Dengan ada kerajinan serba sedikit ni, kite pun menggorenglah mee ni untuk makan petang diri sendiri dan anak2. Lagipun kesian pula tgk anak2 melopong je depan tv, takde kudap2.
Pada kite, goreng mee ni simple je.... Yang pentingnya, kesudahannya mee tu boleh diterima oleh tekak atau tidak. Kite takde rahsia dan tips istimewa pun. Dan sememangnya kite ni kalau masak suke yg serba ringkas aje. Yang penting, tekak ini bisa menerima. Alhamdulillah....
Bahan2
Mee kuning
Bawang besar
Bawang putih
1 keping tauhu-dihancurkan
Udang
Ayam - dipotong kecil
Taugeh
Daun kucai
1 1/2 sb cili kisar
2 1/2 kicap cair
Garam
Serbuk perasa
3 sb minyak-untuk menumis
Air
Cara2
Panaskan minyak dalam kuali. Goreng bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan tauhu. Goreng seketika.
Masukkan cili kisar. Goreng hingga agak garing.
Masukkan udang dan ayam. Kacau dan goreng lagi.
Perasakan dengan garam dan bahan perasa.
Tuang 1 cawan air. Kacau dan biarkan merenih.
Masukkan mee kuning dan gaul sebati.
Masukkan daun kucai dan taugeh.
Rasa mee yg sudah digaul rata. Jika perlu tambahkan garam.
Kalau nak mee basah2, tambahkan air dan kacau sebati.
Biarkan seketika dan tutup api.
Sedia untuk dihidang. Kami suka makan ketika ia masih panas dan suam. Kalau dah sejuk, kena panaskan semula then barulah boleh makan semula. Ikut tekak lah ye....
5 comments:
hooo...mee mamak memang sedap apa....yummy!
Amie, yok2 makan hihihiii
sedapnye tgk mee tu... terliur sudah.. ;)
Diana,
Alhamdulillah besh!
mee goreng sedap!
Post a Comment