Followers

Tuesday, October 04, 2011

Portugese Egg Tart

 
Kite dan anak sulong kite (Boy) adalah penggemar egg tart di KFC tu. Suke sangat. Sooooo creamy!!! Kelmarin godek2 kat MyR, web rujukan sejak mula menjinak2kan diri dengan internet (hingga kini, tak jemu2). Dapatlah resipi ni. 

Actually sebelum ni ada juga try buat egg tart menggunakan kulit puff pastry tapi kite tak letak whiping krim. Mungkin kehabisan whiping krim atau apa, tak ingatlah pula. Kali ni buat letak whiping krim, amat2 berpuas hati dengan hasilnya. Makan sejuk2, adeh..... tak terkata syedapnye. 

Dan... kita tak buat kecik2. Terus buat besar punya. Masa terhad... tak kuasa nak layan seketui2 dalam acuan. Terus terap puff pastry dalam loyang rendah saiz 6inci dan tuang adunan terus. Terus masuk oven yang terlebih dulu dipanaskan. Pastu dah boleh buat menda lain sementara tunggu dia masak.

Kalau ada yang tercari2 resipi egg tart ala KFC tu, haruslah korang cuba resipi ni. Harus!!!!

Terima kasih pada Skyblue yang kongsikan resipi ni. Kita mohon sharekan resipinya kat sini ye. Alhamdulillah dan terima kasih sekali lagi...

Bahan2
  • 1 keping Puff Pastry
  • *Bahan-bahan A*
  • 1/4 cawan Gula Halus
  • 1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar
  • 1/4 cawan whiping krim
  • 3 biji Telur Kuning
  • 1/4 sudu kecil Vanilla Extract

Cara2

  1. Panaskan oven, 200ºC.
  2. Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan pukul sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
  3. Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu.
  4. Masukkan puff pastry yg dipotong ke dalam tin muffin.
  5. Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
  6. Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan. 

7 comments:

JaSSNaNi said...

uuupphhh.. nyum nyumm.. sedapnye egg tart... nani pernah try wat egg tart gak.. tapi bukan portugis punya.. alhamdullillah 1st time cuba dah jadi.. cuma cup yg nani guna tu a bit tinggi.. jadi egg tart pun tinggi la.. hihihihi..

pstttt.. kat umah nani pun ade pasal egg juga.. caramel telur.. jeng jeng jeng.. jom singgah...

A.I said...

aku mmg x mkn egg tart melainkan yg kepsi punye!! mmg terbaekkkkk!

A.I said...
This comment has been removed by a blog administrator.
tun_telani said...

kfc ada egg tart ke kak?? x perasan pulak.. nnti tun nk gi cari la.. hehe.. dh lama x makan tat telur. adoii.. terliur..

Fiza Nordin said...

jassnani,
kite dah jenguk karamel awak & wallah, menyelerakan!terima kasih sudi singgah sini... besar sungguh dugaan awak menjelang syawal kelmarin.alhamdulillah semuanya sudah berakhir dengan baik...
i'Allah kite berjiran nnt... doakan semuanya berjalan dengan baik, amin!

Fiza Nordin said...

besan,
1st makan kat KFC punye terus terpikat...alhamdulillah dah dapat resipi.pasni teragak je boleh buat sendiri klu rajinlah hahaha klu malas ke kepci jugaklah aku kehkehhh

Fiza Nordin said...

tun telani,
adoiii yang... tak tau ek...tp di sane ade ke ek... cube tgk...kluxde,kena buat sendiri nampaknye...

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)