Followers

Friday, February 19, 2010

Donut -vs- Pau???

Salam... Selamat pagi Jumaat buat semua...

Uiks lamenye tak update... ntah bz ngan hape2... tapi sebenarnye tak le bz bebenor... cumenye takde bahan nak diketengah... jadinye dok je la dendiam... hisk!
Tapi petang semalam ade sikit rajin. Sikit jek... tak banyak! Buatlah pau untuk minum petang. Tapi ade cerite sedih pulak... BM ku kondem! Mogok! Merajuk!
Uwaaaa :((!!!

Memang dah agak lame aku biokan BM aku tu... berselimut aje... dari belum pindah sampai udah pindah umah baru ni ha... dia dok diam jek berselimut. Tup2 semalam terasa nak buat pau, aku pun bukak le selimutnye. Dah masuk sume bahan2 dalam mangkuk tu, aku pun biokanlah dia heating. Tapi bile dia mula kneading, cuma ade bunyi sedangkan besi knead tu tak bergerak langsung. Ish, ish, ish... ape hal le.... merajuk ka??? Tak pe... nnt aku bawak le p Pensonic balik kat PJ tu... suh deme tengok2 ape ke halnye... haish!!!


Jom layan resipi Pau yang sebenornye resipi donut. Aku hangkut dari blog Ijah, entah tak ingat berapa lame sudah... Dengan resipi ini, Ijah buat Donut, tapi aku pepandai p buat pau kukus. Sangat lembut dan gebu okey!!! Jangan tak percaya!!! Bukan promote tapi kenyataan!!!

Bahan-bahan :

3 cawan tepung gandum

1 cawan air suam

2 sb mentega

6 sb gula pasir
3 sb susu pekat manis

1 paket yis mauripan

1 biji telur

Cara-cara :

1) Cairkan mentega dan ketepikan.
2) Gula dan susu disatukan dalam air suam, kacau supaya gula larut. Masuk yis dan kacau lagi. Biarkan 10 minit.
3) Pukul telur sikit-sikit dan campurkan mentega cair.

4) Lepas 10 minit, yis akan naik berbuih-buih. Masukkan no. 3.
5) Campurkan semua bahan itu dalam tepung gandum dan gaulkan sebati. Biarkan 45 minit.
6) Adunan memang agak lembik. Canai dan terap menggunakan acuan donut.

Cara aku....

Disebabkan aku dah masukkan semua bahan dalam mangkuk BM tapi kemudiannya BM aku tak boleh guna, aku just gaul dan uli semua tu. Adunan memang lembik sesangat jadi aku tambah tepung gandum +- 1 cawan sambil terus diuli. Biarkan 15 minit dan terus masukkan inti. Biarkan dalam loyang pengukus +- 15 minit sementara panaskan air kukusan.

Hasilnya tetap superb!!!

6 comments:

Watierman, rmanbkr said...

salam fiza..hasilnya tetap lembut tak bila dah sejuk? Leh try gak ni!

Noorma Ismail said...

Fiza, rasanya problem BM ko tu tali kipas dia tu... sama mcm aku dulu..aku dulu pun bawak g Pensonic kat PJ tu..tp berjanggut ler menunggunyer, dekat sebulan lebih, konon takde sparepart..sib baik ler under warranty, so idak ler kena bayo . Tapi kalo tak hanto situ, mana lagi nk hanto ekk??

Fiza Nordin said...

k watie,
masih lembut...alhamdulillah...try le kak :D

noorma,
ntah le mak yong...aku punye tu pun rasenye masih under gerenti...tp kadnye mane tah... adeh!!!

IS said...

Fiza .. Kita serupa.... Aku pun sedih BM aku pun wat hal yg sama, bunyi je lebih. Aku tak antar2 la sbb Cosway Service Center kat KL nun, malas aku. Kenalah carik kedai2 repair yg dekat2 sini nampaknya...

Anonymous said...

Nampak sedap sgt pau tu...Nak tanya sbb nk cuba, berapa gram yis mauripan tu? Thank you...

Fiza Nordin said...

is,
lorrrr ye ke...adeh!!!

anonymous,
1 paket yis mauripan tu 11g rasenye...

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)