Followers

Monday, October 03, 2011

Alhamdulillah... akhirnye!!!


As salam... ingin kite berkongsi kegembiraan dengan semua yang singgah ke blog kite ni.... Alhamdulillah, syukur... akhirnya!!!

Kalau yang tahu, kite dan en hubby ade beli rumah teres di Putra Perdana - Projek La Cottage oleh Talam Corporation (dah gulung tikar) melalui anak syarikatnya Metro Tegas Sdn. Bhd. Masa tu anak baru seorang (Boy) dan ketika itu Boy baru 'dapat kaki' (lebih kurang usia 10 bulan). Sekarang anak dah 3. Boy pun dah darjah 4. Ya rabbi punyelah teruja masa tu. Maklumlah, rumah pertama. Demi mencapai kepuasan, kami pilih rumah tepi - end lot. Ada tanah sikit, jadilah. Nak ambil corner lot, Encik Hubby tak berkenan dengan design + yang utamanya kemampuan tidak mengizinkan. 

Belum pacak tiang lagi, kami dah pergi melawat kawasan. Sungguh.... sangat teruja. Angan2 dipasang. Harapan ditanam setinggi gunung. Impian tak terucap dengan kata2. Sebagai seorang pelukis pelan, ada masa terluang di pejabat en hubby design bakal rumah kami tu mengikut kehendaknya. 

Tapi tahun berganti tahun, dari berita2 yang didengar dengan progress rumah yang macam tak bergerak tu, owh... kehampaan yang diterima. Talam Corporation gulung tikar. Projek rumah kami??? Terbengkalai. Astaga!!!Hancur sungguh hati... 

Mujur, kami ambil loan Maybank Islamic. Setelah faedah dari progress payment dilunaskan, kami tidak dikenakan bayaran bulanan hingga rumah siap. Jadi, selama beberapa tahun ini, kami memang tidak membuat bayaran. Kalau rumah tak siap sampai hujung nyawa pun, tiadalah bayaran dikenakan. Cuma interestnye, tinggi - 7.25% (klu tak silap). Bila rumah dah siap nnt, bayaran bulanan kami RM1k++. Pembeli2 yang lain, ada juga yang dikurangkan bayaran setelah mengunjukkan surat pengesahan projek terbengkalai yang dikeluarkan oleh KPKT. Namun ada juga yang kena bayar penuh. Surat itu tidak diterima sebagai alasan untuk mengurangkan bayaran waima menghentikan pembayaran. Begitulah pro dan kontranya...

Raya kelmarin, masa en hubby masih bercuti, kami pergilah jenguk rumah tu. Tengok ada perubahan positif. Selisih dengan wak2 Indon yang buat rumah tu, dorang kate dengar nak bagi kunci bulan depan. Kembang rasa hati kami suami isteri...

Balik rumah, kite terus search web... google sane sini dan akhirnya diberikan petunjuk. Ada hamba Allah yang create group kat FB untuk pembeli2 projek ni. Alhamdulillah. Setelah diterima masuk, banyaklah info terkini yang kite dapat. Betul... para pembeli sedang menunggu date untuk terima kunci. Pak Menteri KPKT nak bikin majlis penyerahan mock up key. Arghhh faham2lah politik... apa2pun kekdahnya... kami cuma mahukan rumah kami seperti yang sepatutnya. Win2 situationlahkan.... 

Deposit api & air dah dibayar di Rimbun Capital (syarikat kontraktor yang mengambil alih) yang bertempat di Bangsar. Deposit api dan air yang kami dah bayar pada Metro Tegas (RM390) dulu tu kira burn gitu ajelah... huhuhuuuu

Situasi positifnya, sebelum pindah ke rumah baru, kami2 dah kenal jiran2 setempat melalui alam maya. Moga ukhwah terus kekal selamanya. Terima kasih sangat kepada AJK yang telah susah payah turun naik office, meeting sane sini hingga sampai ke tahap ini. Hanya DIA yang boleh membalas jasa2 kalian. 

Kami??? Pindah lagi... entahlah! Kalau ikutkan kemampuan memang tak mampu nak tampung kos. Rumah Bukit Puchong lagi nak bayar, walaupun ada penyewa. Rumah yang diduduki sekarang ni pun sewa, ofcoz'lah kena bayar. Rumah teres ni lagi... kereta, anak2 sekolah, itu, ini.... perghhhhh Tunggu ajelah perkembangan terkini... hihihiii

Yang pasti, sekeping kertas (gambar) yang diposkan minggu lepas, sangat mengujakan perasaan. Betapa gembiranya, hanya Allah s.w.t. yang tahu. Insya Allah, akan upload gambar rumah kemudian nnt...

Kami suami isteri mula menganyam impian kembali......

26 comments:

Cendana Kasih said...

berjiran lah kita yer.,...aku kat putra permai jer...hehehe.... nanti dh masuk rumah wat house warming tawww....

kak ina kl said...

alhamdulliah dapat gak merasa rumah bertanah akhirnya..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

syukur alhamdulillah.... lega kan bila dah dah dpt CF tu...

