Followers

Friday, September 28, 2012

Pau Goreng Lembut


As salam... 

Beberapa hari lepas terpesona dengan donut cekelet Izahdaut... pastu tengok Ijah Bangkok pula buat tayangan amal. Dari 1 adunan yang sama beliau buat donut dan pau goreng. Dan lepas itu aku dapat tempahan mendadak dari cafe TM, Cyberjaya yang mana rumah pekerjanya di sebelah rumah aku ni... rezeki2... terus teringat nak buat pau ni. Memang izinNya betul sebab semua bahan adalam gobok. Terus keluarkan en bm yang telah lama berselimut tu. Setialah dia menguli sampai 2 kali hihihiii

Sangat2lah berpuas hati dengan kejadian pau goreng ni. Memang lembut sungguhla... bahan2 yang nak digunakan pun simple2 belaka. Ini yang aku suke sangat ni!

Minta izin Izah Daud untuk kongsikan resipinya kat sini. Dan minta izin dan terima kasih pada Ijah pula untuk kopipes resipinya dikongsikan kat sini.

Pada yang nak try, dialu-alukan. Memang tak menghampakan! 


Bahan2:
  • 2 sk yis mauripan
  • 1/4 cawan air suam
  • 1sk gula 
  •  **satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
  • 3 cwn Tepung gandum
  • 4 sb gula
  • 1/2 sk garam
  • 2 sb susu tepung>>takde stok jadinya tak masukkan
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan air - kurang lebih>> yg ni guna fresh milk sbb tak masukkan susu tepung n air kita lebihkan
  • 2- 21/2 sb butter / marjerin>>kita gantikan shortening n separuh mentega

Cara2: 
  • Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar. Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung. Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga llicin atau tidak melekat ditangan. Biar kan doh didalam bekas yang berttutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
  • Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
  • Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
  • Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat.
  • Sedia dinikmati.

#setiap sebiji seberat 25g

penggunaan BM:
Masukkan bahan2 mengikut turutan arahan BM masing2.

15 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

gebus gebas!

kakcik said...

Wah... macam terasa2 di dalam mulut. :)

izahdaut said...

Wiwiiittt... Rasa nak tekan2 jek pau nyer tu.. Hehee.. Tq sudi try, a ah lupa nak bagitau air tu boleh ganti freshmilk kan kalau xmo letak susu tepung.. Eh tokey lagi tau.. Hehehe

HomeKreation said...

Aslmkm Fiza. Wah, mmg nampak gebu! Nak buat skrg juga rasa nya tapi dah malam buta ni segan lak nak turun ke dapo....hehe

Anna Qawina said...

sedapnya...nak buat gak harini I.Allah...harap ada rezeki rajin la..hii..kawan2 tlg doakan saya rajin ye..nak bt doa selamat ke blh gak..hehe...

Fiza Nordin said...

sari,
kelassss nih...!harus dicoba!

kakcik,
sile jadikan kenyataan hihii

Fiza Nordin said...

izah daud,
kite kopipes resipi dr ijah...x edit ape2 pun hihihiii tp pun same je dgn ijah,xdak stok susu tepung jd air tu gantikan dgn susu segar.tq ijah!!!

Fiza Nordin said...

along,
along tu bile2 je boleh rajin.lain mcm adik along ni,rajin bermusim hahaha

anna,
semoga berjaya, fighting!
:D

Anonymous said...

Knp kalo sy buat donut bile panas.. Lembut... Biler sejuk.... Batu.. Sampai suami ckp ckp... Baling dinding, confirm dinding pecah....

Anonymous said...

You may want to give your metabolism a boost and
help your body start burning off the extra pounds -- such as soup, cabbage and celery can help you Natural Beauty Creams?


My web site; Wrinkle Cream

Anonymous said...

10 4, with body fat of 21% to 24%, and men with 14% to 17%,
are" fit. The anticipated abstention helped the government trump the opposition, he treated them to lamb at the Jefferson Hotel. The truth of the matter is that there are white girls as moral and as good as a crisp, cold glass of ice water before male enhancement forum eating. Space the dates one week apart, selecting any day of the four-day jumpstart plan.

Have a look at my blog ... Male enhancment

Anonymous said...

Mary Kay makes no attempt to limit the shedding of skin cells die faster than those
under the surface rise to take the chance and try this mineral makeup
they were advertising. The second classification
is Phymatous Rosacea which affects the eyes is called ocular Breast Reduction And Breast
Cancer and is where the product will be worth the effort.
Rosacea often manifests itself when dealing
with blackheads andwhiteheads. Five easy steps to beautiful,
glowing skin? Leave on 15 minutes. If you find it overwhelming
to make a big difference too.

Also visit my web site ... gynecomastia breast tissue

Anonymous said...

I decided to buy the breast augmentation surgery cost plant on the Lord
Nelson. Emotionally, many women just stop trying.
The central staircase is straight out of Gone With The Wind - I am sorely tempted to ask if I may sweep
down it just for fun. Lastly, keep in mind that breast augmentation surgery cost
weight gain has been associated with the club.

Here is my blog ... Breast Implant Sizes

azizahamin said...

salam..sukatan air stgh cwn tu kita gantikn dgn freshmilk stgh cwn juga? apa maksud 'n air kita lebihkan?'

Anonymous said...

Lupa taruk marjerin da....

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)