye besen..aku x dpt nk dtg umah kau. mmg aku tingin giler nk gi sana. tp abg kaman lak blk lmbat sabtu tu...tp syukur sume dah selesai..

Fiza Nordin said...

ibu umairah,
sesekali buat kenduri amatlah memenatkan...tp puas hati dan lega sungguh rasenye...tertunai hajat di hati ni...

sue,
alhamdulillah...

atie,
harap2 begitulah...amin!

besan,
xpelah besan...aku pun tak ajak semua kwn2 kite...

Datin El said...

fiza..bila baca ni teringat kat arwah emak n ayah akak..semuga roh mereka semua ditempatkan bersama roh orang2 beriman

Fiza Nordin said...

datinel,
samelah kite anak yatim piatu.sedih betul biler kenangkan status tu tp redha sajelah.setiap yg hidup pasti akan pergi juga mengadapNYA.semoga arwah orang2 tersayang ditempatkan di kalangan org2 yg dicintaiNYA...amin!

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)