Followers

Wednesday, September 26, 2012

Kota Kinabalu, Sabah




As salam...

Ok, n3 terakhir untuk cuti2 Kota Kinabalu, Sabah. Mungkin akan agak panjang n3 ni... kalau xde yg sudi baca pun x apa... yang penting kenangan dan memori untuk aku termaktub di sini, di blog sendiri.

Seawal pagi kami dah bangun. Memang dah plan hari terakhir ni nak jalan2 pulau. Takde nak ambil banyak2 pulau - satu saja sebab masa yang agak suntuk. Beg dan semua barang tinggal di hotel Imperial Mutiara. Check out pukul 12 thari. Dari Kg Air, tanye dgn budak reception hotel kat mane Jesselton Jetty. Dia kate dekat saja. Keluar dari pintu hotel, terus saja, katenye. Kalau naik teksi memang tak berbaloilah, katenye sebab dekat sgt dan tambang katenya sekitar rm8. Ok, kami decide untuk bjalan kaki sajalah. 


Bila kita tak tahu jalan, terasa jauh sangatlah perjalanan tu. Berpeluh2 ketiak dibuatnya hihii... apelagi breakfast belum lagi tu. Tanya dengan orang, dia pun kate, terus aje ke depan. Confident sikit. Akhirnya sampailah juga, alhamdulillah...


Snap sikit2 sane sini, terus ke kaunter belian tiket untuk ke pulau dengan bot yang disediakan. Sebetulnya waktu ni aku memang dah lupa berapa caj bot semua tapi aku rujukkan pautan link ke blog Nana. Memang betullah rate tu. B4 nak ke KK ni aku memang 'ulang-alik' masuk blog dia baca n3 perjalanan dia semasa bercuti di sana. Siap dengan kira-kira perbelanjaan. Budak kaunter tu mula2 minta aku RM22 tapi aku kate, "bukan rm17, ke?" ewah2 hahaha
Budak tu pun terus kate, "ok, sy bg akak RM17..." uhuhuuuuu

Boat rate adult : RM17/person x2 = RM34
Terminat fee : RM7.20/person x 2 = RM14.40
Sewa snorkel+mask+life jacket = RM15 
Bayaran masuk kat jeti pulau manukan : RM3/person = RM 6.00


Aku sewa snorkel, mask & life jacket tu 1 set aje. Gilir2 dengan en hubby. Bukan beria pun hihii. Sebelum masuk ke tempat menunggu bot tu, kami beli makanan untuk bawa ke pulau. Yang ni pun aku baca kat blog Nana juga. Tqsm, Nana... for your info :D
Kami berada kat pulau ni sampai pukul 11 pagi. Dah tukar2 baju nak jalan2 sekitar pulau tu mcm tak sanggup pula tengokkan jalan yang mendaki sikit tu hihii kepenatan....





Sangat jernih... suke sangat!!!




see... kan muke kepenatan tu hikhikk...

Ok, lepas tu bergegaslah balik ke hotel. Sampai2 hotel pukul 12.45 tengahari. Terus check-out, masuk bilik, bersih2kan badan dan keluar. Mujurlah budak reception tu agak bertimbang rasa. Walaupun agak lewat, dia tak charge lebih masa, terima kasih :D

Berkelanalah kami... flight pukul 9.25mlm. Masa yang sangat2lah banyak terluang ni, xtau nak p mane. Macam terasa2 juga nak rehat2 kat hotel dulu. Dah petang sikit baru keluar. Tapi rasa macam tak ye pulak... 

Akhirnya kami decide p kompleks 1Borneo. Klu x silap, dpt info dari tenet juga, ade sediakan shuttle perjalanan percuma kalau nak ke 1B tu. Tunggunya di Warisan Square. Pak cik yg jaga tiket tu minta ic aku, tulis nama dalam buku rekod dia. Minta resit aku menginap di hotel. Mula2 cuak jugak sebab resit yg aku ade tu siap tulis dah check out. Rupanya dia cuma nak pengesahan yang aku ni pelancong, bukan orang tempatan. 

Untuk sekali perjalanan klu x silap aku cuma 18 org saja. Dah cukup kenalah tunggu next trip every 1/2 hour (klu x silap) .


tiket shuttle 


shuttle yg bawa kami. bas pendek je, ala2 bas mini gitu tp ade air-condla...

