Uiks semacam punye tajuk resipi,kan... Mintak ampun terlebih dahulu pada tuan empunye resipi - RyoAzhar. Sebab sudah pandai2 kasi edit dia punye resipi asal. Bukan tujuan nak menderhaka tapi kite buat ikut selera kite. Namun harus juga berterima kasih kerana telah membangkitkan inspirasi terhadap resipi sebegini. Tocheeee!
Next time KALAU kite buat lagi, nak kurangkan ketebalan cheese tu. Agaknye sbb terlalu tebal membuatkan dia cepat lembik bila dikeluarkan. Lagipun kalau tengok Ryo punye mmg nipis2 je lapisan cheesenye. Huhuuu Dan dek kerana cepat lembik tu, en hubby kite makan kek ni secara mengapitkan di antara roti bakar. Katanya rasa macam ais krim. Belasahlah bang.... Hihiii
Minta izin Ryo untuk kongsikan resipinya di sini ye... Terima kasih sekali lagi...
Bahan A
2 bungkus biskut marie perisa coklat
500g susu segar - dipanaskan
Bahan B
500g cream cheese (philadelphia/tartura)
10g susu segar
1/2 cwn gula halus
Tambahan sendiri:- serbuk milo
Cara2
1) Satukan cream cheese dan gula halus. Pukul hingga sebati. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit. Jangan sampai adunan terlalu cair.
2) Sediakan bekas yang dilapik dengan plastik atau baking paper. Kite guna bekas aluminium foil.
3) Panaskan susu segar. Padamkan api.
4) Ambil kepingan2 biskut marie dan celup dalam susu suam. Jangan lama sangat - 1 saat je. Susun dalam bekas.
5) Sapu adunan cream cheese di atasnye. Ulang langkah (4) hingga selesai. Biarkan lapisan cream cheese di atas sekali.
6) Ramas2kan lebihan biskut dan tabur di permukaan cream cheese.
7) Tekan sikit permukaannya dan masukkan dalam peti sejuk selama 6 jam sebelum dipotong dan dihidangkan.
Cara kite....
- setiap lapisan cheese, sebelum kite lapiskan semula dgn biskut, kite taburkan dengan serbuk milo. Begitu juga dengan lapisan atas sekali. Kite tak ramas biskut marie sebaliknya kite tabur serbuk milo.
5 comments:
kreatiflah tuan rumah ni, mesti rangup2 bahgian atas tukan..
Bila milo tu dah bersatu & lembap di jadi kenyal2 plak hihii tp tetap best!
salam rindu fiza cayang..alahai pn doc gak yg x buat2 lg kek cheese pesona nih..bak sepotong??
dok ina,
tui ke ni nak?Kite anta p kinik jap g ek...hahaaa alahai dah jadi baja pun dok oiiii hihii
terangkat sungguh
Post a Comment