Followers

Thursday, November 10, 2011

La Cottage, Putra Perdana, Puchong - Rumah Baru Kami...


As Salam.... Act, ambil kunci dah lama dah.... (sehari sebelum Deepavali kelmarin). Tapi atas sebab konon2 nak senang jadi susah, n3 ini terpaksa delay. Dan... n3 ini hanya sekadar ingin berkongsi rasa gembira dan kenangan pada diri sendiri. Tidak terlintas mahu bermegah2 dan mendabik dada. Semuanya harta dunia yang tidak kekal dan tidak bisa dibawa mati... kepada yang mungkin terfikir, "berlagaknya aku", "show off" dsbnya kemaaffan ku pohon dari hujung rambut hingga hujung kaki. Maafkan kekhilafan diri ini. Sesungguhnya yang buruk itu dariku dan yang baik itu dariNYA... daku hanya insan biasa...
... my anak dara dah siap pose kat tangga ...

Alhamdulillah, rezeki Allah S.W.T. ... setelah sepuluh tahun, rumah pertama kami (yg hakikatnya telah jadi rumah kedua) selamat menjadi milik kami. Belum hak mutlak, kerana hutang dengan pihak bank masih belum lunas. Hihihiii... Kunci rumah telah berada dalam genggaman. Ura-ura untuk pindah ke rumah baru memang ada. Cuma belum tahu, bila. Tak mampulah pula hendak terus menyewa. Komitment semakin besar. Dengan anak2 yang semakin meningkat dewasa. Tahun depan, Mierza pun dah mula nak masuk sekolah. Komitment lagi tu....

... tempat ambil kunci. Cuma sebelah rumah kami je ni ...

Berbalik pada rumah yang telah terbengkalai selama 10 tahun ini. Dah dapat kunci, terus masuk dan check apa yang patut. (Sebelum tu bagi salam kuat2. Al maklum rumah dah lama terbiar. Hihihii) Retak sana sini, tak usah ceritalah. Yang pasti dalam tempoh 1 tahun ini, kita boleh buat aduan dengan pihak pemaju. Sehelai borang aduan telah disertakan semasa menerima gumpalan kunci. Prosedur biasa dengan rumah baru rasanya. Selagi tidak mengacau/mengubah struktur rumah sedia asal, sebarang kerosakkan, keretakkan, kebocoran dan sebagainya adalah tanggungjawab pihak pemaju. Untuk rumah kami tu, memang akan ada yang perlu di touch up dan diperbetulkan.
... atas: master bedroom / bawah: bilik ke dua & ke tiga. sebeleh tu ada bilik air ...


Seperti papa dan mama, anak2 pun teruja dengan rumah baru ni. Berulang2 tanya, bila nak pindah. Tapi tiada jawapan dari mulut mama sbb keputusan berpindah hanya pada papa. Hihihiii. Mama ikut aje.... Rumah teres macam tu, anak2 lebih bebas bermain. Itulah pun sebab utama dulu, masa beli rumah ni. Untuk kepuasan maksima, en hubby pilih rumah end lot. Itu yang mampu. Nak beli corner lot, memang tak mampu. Gaji pun kecil masa tu, walaupun masa tu anak baru seorang. Tapi ok jugalah... end lot, masih ada sedikit tanah tepi. Bolehlah, buat ruang anak2 nak berlari2 main bola dan basikal. Hihihiii....


... tanah tepi. untuk bercucuk tanam? hehehee ....

Tapi nak pindah sekarang pun masih belum boleh lagi. Sebab meter api belum pasang lagi. Haritu kami lambat bayar duit meter api sebab ketinggalan ambil tahu pasal rumah ni. Cuma meter air yang sudah dipasang dan air pun dah ada di rumah tu.
... my kitchen aka my 'opis' ...

Kalau ikutkan en hubby, dia nak renovate rumah tu... nak besarkan. Nak tarik ke depan, nak begitu, nak begini. Tapi kalau pada kite sendiri, cukup dah tu. Rumah besar2 pun, bukan rajin nak mengemas. Hahahaa alasan paling munasabah, kan!!!!

... lebihan tanah di bahagian belakang. kat sini le kot yg sesuai nak bercucuk tanam. jangan tanam lalang sudahlah ye ...

