Followers

Tuesday, October 11, 2011

Spageti Meat Ball


Breakfast!!!
Request dari anakanda sulong - Boy aka Syahmie Isqandar. Terima kasihlah sebab request ye anakanda... adalah mama something nak update blog ni hihihiii...

Mujur... dah dia request tu, dia makan pun penuh semangat. Berbaloi rasa memasaknya. Kalau dah minta2 tapi makannya ala2 je... ni yang bikin mama panas hati je...


Resipinya aku main campak2 aje... sebab bahan2 pun semua segera punya. Kuahnya aku beli yang dah siap dalam botol tu jenama Prego. Then aku tambah mushroom dan meat ball tu memang dah ada stok dalam peti ais jenama Marina.

Bahan2
1 jar (size sederhana) kuah spageti
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
8 ketul bebola daging (direbus seketika)
3 sb minyak kelapa untuk menumis
5 ketul cendawan telepon (dihiris)

Cara2
> Dalam kuali, panaskan minyak kelapa dan tumis bawang besar.
> Masukkan kuah spageti. Tuang air putih dalam jar 1/2 jar dan tuang dalam kuali. Supaya kuah tidak terlalu pekat. Biarkan merenih.
>Masukkan cendawan dan meat ball. Kalau nak kuah spageti lebih cair, boleh masukkan air rebusan daging.
>Biarkan seketika - menggelegak.
> Tutup api dan ketepikan.

** Rebus spageti dalam air menggelegak yang dicampurkan dengan sedikit garam dan minyak. Bila spageti agak lembut, tos dan lalukan dengan air supaya spageti tak melekat2 antara satu sama lain.

** Semasa menghidang, boleh tabur sedikit keju parmesan di atasnya. Kite tak letak pasai tadak stok... :(


Selamat mencuba...

6 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..sedap speggeti ni..nak masak pun simple...

Fiza Nordin said...

as salam sue...
yep,mmg simple sesangat.sume ready made je...

haniaiman said...

pasti sedap ni..

Fiza Nordin said...

haniaiman,
insyaAllah... :D

Sari Yusa Ibrahim said...

hihi.. kelakarlak, cendawan telepon, apapun mmg sedap ni

Fiza Nordin said...

sari yusa,
hepppp jgn gelak lebau2 hahahaha

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)