Followers

Wednesday, September 19, 2012

Kek Pisang Simple


As salam dan selamat sejahtera...

Lame dah buat kek pisang ni. Kat fb dah buat tayangan amal. Kat blog baru ni nak share. Lupe, hilang ingatan... rase2 macam dah share. Rase2 pulak belum. Ish teruk betul daya ingatan ini. Banyak makang semuk kot hihiii

Kek pisang simple yang senang dan mudah sekali. Hasil meng'google', jumpe resipi kat SINI. Terima kasih banyak ye Kak An & minta izin kopipes resipi kat sini yek. 
Kena kat aku sume benda klu boleh nak yg mudah2 belake. Yang bahan sikit2 belake. Tak gemar yg banyak2 bahan, yang payah2 nak godek. Sebab kerajinan selalu low sesaje hikhikk. Resipi ni memang sesuawei sgt le dgn tahap kerajinan aku. 

Aku buat kek pisang ni untuk sambutan birthday anakanda kenit kat skul. Selalu buat tempahan orang, kek coklat moist, kek butter, red velvet... kengkonon untuk anak sendiri nak trylah buat kek lain sikit. Alhamdulillah, hasilnye tidak menghampakan. Malah puas hati. Aku buat 2 adunan dari resipi yang dikongsikan di bawah ni. Salut dgn choc ganache.

"adik nak gambar ben10..."
bagus anak mama, tak banyak cerewet, hihihiii 


Bahan-bahan:
4 biji pisang emas/ awak (saiz sederhana)- hiris nipis dan lecek
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
4 biji telur gred A
1 1/2 cawan tepung gandum diayak bersama 1 sudu teh baking powder dan 1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu besar air limau nipis
1 sudu teh esen pisang/ esen vanilla
Cara-cara:
1. Panaskan oven ke suhu 185 darjah Celcius api atas bawah.
2. Sediakan loyang 4 persegi. Lenser dengan margerin dan alas kertas minyak atau kertas biasa AA
3. Kisar gula, telur, minyak di dalam 'blender' hingga putih. (3-5 minit)
4. Tuang ke dalam mangkuk. Masukkan campuran tepung. Kacau rata dengan senduk.
5. Masukkan pisang, esen pisang dan air limau. Gaul sebati.
6. Tuang adunan ke dalam loyang dan masak dalam oven selama 45 minit atau kek keperangan seperti di dalam gambar. Cucuk bahagian tengah kek dengan lidi sate untuk mengetahui kek masak sempurna atau tidak.
*** Letakkan kek di rak paling bawah oven ( kalau guna oven elektrik 21 l) api atas bawah sepanjang proses untuk hasil memuaskan.

1 comment:

adda syuhada said...

nampak cm senang..bleh cuba lgi..dh la ari tu buat kek pisang xbrapa nk jadi..xper kita cuba lagi smpai jadi..

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)