Sedang cuaca panas ni... mmg syiok dapat makan benda2 sejuk camneh... wallah!
Ni kali kedua kite buat jelly kelapa. Ingat lagi, kali pertama dulu buat masa tinggal kat rumah Puchong - Pangsapuri Angsana. Dan ingin dinyatakan, kite lebih puas hati dengan kejadian jelly kelapa yang kite buat kali pertama dulu berbanding dengan yang ni...
Ok, yang ni kite buat guna serbuk ready made keluar jenama Happy Grass. Sebab 1st time buat guna serbuk tu, kite ikutlah bulat2 berpandukan resipi yang ada dinyatakan di belakang pembungkus tu. Resipinya seperti dibawah ni...
Bahan2
Air kelapa (dari 2 biji kelapa muda)
Air secukupnya
200g gula
225g serbuk jelly kelapa
Cara2
> Dalam periuk, isi air kelapa dan air hingga 3000ml.
> Masak sehingga mendidih.
> Masukkan 200g gula (1 cawan), isi kelapa muda dan serbuk jelly.
Kacau hingga rata dan larut.
> Padamkan api. Tuang dalam acuan. Bekukan dalam peti sejuk.
Masa kita buat jelly kelapa yang pertama kali dulu, kita cuma guna serbuk agar2. Dan mungkin kita terlebih air, jadi jellynye lembut sangat. Dan kite lebih prefer yang lembut2 gitu rather than yang kita buat kali kedua ni. Memang lembut juga (taklah keras macam agar) tapi kite lebih prefer lembut macam yang pertama kali dulu hihihiii
Macam2lah, kan... ape2pun, ikut tekak dan selera masing2lah kan....
5 comments:
salam fiza..anak2 Liza pun suka jelly yg lembut2 gtu...lg lembut lg diaorg suka, tp bapaknya pulak suka yg keras2...huhhh payah betul...hiihi
nyum nyum... singgah sini sambil makan jelly kelapa... ngeh3... sedap.. nyer.. nyamannnn skali.. :P
dulu dok puchong? kita ni dulu and skrg pun dok puchong gak.. huhuhu..
sedap! sedapp!! tgk nii terasa mcm nk cari kelapa muda..tp xtau nk cari kat mana. sedih pulak rasanya..
liza,
sendiri punye tekak sape ambil peduli huhuhuuuu
makasih resepnya ya semoga bermanfaat dan banyak yang berkunjung ke blog ini.
Post a Comment