Followers

Monday, October 24, 2011

Eclairs Puff


Salam hari Isnin....

Jamu2 mata dengan eclairs puff ni ye... pagi ni buat untuk customer, terasa teringin pula tekak ni nak makan sama. Jadi buat lebih sikit... selalu buat tu cukup2 aje....

dulu2 memang agak rajin juga buat eclairs utk makan sendiri. Tapi bila dah buka untuk tempahan, selalu2 buat pun untuk orang je... kekadang ada lebih seketui dua, anak2 pun tak pandang. Dari dibiarkan terbuang, kite lebihkan kuantiti dalam kotak customer. Lebih baik gitu, kan... takyah le nak berkira sangat. Setakat seketui dua....

Jom tengok resipi yang memang dah lama kite praktikkan. Memang amat puas hati dengannya. Kita juga tepung naik sendiri @ self rising flour. Ada juga resipi yang menggunakan tepung gandum tanpa baking powder dan menggunakan baking powder. Kita pernah cuba menggunakan tepung gandum bercampur baking powder, tapi hasilnya sangat mengecewakan. Kalau ada yang buat menggunakan tepung gandum dicampurkan (mahu pun tidak mencampurkan) dengan baking powder dan mendapat hasil yang positif, alhamdulillah. It's your luck! Kite, tadek lucklah!!! Hehehee...


Resipi: Zaliana @ MyR

Bahan2
>125g tepung naik sendiri
>250g air
>100g marjerin
>1sb gula
>3 biji telur - gred A/B

Cara2
> Dalam periuk, campurkan air, marjerin dan gula. Didihkan sehingga marjerin cair.
> Masukkan tepung dan kacau hingga tepung kelihatan kering. Padamkan api. Biarkan seketika - 3 minit.
> Dengan menggunakan mixer, sebatikan telur bersama adunan tepung yg telah dimasak tadi. 
> Setelah sebati, masukkan ke dalam piping beg. Gunakan nozle berbentuk bintang. 
> Panaskan oven 200c (bergantung pada kapasiti oven masing2). Sediakan loyang yang dilengser dgn marjerin. Tak perlu dilapik kertas. 
> Paipkan adunan tepung ke atas loyang berbentuk memanjang. Bakar +-20 minit atau sehingga adunan bertukar coklat tua. Sejukkan sebelum dimasukkan kastad ke dalamnya.


Kita sharekan sekali resipi untuk krim kastad yang selalu kite gunakan. Resipi dari Kak Rin Chan.

Bahan2
>2 cawan susu segar
>2 sdb tepung gandum
>2 sdb tepung jagung
>6 sdb gula
>1 biji telur
>1 sdb marjerin

Cara2
> Campurkan semua bahan dalam 1 periuk dan masak di atas api perlahan hingga adunan menjadi pekat. Tutup api dan biarkan sehingga benar2 sejuk sebelum digunakan.


Berbalik pada eclairs puff. Potong tepi eclairs puf dari hujung ke hujung. Jangan sampai terputus 2. Sudukan krim kastad ke dalamnya. Paipkan coklat cair di atas eclairs puff. 

Yummy! Selamat mencuba....


9 comments:

Faz Abas said...

I like cream puff...eh, eclairs puff...dua-dua pun suka!

cida said...

wah...wah...terliur den yg tgh berdiat ni...haishhhh!!!

hazila said...

Bab coklat yg meleleh tu yg tak tahan tu....

Anna Qawina said...

adoyaii...sukanya tengok..

Amie said...

wah...meleleh...mabeles!

tun_telani said...

uwaaa.. sedap! sedap!!! lamanya tun x makan nih.. kali last buat masa still kt uni dulu. huhu.. lama kan.

kzai said...

fiza..enclair ni sama ke resepi dgn cream puff?..

dari dapur nasya said...

mmmmm sedapnya choc eclairs...lama xmakan nie...

ijan said...

Salam kak Fiza,
macam cream puff sikit ye. saya tak pernah makan lagi kuih ni. nampak best sebab ada coklat tu :)

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)