Owh yes.... rumah kami tu sepatutnya klu ikut pada S&P, dinding tepinya di ruang tamu ada 2 tingkap. Tapi rumah sebenar tingkap tu tiada. Hari tu, masa ambil kunci, kita cakap dengan Cik Zaini (pengawas di tapak projek). Beliau sendiri tak pasti sama ada boleh claim ke tidak. Sebab fasa rumah kami (Fasa 1D) tu, semasa di hand over pada pemaju baru ni (dari KPKT ke Rimbun Capital), rumah dah siap 90%. Maknanya boleh dikatakan rumah tu dah siap. Huhuhuuu... tak pelah klu tak boleh claim pun. Janji rumah tu dah siap dan dah selesai segala urusan.... alhamdulillah.....

SEBAB RAMAI YANG BERTANYE NAMA PEMAJU, JADI SY EDIT DI SINI UNTUK KEMUDAHAN ANDA2 YANG BERKENAAN YE...

RIMBUN CAPITAL
Suite 8-LG-15, 
Lower Ground Floor, 
Menara MutiarBangsar,
 Jln Liku Off , Jalan Riong, 
59100 KL
Tel: 03-2282 8281

40 comments:

Normaliza said...

bestnya..kalau saya pun tak sabar nak pindah, ni kan pulak anak2..hehe

Anonymous said...

tahniah dah terima kunci... pembeli lestari permai masih menanti.. -kak edot.

Kak Rose said...

Tahniah.. kak rose tumpang gembira tengok rumah baru tu... best jugak dapat end lot... jgn tanam lalang udah le...

selamat berpindah... bagi salam kuat2 dulu ya...he he he

IdaShazana said...

:)....
alhamdulillah.

Ummi said...

Assalam Fiza...waaah tahniah, akhirnya setel jgk masalah rumah tu ye...cepat2 pindah...mesti x sabar dah kan...hehe... Akak pun rumah baru, x berapa nak pindah jek lg tuh..sonok lg duk rumah lama wpun xda lama..hahaha.kemudahan semua lengkap..tu yg liat nak pindah tu... adeeii

Aziela said...

Tahniah... CUma kalau boleh usahakan untuk claim...claimlah. Pemaju akan twist untuk dapatkan untung. Cuba tanya lawyer. Bukan lawyer pemaju, lawyer kita sendiri, maybe lawyer loan dari bank ke... Kami pun fight dengan pemaju masa ambik kunci.

hazila said...

Masuk rumah baru, byk juga duit nak gunakan.... Yang penting buat yg perlu dulu.

Fiza Nordin said...

normaliza,
sy pernah pindah sekejap di puchong tahun lepas tu...tak sampai setahun, berpindah semua ke tmn medan.takut perkara berulang.2nd time ni kena fikir betul2....

Fiza Nordin said...

k edot,
sabarlah ye kak....walaupun penantian itu satu penyeksaan, namun apakan daya, kan....?

Fiza Nordin said...

k rose,
ku tanam serai tumbuhnye lalang...camne tu...? kahkahhhh harus bg salam kuat2 & buat kenduri doa selamat & tahlil....hikhikkk

Fiza Nordin said...

ida shazana,
alhamdulillah :D

Fiza Nordin said...

k ummi,
ikutkan hati nak pindah jam2 ni gak...tp daku takut pisang berbuah 2x kak... huhuhuuu kene setle hal anak2 dulu.sekolahnya,transportnye bagai...baru tenang otak.

Fiza Nordin said...

aziela,
i'Allah akan diusahakan...thanks! :D

Fiza Nordin said...

k zila,
betui sesangat tu.... fenen!

Deliah's Deli said...

tahniah!sy tumpang seronok jg...bila nk pindah?

Sastra Dania said...

Seronok nye rumah baru.Mama,Papa & anak sume teruja.Alhamdulillah rumah sendiri kan.

Fiza Nordin said...

Del,
Hentahlah.....

Fiza Nordin said...

Sastra dania,
Alhamdulillah, mmg seronok....

rossysweety said...

Alhamdulillah , seronok bila pindah rumah baru . memacam nak buat utk cantikkan rumah..selamat berpindah dan mengemas !!!

ciknana said...

tahniah kak...
husband kte ajak menyewa kat la cottage...tp kte takut tak berjiran....
nk beli umah tak berkemampuan lg...
pape pun kte yg over happy dengar akak punye n3 ni...hihi
tahniah♥

liyana said...

akak nk tumpang tanye la...akak ada no. tel pemaju La cottage x???sy nk mncri rumah la untuk di beli...

AdanyaKauUntukku said...

alhamdulillah dah siap ye

ila tunggu fasa F
ntah bila nak siap..

nanti kite berjiran lah ye.....