IdaShazana said...

saya pun terkena dgn talam ni. rumah kat saujana putra. lepas 7 tahun berjaya dapat kunci tahun lepas tapi malang lagi, penyewa pulak tak bayar sewa. cubaan betul

cik ck tu bila masa pulak pinda putra permai?..bukan kat puncak jalil ke?

Anna Qawina said...

Alhamdulillah...nnt jemput wat doa selamat yer..heheh

Mamasya said...

Alhamdullilah...akhirnya rumah yg ditunggu siap jugak..lama Fiza tunggu.moga Fizadipermudahkan urusan masuk rumah baru....

HomeKreation said...

Salam Fiza cayang. Wah, lega dengor... mudah2an siap hingga akhirnya dan anyaman impian mu menjadi kenyataan (ayat org nak bermadah tapi tak pandai...hehe).

Juwita Jamaludin said...

alhamdulilah kak.. seronok dengar dapat rumah yang lama menunggu

Gorgeous H said...

hi..salam perkenalan..

Kita berjiran dekat ni Cik FIza. Ain dok di Bandar Nusaputra Presint 2.

Nnti buat house warming blh la ajak. :-P

mama maman said...

salam.. kita pun dok putra perdana.. apartment kenanga..tp menyewa lg sekarang.. masih dlm proses beli rumah kat situ juga.. tp apartment jugak.. makin mahal skrg rumah area sana..

A.I said...

Musti kau rasa lega sgt2 kan besen? Alhamdullilah, rezeki kau tu =)

Fiza Nordin said...

Noorma,
aku amat confius dengan rumah ko... di mane sebenar letaknye ek...? aritu kate di Bukit Jalil then skrg Putra Permai pulak....+ aku tak tau pun Putra Permai di mane hihiii
a'way, i'Allah klu masuk rumah baru nnt nak buat kenduri sikit.& i'Allah akan jemput kawan2 meraikan...semuanya bgantung pd bajet.klu buat kecil2an, kite bkongsi gembira ajelah ye...

Fiza Nordin said...

k ina KL,
gitulah kak, alhamdulillah!!!

Fiza Nordin said...

k madiha,
mmg lega sangat, alhamdulillah!

Fiza Nordin said...

ida shazana,
sy juga ada seorang kawan yg beli di saujana putra dan menerima nasib yg sama. dah nasib kite, kan... tp alhamdulillah semuanya dah selesai...
tentang penyewa tu, tak berani nak komen sbb tak tau hujung pangkal cerita.alhamdulillah penyewa rumah kami (rumah lg 1-bukit puchong), ok saje (setakat ini).harap2 kekal ok selamanya. harapan.... :D

Fiza Nordin said...

Anna Qawina,
i'Allah klu ade rezeki lebih :D

Fiza Nordin said...

mamasya,
alhamdulillah, terima kasih, amin!

Fiza Nordin said...

along cayang,
terima kasih banyak2....moga impian itu mjadi realiti...senyum!!!

Fiza Nordin said...

ita,
alhamdulillah, terima kasih!

Fiza Nordin said...

gojes H,
Nusaputra tak jauhlah kite ye... salam perkenalan :D terima kasih sudi singgah sini dan komen :D

Fiza Nordin said...

mama maman,
as salam jiran :D terima kasih sudi singgah sini.yep, kawasan tu mmg semakin mahal harga rumahnya.tp klu nnt kemudahan insfrastukturnya semakin baik, tentu lebih mahal. insya Allah...

Fiza Nordin said...

besan, betul... alhamdulillah!!! lepas ni anak2 boleh main di halaman.taklah terkurung saje insya Allah :D

Cendana Kasih said...

hahaha...rumah aku mmg ler kat Taman Puncak Jalil,Bandar Putra Permai, mmg ler sebelah bukit Jalil...tp dalam kawasan MPSJ..putra permai ler tu...

Anonymous said...

salam Fiza....

Alhamdulillah akhirnya Fiza dpt masuk rmh... saya skrg dok menyewa di La Cottage (jalan 14/10). Fasa 1D tu yg berdepan dgn playground perumahan sy ni ke? dok tgk2 gak le kot2 blh nak beli tp bila search internet mcm2 sgt perihal Talam, rasa takut lak..anyway, slmt masuk rumah :-)

Za -no 27 14/10

Fiza Nordin said...

as salam za... thanks sudi singgah sini & tinggal komen... ramai yang nak jual rumah tu dengarnye.sy dan en suami pun pada mulanya dulu mmg ingat nak jual tp bile rumah dah siap, sayang pula....
TALAM dah bungkus... yang siapkan rumah kami ni pemaju lain - Rimbun Capital. Kalau Za nak beli, taklah berurusan dengan Talam. berurusan dengan tuan rumahlah...

I'Allah, 9hb (Ahad) ni akan ramailah yang datang untuk meraikan majlis pernyerahan kunci tu... bolehlah Za pun datang meriankan majlis dan berkenal2an dengan bakal jiran baru :D

rossysweety said...

salam perkenalan

hari ni tgk dlm buletin utama tv3 , cantik rumahnya...tahniah..lama tu menanti rumah siap..;)

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)