Followers

Wednesday, October 05, 2011

Tiramisu



1st time buat tiramisu guna biskut batang2 tiramisu ni... hehehee... Suke jugaklah dengan gandingan rasa coklat, rasa kopi dan krim cheese yang lemak2 berkrim ni... takleh buat selalu ni. Muak dan boleh erkkkk, paham2 ajelah hihiii

Terinspirasi dengan resipi Kak Umi-E kat MyR. Terima kasih ye kak... tapi kita edit sedikit sebanyak ikut kesesuaian dan cara kita sendiri. Apapun sangat2 menghargai hasil share akak ni...

 

Jom jengah2 resipi kite... dan boleh juga jengah resipi kak Umi-e kat MyR (klik SINI ye...). Tak banyak beza sangatlah tapi mmg ada ubah2...

Bahan2
> Biskut tiramisu/Sponge Finger
> 250g cream cheese
> 200g whiping krim
> 100g gula halus (ikut kemanisan masing2)
> 1 cawan bancuhan nescafe 
> serbuk koko 


Cara2
> Pukul cream cheese, whiping krim dan gula hingga kembang.
> Celup biskut tiramisu dalam bancuhan air nescafe. Susun dalam bekas yang sesuai.
> Ratakan adunan krim cheese yang dipukul tadi di atas susunan biskut tiramisu. 
> Ayak rata serbuk coklat diatasnya adunan krim cheese.
> Ulang mencelup biskut tiramisu dan susun atas krim cheese tadi. Ulang meratakan krim cheese dan ayah serbuk coklat. Buat 2 lapis atau 3 lapis (terpulang).
> Simpan dalam peti sejuk sekurangnya2 2jam atau lebih sebelum dihidangkan.

19 comments:

A.I said...

Nanges aku tgk tiramisu kau ni. SODAPPPPPPPPPPPP!!

tun_telani said...

sedapnyerr!!!!!!!! mmg berjoget2 la lemak dlm badan ni.. hihi..

JaSSNaNi said...

assalamualaikum... berkunjung lagi hari ni.. :) salam ceria... :)

wahh hari ni gambar tirmisu lak ye.. tak kesampaian lagi nak wat tiramisu sendiri.. pernah terdetik.. tapi lom cukup skill.. eheheh anak pun sebok soh wat tiramisu.. tapi takot tak jadi.. wat coklat kek je.. nanti tak jadi abis.. sape nak telan.. eheheh

inahar ali said...

salam fiza cayang..lama akak x kemari..moga sihat semuanye ye! wah teruja akak baca kisah umah fiza yg terbenkalai dulu tu berjaya disiapkan..alhamdulillah! pepun ..nk kenen tiramisu nih sepotong ek..hehe!

Mamasya said...

Asslmkum Fiza
Tiramisu nyummmnya...kali akhir buat menjelang Ramadan lalu..
re; Fiza...betul tu..dok luar negeri ni nak mkn kena rajin buat sendiri kalau tidak tak merasa. nasib baik bihun ada jual di sini yg thai punya wpun mahal sikit tp oklah dr tak da langsung.

Anna Qawina said...

rasa nak g dok berjiran tetiba je..haha...tangkap leleh air liur..

Fiza Nordin said...

besan,
jgn nangesla... burok beno hihiii

Fiza Nordin said...

tun telani,
kihkihhhh tak dapat dibayangkan lemak yg sedang berjoget itu...

Fiza Nordin said...

jassnani,
dr minggu lepas hati ni mmbuak2 nak buat kek coklat versi kukus tp seru belum sampai... nak buek camno...ish!

Fiza Nordin said...

k inahar,
cayang dia jugaklah!!!alhamdulillah, akhirnye! sile2 kenen hihiii

Fiza Nordin said...

mamasya,
kurang ngenceslah ek tgk tiramisu kite ni...takpa, sekurangnya dah ada pengalaman...

Fiza Nordin said...

anna qawina,
marile hahahaa

Deliah's Deli said...

apa yg sedap ni..meh sikit nak rasa,klu dah abis gi buatkan seloyang..:)))

LadyD said...

tak boleh jadik ni..nak cuba gak lah.nice..

ijan said...

Salam kak Fiza, kite pun suke sangat dengan resipi kak Umi-e ni. mudah dan sedap kan :)

Fiza Nordin said...

del,
sukelah nak menambah lemak dalam badan hahahaa

Fiza Nordin said...

ladyD,
cube jangan tidak2 hihiii

Fiza Nordin said...

ijan,
nice recipe, kan....

Cupcake recipes said...

I love desserts! Thank you for sharing this sweet dessert!

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)