Followers

Wednesday, November 09, 2011

Carrot Walnut Cake


Salam hari Rabu... masih belum terlewat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha untuk semua...

Carrot Walnut Cake ni kite buat sebagai buah tangan pulang ke kampung kelmarin. Dan macam biasa, kite pulang ke kampung halaman en hubby. Al maklum kite ni hari2 balik kampung sendiri - Kampung Medan aka Tmn Medan. Hehehee...

Resepi Carrot Walnut Cake ni dah lama kite simpan resipinya. Sampaikan dah naik lupa kite salin kat mane. Kalau ada yang membaca dan rasa2 resipi ni you all punye, kite minta izin sharekan resipinya kat sini ye. Terima kasih juga kerana resipi kek ini, not bad rasanya.

Kalau tak silap, baru ni cuba buat. Kalau tak silaplah... kalau silap, mintak hampun ye... sebelum ni memang pernah bake carrot cake tapi menggunakan resipi yang lain.



Kek :-

Bahan2
> 2 1/4 cawan tepung gandum *
> 1 1/2 sk baking powder *
> 1 sk garam *
> 1 sk ground cinnamon *
> 1 sk ground ginger *
> 1 1/2 cwn gula kastor
> 3 biji telur
> 2/3 cwn minyak
> 1 1/2 cwn susu segar
> 1sb vanila essen
> 1/2 cwn parutan carrot
> 1/2 kismis
> 2 cwn walnut - dibakar

bahan bertanda * - campurkan semua dalam 1 bekas.

Cara2
> Panaskan oven - 180c (bergantung pada kapasiti oven masing2)
> Sapukan marjerin pada loyang (9inci). Taburkan tepung gandum. Ketuk loyang untuk keluarkan lebihan tepung.
> Dalam mangkuk, whisk gula dan telur. Masukkan minyak, susu segar dan vanila essen.Masukkan bahan2 bertanda *. Gaulkan sebati.
> Masukkan carrot, kismis dan walnut. Sebatikan.
> Tuang dalam loyang yang dilapik dgn kertas baking.
> Bakar +- 1 jam @ sehingga kek masak. Cucuk dgn lidi di tengah kek untuk pastikan kek benar2 telah masak.

Krim Cheese

Bahan2
> 8 ounc krim cheese
> 1/4 cwn butter
> 1/4 sk kulit oren
> 1 sk esen vanila
> 1 cwn gula aising

Cara2
> dengan menggunakan mixer, pukul krim cheese, butter, vanila dan kulit oren hingga gebu.
> Masukkan gula aising. Putar lagi hingga sebati dan lembut.
> Sapukan di atas kek yang telah disejukkan.

* Kite menggunakan loyang 4 segi (10 x 10 inci). Carrot Walnut Cake kite nampak mcm size brownies dan kite suke dgn saiz itu....



17 comments:

kakcik said...

Kakcik suka makan je. :)

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

Salam fiza,kita puat gak carrot cake ni utk raya haji.tapikan ada satu masalah yg kita tak tau mcm mana nak selesaikanya
sebenarnya dah byk kali dah buat dan try.
jika buat carrot cake tanpa letak ground cinnamon kek tu tahan lama tp bila letak kek tu cuma bertahan sehari aje.blh fiza tolong jawab kenapa atau ada apa2 tip tak?

Ida,Japan said...

slm fiza....sedapnyer kek carrot, sedap dimkn nk buat adehh...malas rasanya

Kak Rose said...

wah td nampak kat rumah Anim... ni dah ad sini lak....

kak rose penah buat masa raya ari tu, tp guna hazelnut... mmg sedap tp x tahan lama mungkin sbb carrot kot? any idea?

Rabiatun Adawyah said...

yummmyyy..sedapnyer..

IdaShazana said...

suka buat carrot cake tapi anak2 & suami tak suka.
terkulat-kulat le nak ngabihkan sorang diri

Fiza Nordin said...

kakcik,
jom makan sesame! :D

Fiza Nordin said...

as salam kak...
sy tak perasan pula kek tu tak tahan. tapi dah berkali2 buat, tak pernah pula sy terlupa atau saja2 tak letak cinnamon. & sy pun x sure adakah kerana tak letak atau letak cinnamon yang membuatkan kek tu tak tahan lama.

kek yg baru2 ni punya, semalaman kek tak letak dalam peti ais sbb no space. mmg terbiar je kat luar.alhamdulillah elok saja kek tu... malah semakim moist dan lembut dia. yg buat tak tahan tu berapa lama, kak...?

Fiza Nordin said...

as salam ida,
thanks sudi singgah...kite pun klu saje, malas jugek hihii

Fiza Nordin said...

k rose,
jawapan seperti di atas ye hihihiii

Fiza Nordin said...

k tun,
yok yok makan!

Fiza Nordin said...

ida shazana,
samelah kat rumah ni pun... baru2 baking dulu, pantang nampak habis kena sebat. sekarang ni, kite baking, kite makan & baking bile ada org menempah. baking utk diri sendiri kena tunggu klu ada apa2 acara atau nak bawa balik kampung.klu saja2 baking alamatnya......

dZana said...

bila lah akk nk cuba buat kek ni.. dah lama simpan rspi..

Juwita Jamaludin said...

yum yum.. sedap rasa nak buat je esok .. hihiihihi..:)

Fiza Nordin said...

k dzana,
jgn tunggu2 lagi. p buat sekarang hahahaa kejam sungguh ek....

Fiza Nordin said...

ita,
sile2 :D

Anonymous said...

DwiKhy [url=http://onnrainnmcm.com/#04083]MCM リュック[/url] JstUpp http://onnrainnmcm.com/ DylUja [url=http://mcmsenmon.com/#57766]MCM リュック[/url] DysOhl http://mcmsenmon.com/ VrqQdf [url=http://ninnkimcm.com/#37240]MCM バッグ[/url] PvuLte http://ninnkimcm.com/ QyiErj [url=http://kaidokumcm.com/#44833]MCM リュック[/url] UdpSwf http://kaidokumcm.com/ JkoEqx [url=http://manzokumcm.com/#33924]MCM キーケース[/url] MpnBcy http://manzokumcm.com/ MmdVgq http://chloenihon.com/ FocVmh [url=http://chloenihon.com/]クロエ ネックレス[/url] FrxIyf http://louboutindendou.com/ CtjKxu [url=http://louboutindendou.com/]ルブタン スニーカー[/url] BovDbb http://guccisenmon.com/ NhjLpk [url=http://guccisenmon.com/]グッチ バッグ[/url] YwfJcw [url=http://mcmhannbai.com/]MCM 店舗[/url] QddMnt [url=http://mcmhannbai.com/]MCM 店舗[/url]

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)