Followers

Monday, October 29, 2012

Murtabak Sardine Cheese Cracker


As salam... 
Selamat Hari Isnin untuk semua... ade yang masih bercuti mungkin bg sambutan Eid Ul Adha... selamat bercuti dan kepada yang sudah bekerja, selamat menjalankan tugas. 

Dah lama tengok resipi ni... kalau tak silap dari tahun2 lepas lagi. Tapi macam tak teringin nak buat. Baru2 ni ntah kenapa, terasa nak buat pulak. Hasilnya, not bad. Mierza suka. Ulang2 dia datang ambil dan makan. Suka hati mama tengok anakanda suke :D

Resipinya di bawah ni ye... Tq Noorsha. Minta izin ye kopipes resipi dan kongsikan di sini.

Bahan² Untuk Inti
1 tin kecil sardin
1 biji bawang besar -didadu
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
1 sudu besar cili kisar
1sb serbuk kari + sedikit air (jadikan pes)
garam &; gula secukup rasa
2 biji telur


Bahan² Untuk Topping
Biskut Cream Crackers secukupnya
1 cawan susu UHT
1 biji telur (untuk lapisan terakhir)


Cara² Untuk Inti
1. tumis seketika bawang putih dan halia yang ditumbuk hingga wangi. Masukkan cili kisar & pes serbuk kari. Kacau hingga naik bau.
2. masukkan bawang besar yang didadu...kacau hingga wangi.
3. masukkan sardin, hancur2kan sardin dengan menggunakan sudip.
4. perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Ketepikan.


Cara² Untuk Melapis Murtabak
1. alas loaf pan @ apa² loyang yang digemari (seelok²nya loyang segiempat) dengan aluminium foil.
2. sapu nipis permukaan dan sisi foil dengan butter @ minyak.
2. Celup sekeping biskut ke dalam susu (SUSU SAJA YA).Tak perlu sampai kembang.. Cukup terendam saja dan susun dalam loyang. Susun bersebelahan antara satu sama lain hingga memenuhi permukaan loyang.
3. Didalam satu mangkuk, satukan inti sardin tadi dengan dua biji telur. Kacau rata. Ambil sesenduk adunan inti tersebut dan ratakan atas biskut yang telah disusun tadi.
4. Celup sekeping demi sekeping biskut cream crackers dengan susu dan susun atas inti sardin yang diratakan tadi.. Buat macam mula2 tadi. susun berebelahan hingga menutupi permukaan inti. Jangan risau kalau biskut pecah² sket, cover dengan kepingan kecil biskut pada permukaan yang 'rompong' tu..
5. lapis sampai inti yang terakhir.
6. Pada lapisan biskut yang terakhir, satukan baki susu yang tinggal dengan sebiji telur, kacau sedikit. Susun kepingan biskut di permukaan inti (TAK PERLU CELUP UNTUK STEP TERAKHIR NI)...lepas tu tuang adunan susu + telur tadi atas permukaan biskut tadi.
7. Bakar pada suhu 150 C selama 30 - 45 minit atau hingga perang... Selamat Mencuba :)

*UNTUK SETIAP LAPISAN LEPAS TUANG SARDIN, AKU TABUR DENGAN MOZARELA CHEESE*




7 comments:

Anonymous said...

Fabulous, what a weblog it is! This weblog gives useful facts to us,
keep it up.

Check out my site - Read This

Anonymous said...

Thanks very nice blog!

my web site - section 21 notice template

Anonymous said...

Wally says he quit anything for him, and Mark walks towards the doorway to find out
a big black bag on his doorstep.
You have to just proceed and arrived at terms with the split up
If this is actually the case.

Here is my blog letmewatchthis (www.silverstoregames.com)

Anonymous said...

great submit, very informative. I ponder why the other specialists of this sector do not notice
this. You should continue your writing. I'm sure, you have a great readers' base already!


my web-site: diatomaceous earth (www.nukecops.com)

Anonymous said...

You are so awesome! I don't suppose I've truly read through a single thing like this before.
So nice to discover somebody with a few unique thoughts on this subject
matter. Really.. many thanks for starting this up.
This web site is one thing that's needed on the web,
someone with some originality!

Here is my page :: termite inspectors manhattan

Anonymous said...

Greate pieces. Keep writing such kind of information on your
site. Im really impressed by it.
Hi there, You've performed a fantastic job. I'll
certainly digg it and for my part suggest to my friends. I'm confident they'll be benefited from this web site.


Also visit my homepage bio oil online

Anonymous said...

Hello, I think your website migut be having browser compatibility issues.
When I look at your website in Safari, itt looks fine but when opening in Internet Explorer, iit has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up! Othsr then that, superb blog!


my web-site: Cheat Dragon city Gems

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)