Followers

Monday, November 16, 2009

Takoyaki

Salam...

Takoyaki... arwah mak aku panggil 'cekodok Jepun'... Al-Fatihah untuk arwah mak...

Dah lame gak tak buat takoyaki ni... Bila anak2 (lebih2 lagi Boy...) nampak mamanya buat takoyaki ni, dia melompat seronok... suka sangat! Ish, macam beranakkan anak Jepun plak rasenye, eheheheee...

Percubaan, aku campurkan 1 cawan tepung gandum dan 1/2 cwn tepung kentang bersama 2 biji telur. Dibancuh dengan air hingga agak cair (mcm bancuhan nak buat kuih ketayap/dadar). Intinya cuma bubuh hirisan crab stik. Kobis pun xde nak diracik2. Emp, memang macam tak bape puas hati. Tapi kenyang gak la perut...

: Note :
Sebenonye aku buat n3 pada hari Sabtu (malam) lagi... tapi tenet sangatlah cemburu... jadi aku buat auto-publishkan utk siaran hari ini...
harap maklumlah yek...jgn mintak2...tentu2 dah jadi baje neh...

12 comments:

Noorma Ismail said...

Kat umah ni hanya aku sorang jer malantak takoyaki ni. Laki aku tak suka, dia siap gelakkan aku lagi..katanyer..dia kelakor bila tengok cekodok cicah kicap ngan mayobis....sejak tu aku tak pernah buat lagi..kalo teringin nk makan, aku beli jer..

Aishah@Ariffin@Aqil said...

salam ziarah akak...
lama noi dah kite tak wat takoyaki...tapikan versi akak nih leh jadik kaniyaki lah ya...menjadik je tu...nanti leh je try ngan ape2 je...

Watierman said...

Rajin Fiza mencuba berbagai resepi...akak kena tapis2 gak...SIRIM kat rumah ni power..Hubby Akak lah tu...tak makan pelik2...agenda utama..NASI & SAMBAL TUMIS....korang dengar pun jemu kan!!

Fiza Nordin said...

noorma & k watie,
klu ikutkan tekak laki mmg tak makanlah jawabnye.tp mujurlah anak2 aku suke makan...jadi adelah geng...

aishah,
hah, orang jepun taulah takoyaki ke...kaniyaki ke...akak tau asal bulat dan yg gitu2 tu...takoyaki ajelah ahahahaaa

♥ Eda ♥ said...

aku pon suke...sejak try yg kat jj tuh

Nana said...

pandai nye buat..suka menda ni slalu bli kt JJ je

MamaFaMi said...

Alahai sedapnya takoyaki Fiza ni...

Fiza Nordin said...

eda,
ooo dah merase yek???mmg besh kan...???

nana,
dah pernah makan sinang cakap...mmg sedap kan...

mamafami,
eheheeee mama nak rase?

FaizAmYAirieL said...

kak fiza..aku teringinla bende ni..nak order leh ker? ngeee

Fiza Nordin said...

faiz,
sory,sory...yg ni aku tak jual.ko g je carik kat JJ...sunway pyramid ade...tingkat bawah sekali kat food court.dia tulis "tako tou" murah je...3 pcs rm4 gitu...

ai said...

HUWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Fiza Nordin said...

besan,
kekekeeeee

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)