Followers

Wednesday, February 24, 2010

Carrot Cupcakes

Salam...

Sesaje nak tepek gambo lebihan cuppies yang aku buat untuk tempahan daripada Diana minggu lepas. Dan sekalian nak tepek resipi Carrot Cakes tu... pada yang rase2 rajin nak mencuba, dipersilakanlah... resipi dari orang fofular di blogspot ni... tak lain dan tidak bukan adalah Puan Hana yang berada nun berjuta batu... Jepun!

Jom layan resipinya...

Bahan-bahan

3 cawan lobak - diparut
4 biji telur
1 cawan minyak jagung
3/4 cawan brown sugar + 1 cwn gula castor
2 cawan tepung gandum
1 cawan golden raisin
1 cawan walnut - dibakar & dihancurkan
Sedikit garam
1 sudu teh soda bicabonat
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk kayu manis - pilihan ikut suka

Cara-cara

1) Ayak tepung gandum, garam, baking powder dan soda bicabonat.
2) Masuk parutan lobak merah, walnut dan raisin dalam 1 mangkuk. Gaul sebati.
3) Dalam mangkuk lain, pukul telur, minyak dan gula hingga sebati.
4) Campurkan no. 1 dan no. 2 berselang seli sambil digaul sebati semuanya.
5) Sudukan dalam cawan kertas. Kalau nak tuang dalam loyang, gunakan loyang berukuran 10 x 10.
6) Bakar 50 - 60 minit (sehingga masak) dengan suhu 175c.
7) Sejukkan terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari loyang. Masukkan dalam peti ais sebelum dihias dengan toping.


Resipi topping krim cheese... boleh pilih mane2 yang disukai nak cuba...

Yang ni salin dari blog Kak Zaliana...

50g mentega
215g krim keju
130g gula aising - adjust ikut tekak
1 st esen vanila / xtract jus lemon

- pukul semua hingga sebati & sapukan atas kek/cuppies

Yang ni pulak aku salin dari blog Kak Nor (Secubit Garam)

125g krim keju
60g butter
60g gula aising - adjust
jus lemon

- pukul semuanya hingga sebati dan sapukan atas kek/cuppies

Selamat merajinkan diri yek...
hehehe....

1 comment:

Watierman, rmanbkr said...

Akak ada juga keinginan nak wat cup cakes carrot ni...tapi takut rabbit2 Akak tak suka...sebab dia orang suka makan carrot mentah jer!

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)