Nurull 101 said...

salam,
saya baru duk usha2 nak beli umah. Tgk kt situ ramai lg yg tak duduk. Actualy, area situ ok tak? Umah awak end lot ye? Beznye end lot kan. Ade rezki lebih bleh reno2 lagi kan. Ada 4 bilik kan? Size umah bape situ? Kat atas, sblm masuk bilik, ade family area tak?

Leh email sy tak details umah situ kat emel mamaneeya@gmail.com. Thanks

Noor said...

Salam...

boleh tahu nama pemaju & contact no utk projek ni tak, sebab sy berminat nk beli tp nak tengok pemaju dulu....my email noor@neosoo.com

Anonymous said...

salam....
ok tak duk kat situ... sy dah ronda kawasan tu... macam xder org yg kat kawasan baru tu... sy ingat nak beli umah kat situ jugak... ade ap2 maklumat x? email lah sy norazahana86@gmail.com

F.A.R.A.H said...

Salam kak.. semlm ade ronda2 nk beli umah kt citu..
tp saya nk tahu.. kalo nk ke sana melalui Maju Expressway (MEX) dari Kl. mcm mana ye.. saya hampir 2jam sesat.. balik sng sangat... ikut amanputra...
ok tak kalau beli kat sini...

Anonymous said...

saya baru jer jalan-jalan kat kawasan perumahan tu, ingat nak mengintai-ngintai gak kalau ada rumah yang boleh beli kat situ kalo boleh nak coner...saya kerja di johor, asal selangor. ingat nak balik selangor semula. Fiza boleh bagi tahu tak macamana nak contact pemaju sebab hanya ada no telopon jer kat rumah tu. no telepon tu pemaju ker broker punya.. berapa harga sebuah rumah kat situ..email saya kalau sudi radzhi@yahoo.com , terima kasih

amir said...

Agak-agak ada lagi ka rumah kat area tu...berminat plak...berapa la plak harga skrang yek...

::aMaD:: said...

berapa harga rumahnya?
berminat pula nak beli/sewa.hihihi.
baru tau psl ni skg..tp rumah masih byk kosong dgr cite.betul ke?

amgyver said...

salam kak, saya pinjam gambar ye.. hahaha masa pergi jenguk rumah tadi terlupa nak ambik gambar..

http://amgyver.blogspot.com/2013/01/jadi-broker-dan-breaker.html

Anonymous said...

Тhіs іs my fіrѕt time go
to sеe at here and i аm in fact іmpressed to reaԁ everthing
аt one ρlace.

Visit my webpage Devis Travaux

Anonymous said...

This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader amused.

Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own
blog (well, almost...HaHa!) Excellent job. I really
loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
Too cool!

Feel free to visit my site :: Voyance

Anonymous said...

Wonderful blog! Dο yοu have аny tips for asрiring writers?
І'm hoping to start my own blog soon but I'm a little lost on eveгything.
Woulԁ you suggest starting wіth a freе platfоrm like Wordpress or go fοг a paіd option?
There аre so many οptions оut there that Ι'm completely overwhelmed .. Any tips? Cheers!

Visit my homepage meuble de salle de bain

Anonymous said...

Hi! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
I'm getting sick and tired of Wordpress because I've had issues with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

Here is my homepage; Tennis 2013

Anonymous said...

You should tаke pаrt іn a contest for one οf the
finеst websites οn the wеb. I аm goіng to
гecοmmend thіs web sіtе!


my web page: disque ssd

Anonymous said...

I was wondering if you ever considered changing the layout of your website?

Its very well written; I love what youve got to say.

But maybe you could a little more in the way of content so
people could connect with it better. Youve got an awful
lot of text for only having one or 2 pictures.

Maybe you could space it out better?

Feel free to surf to my site ... maquillage

Anonymous said...

Fantastic web site. A lot of useful information here.
I'm sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And certainly, thanks on your effort!

Here is my web site; voyance

Anonymous said...

I do agree with all the ideas you have introduced for your post.
They are very convincing and will definitely work. Nonetheless,
the posts are too short for novices. May just you please prolong them a little
from subsequent time? Thank you for the post.

My web page voyance par telephone **

Anonymous said...

asalam...saya cuba taip la cottage tertengok blog puan. terima kasih bg gambar2 rumah blh jgk tgk...byk lg ke rumah kosong puan? sbb masih ada iklan dari agent. ok ke rumah nye? sekadar bertanya. sy pon berhasrat nak beli area situ. Tk.

Anonymous said...

Salam,
Saya nak menjual rumah LaCottage. Berminat blh hubungi saya lailihanim@yahoo.com

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)