Salam...
Heheheee... jom kite tayang biskut raye plak... mase tgk Kak As buat biskut bangkit ni, punyelah aku teruja nak buat. Tapi disebabkan santan dah habis stok, terpaksalah aku sabo2kan diri. Then biler dah beli santan, mood malas nak buat biskut plak menempek. Tapi alhamdulillah akhirnya terlaksana jugak impian di hati, cheeewah... silelah jangan muntah. Heheheee...
Dan disebabkan perasaan teruja yang melampau dan tahap kerajinan yang melebihi segalanya, bangkit nyonya ada kelainan sikit. Aku taburkan kristal sanding kat atas tu. Dah lame sebenonya beli kristal sanding tu tapi tak guna2... Mujurlah tak xpired lagi...
Punyelah konfiden dan teruja tahap dewa, 1st time buat terus buat 2 adunan. Nasib baiklah menjadi dan sangat puas hati dengan penghasilannya.... Resipi ambil kat Myr (sama ngan Kak As) oleh Kak Lily. Pernah sekali jumpa kak Lily mase gathering ngan Kak Yani kat KLCC. Kak Lily belanja makan, tqsm!
Heheheee... jom kite tayang biskut raye plak... mase tgk Kak As buat biskut bangkit ni, punyelah aku teruja nak buat. Tapi disebabkan santan dah habis stok, terpaksalah aku sabo2kan diri. Then biler dah beli santan, mood malas nak buat biskut plak menempek. Tapi alhamdulillah akhirnya terlaksana jugak impian di hati, cheeewah... silelah jangan muntah. Heheheee...
Dan disebabkan perasaan teruja yang melampau dan tahap kerajinan yang melebihi segalanya, bangkit nyonya ada kelainan sikit. Aku taburkan kristal sanding kat atas tu. Dah lame sebenonya beli kristal sanding tu tapi tak guna2... Mujurlah tak xpired lagi...
Punyelah konfiden dan teruja tahap dewa, 1st time buat terus buat 2 adunan. Nasib baiklah menjadi dan sangat puas hati dengan penghasilannya.... Resipi ambil kat Myr (sama ngan Kak As) oleh Kak Lily. Pernah sekali jumpa kak Lily mase gathering ngan Kak Yani kat KLCC. Kak Lily belanja makan, tqsm!
Bahan-bahan ( 70 biji )
- 350 gm tepung ubi
- 150gm gula icing
- 20 gm mentega
- 1 biji kuning telur
- 130 gm santan pekat
- 1/8 sudu teh baking powder
Cara-cara
- Sanggar tepung ubi di dalam oven
- Gaul sebati gula acing, mentega & kuning telur.
- Masukkan santan dan gaul sebati lagi
- Gaul sebati baking powder kedalam tepung ubi.
- Masukkan tepung kedalam adunan santan tadi & uli hingga menjadi doh.
- Canai doh dan terap mengikut bentuk yg disukai.
- Bakar pada suhu 150'C hingga masak.
6 comments:
kak lawanyer kueh bangkit tu
pinky lak tu lawa lah
sayang pulak nak mkn
wah dah jadi macam corak pinggan vantage...
cantik coraknya....nk ambik resepi ni yeee...
L,
dah masuk mulut hilanglah rase sayang hehehee
k watie,
pinggan vantage...?sy x mampu nak p belilah kak...dpt buat biskut 'macam' corak tu pun jadilah erk...
mimi,
silekan mimi... :D
jangan ambil resipi je...buat tau ;P
Salam Kak Fiza..cantiknye kuih bangkit ade kaler2 pink lagik...
ijan,
akak yg terlebih rajin heheheee
Post a Comment