Sampai kat 1B, pertama yang aku cari adelah tempat simpan beg. Nak berjalan dengan tenang, ala2 window shoping gitu, kan... Tapi xde! Menebalkan muka aku p tanye orang sane sini, dorang kate xde khidmat itu. Sampai aku masuk Tune Hotel yg dekat sgt kat situ. Tanye kot2la ade khidmat menyimpan beg. Katenye kena sewa bilik dan harga kalau datang terus ke kaunter x sama mcm booking internet. Itu memang aku tau tu... ape kes la aku sekadar nak letak beg p sewa 1 bilik plak,kan.... tak kuasa! Dan kerana tak kuasa tu, mengusungkan beg pack sepanjang masa huhuhuuuu


en hubby berkenan dengan baju2 yang dijual kat stall ni... tapi takat tanya2 je, belinya tak...


late dinner kat restoran ni, dalam 1B ... not bad la...sambil mengecas hp & tab.


Kalau tak silap, masa aku pergi, kompleks ni baru dibuka. Kedai2 memang banyak tapi pengunjungnya macam kurang sikitlah. Ada juga kedai yang under reno. Aku takde beli ape2 pun melainkan makan kat restoran di tingkat 1 ni - Jaws. 
Tak tau lagi nak ke mana. Aku ajak en hubby ke Pasar Filipina semula. Kalau ikutkan memang shuttle bas akan hantar kami semula ke tempat kami naik mulanya - Warisan Square which is seberang jalan je dgn Pasar Filipina tu. Aku nak beli kudap2 sikit.

ok, dari hari pertama sampai, en hubby dan aku tak berapa senang dengan bau kat pasar filipina yg jual cenderahati tu-yg bahagian dalam kedai tu. Kami memang tak boleh masuklah dalam tu. Hidung aku bau kak t***s. Wallhualam... Even lalu tepi pintu pun hidung aku terhidu juga.

Kat pasar filipina yang jual kuih cincin dan jajan lain2 tu pun ade terbau juga tapi x sekuat yg dalam kedai. Mungkin sebab kawasan terbuka. Aku beli kuih cincin dan jajan2 tu semua. Habis rm50. Lepas tu terus ambil teksi di tepi hotel hari pertama aku menginap. Tambang ke airport rm30. Masa tu jam pukul 6++petang. Memang rase masih awal tapi sebab tak kuasa nak pikul beg pack, rase nak cepat je cari tempat yg boleh relax...

Sampai airport, check in dan elok2 duduk kat kerusi melepas lelah, dpt sms dr Air Asia. Flight delay till 11++ pm. Aduiii menyumpah dalam hati ni tau!!! Kalau dapat sms tu lebih awal, boleh aku repeat p makan udang, sotong, ketam bakar wahahaha en hubby kate boleh kalau nak minta keluar sbb flight lambat lagi,kan... tapi memikirkan nak amik teksi pulak ke pasar filipina tu sehala je rm30. balik semula ke airport nnt? gilo...! 

Jadinye duklah melangut kat air port tu. Dari seramai-ramai orang sampai tinggal beberapa kerat je manusia. Ish2... keluar dari pintu terminal, terkejut aku tengok kapal terbang yang nak bawak kami balik... lain macam da.....
Tapi alhamdulillah, selamat juga sampai...
Berakhir sudah cerita cuti2 KK, Sabah aku. Baru puas hati!


kapal terbang yang bawa kami balik...

8 comments:

kakcik said...

Lepas ni nak jalan2 ke mana pulak? :)

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ tinieƸ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ said...

serik ke nk ke sabah lagi :)
saya dulu kecik2 ada gak p pulau manukan..ada penyu besarrrr...
mungkin raya haji ni nk p lagi
jauh berubah sabah sekarang..

Fiza Nordin said...

kak cik,
belum tau lagi hihii

Fiza Nordin said...

tinie,
serik???tidak!!! nak repeat ade... nak terus nginap d kundasang tp bukan dgn en hubbylah. p ngan anak2 buah.yg penting dah dpt green light.tunggu tiket murah je.aritu free seat tlewat plak...

Chekgu Azrine said...

fuhh...rindunya Sabah!!dlu dok sini dengan family sebab abah keje sini..tp dok kota belud..

Ietams said...

best kan pegi sabah..
paling best seafoodnya la kan
tak lupa gak brg2 shopping yg lain.
tapi kan kapal terbang cap ape tu.
kalau saya pon mesti terkejut trngok kapal terbang cenggitu..hihihi.
syukur selamat sampai

Fiza Nordin said...

ietams,
cap ayam kot hahaha mmg gerun giler mase tgk mule2...risau...tp alhamdulillah, selamat juga sampai dgn kapal terbang cap ayam itu hihiii mmg seronok ke sane.i'Allah kalau ade rezeki & panjang umur nak repeat ke sane.tak habis berjalan!

Fiza Nordin said...

chekgu azrine,
wahhh tentu seronok dpt duduk tinggal di tempat orang,kan...

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)