Followers

Monday, October 08, 2012

Spagetti Daging


As salam...

Buat untuk dinner kelmarin. Meloncat2 anak2 biler mamanya kata nak masak spageti. Riangnya bukan main. 

Bila pikir2 balik, bukan susah mane pun nak masak spageti ni. Lagi2 yg makan tu anak2 kite je. Bukan nak menjamu orang2 besar yang dah biasa makan di hotel mewah 5 bintang. Tapi nak jugaklah angkat dapur sendiri. Yang masak simple as possible ni lagi sedap rasenye sebab spageti yg dimasak dengan penuh kasih sayang huwawawaaahahaha

Bahan2 :
1 bungkus spageti
1 bungkus ayam kisar - aku guna jenama Ramly
2 biji bawang besar putih - dipotong dadu
1 botong besar sos spageti - aku guna jenama Domino perisa original
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk oregano
3sb sos cili - optional
5 sb minyak 
Air secukupnya

Cara2 :
Panaskan minyak. Tumis bawang hingga naik bau. 
Masukkan daging. goreng hingga kering airnya.
Tabur serbuk lada hitam dan oregano. Kacau sebati.
Tuang sos spageti dan sos cili. Gaul.
Masukkan air. Agak2 agar sos tidal terlalu pekat dan jangan terlalu cair.
Masak seketika (5-10 minit) sambil sesekali dikacau.
Tutup api.

Penyediaan spageti:
Panaskan air dalam periuk. Campurkan dengan sesudu kecil garam dan sedikit minyak. Bila air dah mendidih, masukkan spageti. Rebus hingga spageti lembut (10-15 minit)
Dah lembut, tuang dalam tapis dan lalukan dengan air sejuk/paip.
Sedia untuk digunakan.

Selamat mencuba.

6 comments:

Gee® said...

Waaa.... laparnya tgk spagheti tu...

Sari Yusa Ibrahim said...

anak saya pun suka beno kalau maknya ni masak spaghetti, hehe..

nampak sedap spaghetti tu..

Marsita yahya said...

waa sedappp,letak cis kat atas lagi sedap ni...

Fiza Nordin said...

Gee,
harus dibuatlah klu gitu... :D

Fiza Nordin said...

sari,
anak2,kan....

Fiza Nordin said...

marsita,
xda stok & mmg jarang2 sgt ade stok cheese tu...

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)