Followers

Wednesday, March 28, 2012

Terung Sambal Tumbuk

Salam pagi Rabu... Arghhhh banyak betui n3 tertangguh. Cukup malas nak meng'n3'... Entah ngape pun tak tau....

Terung Sambal Tumbuk ni kite masak semalam. Actually memang selalu juga masak macam ni. Bukan saja terung,kadang2 kite gantikan dengan kacang buncis, telur mata dan macam2lah. Tapi hari ni kite tepek resipi yg kite selongkar2 dari dapur Kak Diana-Sky Blue. Resipi asal dr Kak Umi Kuantan. Terima kasih pada keduanya. Kite tumpang tepek resipi ye....


20 ulas terung mini (boleh juga guna terung lain) - sy sprt K Diana, goreng terung sekejap dlm minyak cetek.

3 biji cili merah (buang biji)*

4 ulas bawang merah*

2 ulas bawang putih*

1 inci belacan dibakar* (semua bahan * ditumbuk kasar) -sy x letak

1-2 sudu besar cili kering kisar - sy x letak

1 sudu besar air asam jawa

6-9 biji cili padi thai - diketuk (sy tumbuk sekali dgn bahan *)

2 sudu besar gula/secukup rasa

Garam

Minyak untuk menumis

Taburan ikan bilis yg direng rangup-sy tambah.


Cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan * hingga naik bau.

2. Masuk cili kering kisar. Goreng hingga naik minyak.

3. Masuk air asam jawa dan perasakan dengan garam.

4. Masukkan terung. Gaul rata dengan bahan tumis. Angkat.


Cara saya: biarkan kuah agak2 pekat sikit dan tuang atas terung. Tabur ikan bilis.

Sedia dimakan bersama nasi panas.


Published with Blogger-droid v2.0.4

1 comment:

Sari Yusa Ibrahim said...

memang sedap terung di masak macam nikan..

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)