Followers

Tuesday, November 29, 2011

Death By Choc Cake

As salam... Dah lama simpan resipi ni dan dah banyak kali juga buat kek dengan resipi ni. Resipi yang disalin dr MyR oleh Mrs Dayat. Terima kasih banyak2 kerana sudi berkongsi resipi yang best ni. Resipi kek ni boleh dibakar dan boleh juga dikukus. Tapi kite tak pernah guna kaedah kukus. Setakat ni bakar saja. Kalau dikukus agaknye, tekstur keknya tentu lebih sedap dan basah.

Yang kite buat ni bukan untuk makan. Bukan juga tempahan orang. Tapi kite berikan pada jiran selang sepintu kat rumah kita ni. Ahad lepas, Kak Yan buat kenduri khatam Al-Quran dan doa selamat untuk anak tunggalnya - Wardina. Dapatlah kek ni menjadi salah 1 juadah sampingan di kenduri itu. Alhamdulillah....

Actually, resipi ni ala2 kek Choc Indulgent yang kat Secret Recipe tu tapi kita takdelah buat macam tu. Just cake dia aje kite ikut resipinya. Atasnya tu kite kite sapu dgn choc ganache dan parutkan dengan milk choc.


Bahan2

2 cwn gula - kisar (kurangkan pd 1 1/2 cwn)

3 bj telur

1 sb esen vanila

2 cwn tepung gandum *

1 cwn serbuk koko *

1 sk baking powder *

1 sk soda bikarbonat *

1 cwn susu cair

1 cwn minyak / butter - dicairkan (kite guna minyak)

1 cwn air didih


Cara2

1) Ayak bahan2 bertanda *

2) Pukul gula dan telur hingga kembang. Masukkan esen. Kemudian masukkan susu cair dan minyak. Kacau sebati.

3) Masukkan bahan2 ayak. Kaup balik hingga sebati. Masukkan air panas dan sebatikan lagi.

4) Panaskan oven. Bakar selama 45 min atau sehingga masak. Kukus - 1 jam


Published with Blogger-droid v2.0.1

8 comments:

Cendana Kasih said...

sesekali makan kek simple tanpa deco buttercream pun sedap gak kan... tingin plak nk buat...

tun_telani said...

sedap! sedap!! kalau kat kampung ni bestla buat sbb cepat laku.. kt umah ni duk 2org je, slow sket.

Fiza Nordin said...

noorma,
aku sendiri tak suke krim butterkrim tu...hihii

Fiza Nordin said...

tun,
betui...buat ape pun syiok klu sambutannye menggalakkan :D

dZana said...

sekali2 mkn sedap ni.. kt rmh akk semua dah eksen2.. smpi tak tau nk buat kek ape.. klau buat kek coklat.. msti ada yg kata 'ibu tau buat kek coklat jer ke'... huuuu

Fiza Nordin said...

K dzana,
Cuba mogok tak baking seminggu dua ke, sebulan dua ke...tgk deme rindu ke idak hahahaaa jgn ibunye yg rindu nak baking udahle hihiii

inahar ali said...

fuiyoo..kt sini pung ade kek cekelat ek..leh la kita tuko pinggan kan..hehe!!

Fiza Nordin said...

K inahar,
Kite punye dah jadi baja hahahaaa

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)