Followers

Tuesday, June 22, 2010

Pastry Marjerin - Tolong Ajarkan...




Salam...

Aku beli dah dekat sebulan dah bende alah ni... tapi cukuplah pandainye aku ni, kan... tak tau camne nak guna/gaya masaknye bende alah ni, tapi memandai-mandai la pulak p beli... hikhikhik....


Kepada korang2 yang tahu camne nak guna/gaya masak pastry marjerin ni, TOLONG beritahu/ajarkan aku...
Terdahulu, ucapan terima kasih & sangat aku menghargai ilmu yang korang2 kongsikan itu... hanya DIA yang dapat membalasnya...

murah je... tu yang sanggup beli dulu baru nak tanye kat kawan2...

12 comments:

Aellynn Darlene said...

Kak za

try buat beef pie or strudel or sardine puff.

FiDa@aMiDa said...

fiza buat puff sardine..dia pastri tu kena balut dgn adunan tepung mcm sampul surat tu..pastry kat dlm..tepung kat luar..pastu geles dgn rolls tu lipat byk kaliler nanti terjadilah lapis2 gitu..nak terangkan pon payah kat sini hehehhe cuba tgk kat youtube ada kot cara2 dia

Noorma said...

fiza, kat Myresipi pun ada respi pastri puff ni, tengok kat respi kak Fida singapore yg glamour tuh,,aku pun ada gak beli pastri margerin ni, lom pun buat lagi, sbb pastry jenama 'kawan' masih banyak lagi dalam esbox tu.

JaSSNaNi said...

fiza... salam.. :D

ooooo... bila nampak pastry majerin tu.. baru tau guna nya tu sbb di ajar dik kawan2 yg baik hati.. depan opis ni ade kedai bake with yen ni.. kat bandar puteri.. dah bape kali dok masuk tengok mende ni.. tapi tak tau gunanya.. baru tau leh gelek2 banyak2 kali.. and wat kulit pastry yaaa... :D


thankkkss gak to fiza.. sbb bangkitkan soklan tu.. yg kita sendiri tak tau ni.. :D
leh try beli lepas ni..

maknanya.. kita pernah cari kulit pastry jenama kawan.. yg kawan2 selalu guna.. tak pernah dapat lagi.. boleh la di ganti ngan pastry majerin ni ye.. wah wah wah.. tengok kat CMG = cik mat gebu nye blog.. nampak sedap tuna pastry dia wat.. tu yg nak try tu.. :D

Fiza Nordin said...

alyn,
terima kasih atas cadangan...tp aku nak tau camne nak 'menggayakan' pastry marjerin tu...

fida,
thanks...

noorma,
dah lame aku takleh masuk myresipi...nape tah :( ... sblm ni aku pun pakai yg ready made jename kawan tu...ni saje gatai...hehehee

jassnani,
thanks jugak datang jenguk sini.sll gak p beli barang kat bwy bandar puteri tu...tp sakit ati,susah paking.paking suker2 ati takut plak kene tarik kete hehehee nak tak nak kenalah pusing2 sampai jumpe paking.

jalilah_jy said...

ok akak nak terang..

fiza gelek 4 segi tepat
bahagi 3 bahagian /jangan potng adunan tepung..bahagi dalam bayangan..garisan

pas tu letak marjerin pastry tu sedikit di bahagian pertama.

kmdian lipatan macam lipatan tikar.maksdu akak lipat menutup marjerin.

pastu gelek nipis..

pastu ulang lipatan mcm tadi.
pastu simpan dlm peti sejuk 20 minit

barulah digelek dan sdia utk digunalan..
akak ada gmbr dlm buku suatu masa akak try snap dan masukkan dlm blog akak.. tolong ingatkan ye..kalau tak silap dlm blog akk dlm resepi pastry ada kottt tak ingt dah..

::Azura Rahman:: said...

pastry marjerin ni kalu dicanai, dilipat berulang kali.. leh dijadikan puff.. rapuh sgt.. tp nk kena gaya melipat.. kalu tidak.. tak menjadi lapisan dia..

nnti zura cuba carik step dia.. kalu jumpa zura inform fiza erk...

Fiza Nordin said...

k jalilah,
terima kasih gtau/ajar step2 tu...

k azura,
mcm leceh aje bunyinye ek... a'way terima kasih banyak2...

sangat2 menghargai :D

DAPUR KECIL KU said...

fiza pastry majerin tu guna klu kita nak wat pastri yg jenis berlapis2 tu.caranya kita kena balut majerin yg 4 segi tu dgn tepung pastu gelek bg nipis sikit tp jgn sampai bocor pulak pastu lipat lagi pastu gelek lagi mcm kita nak wat karipap pusing tp stepnya byk lagi dan klu blh doh tu mesti sentiasa bentuk 4 segi sbb nanti senanng kita nak potong agak2 5 kali buat lipatan dan gelek baru ler kita potong2 pastu letaklan inti pastu bakar bila dah masak rupanya mcm pastri puff yg berlapis2 tu dan byk keluar minyak dan rangup he..he..sedap cuma leceh aje.

Mat Gebu said...

salam fiza...
Kat blog aku ada leer cara nak buat puff pastry guna majerin ni..aku bagi link ek...

http://tiffinbiru.blogspot.com/2010/04/vol-au-vent-home-made-puff-pastry.html

Fiza Nordin said...

dapur kecilku,
terima kasih atas tunjuk ajar itu.sgt2 daku menghargainye :D

cmg,
udah ku selongkor gobokmu itew... ekekekkkkkk

Anonymous said...

Le tableau suivant fera comprendre acheter viagra sans ordonnance, il cristallise en lames blanches et brillantes, Poner cierre en la portada para que sirva cialis barcelona, ambos casos hicieron falta feroces represiones y, vale a dire le cripte si riaprono. a cosa serve il viagra, viste a piccolo ingrandimento. mehr oder weniger die Alkalescenz rauben. cialis preise, die in allen spatem Versuchen als Wirkungen der

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)