Followers

Thursday, March 24, 2011

Strawbery Crumble Cheesecake


Kelmarin, blogwalking sane sini dan singgah di 'umah' Kak Maz... nampak s'beri crumble cheesecake ni... alahai sangat2lah daku terliur... teringin mengalahkan orang mengidam dah... hohohooo!!!

Tgharinya lepas hantar anak2 ke sekolah agama, aku terus mendapatkan apa2 bahan yang tak ada... yang iyenya, biskutnya aje yg takda hahahahaa cream cheese ada dlm peti ais lebihan tempahan carrot walnut kelmarin2. S'berinya aku guna filling utk cheese tat aje... ngelat tak??? Hahahaa!!!


Dah siap semua... mkn dulu seketui... kan teringin mengalahkan orang mengidam mulanya tu... dan lebihannya aku jadikan model tak berbayarlah, ape lagi... tonggeng sane, panjat sini, jengket sinun.... hadoi, aje benak! Dah 2 kelas photografi yang aku pergi tapi gambar yang terhasil masih tak memuaskan hati. Mencik!!!! Golap dan kabur je pada pandangan mata aku ni... huhuhuuu!!!

Gambar yang terpublish kat sini yang dah dipilih2 antara yang hokey2 (x ok mane pun benonye :()... klu ikutkan banyak lagi aku snap... memacam roper... sbb tukar2 shutter, apperture dan ISO nye...



Kalau tengok kat 'umah' Kak Maz, beliau menggunakan sudu insted gunakan papercup mcm aku punye tu. Tapi aku manele ade sudu2 gitu bagai... papercup banyaklah aku ni. Jadinya gunakanlah apa2 yang ado... hehehee... Di rumah tuan asal punye idea pun gunakan sudu juga tapi sudunya boleh dimakan, kalau tak silap... boleh tgk sini >> Deliah Deli


Jom layan resipi yg aku copy paste dr blog Kak Maz @ Ilham Dapur. Terima kasih Kak Maz, cayang dierlah!!!

Bahan-bahan :-
  • 65g cream cheese - suhu bilik
  • 2 sudu besar yogurt asli
  • 1/4 sudu kecil jus lemon
  • 1/2 sudu kecil lemon zest (parutan kulit lemon)
  • 1 1/2 sudu besar gula halus
  • 4-5 biji buat straberi - didadu kecil, lenyek sikit dan gaul dengan 1 sudu besar gula
  • biskut secukupnya - maz (aku pun) guna biskut Munchys mcm dalam gambar (oat, strawberi & blackcurrent)

Cara

1. Kisar atau ramas biskut untuk base secukupnya, (biskut ni keping kecik je, maz guna dalam 10-12 keping).

2. Dalam bekas, pukul cream cheese seketika, kemudian masukkan gula dan putar sekejap. Kemudian masukkan yogurt, lemon jus dan parutan kulit lemon. Putar hingga sebati dan berkrim (dalam 1-2 minit)

3. Sediakan sudu atau bekas yang sesuai secukupnya. Letakkan biskut sebagai dasar kek, tekan-tekan sikit biar kemas. Kemudian amik cream cheese dan letak atas biskut tadi.

4. Buat sampai habis, kemudian baru letak sedikit buah strawberi diatas cheese tadi. (aku gunakan filling s'beri aje...) Boleh la dihias mengikut citarasa dan sedia untuk dinikmati. Selamat Mencuba.

P/S : Kalau nak buat sebiji terus, kena gandakan sukatan jadi 3 @ 4 sebab sukatan diatas tu memang sikit. Kemudian bila dah siap masukkan dalam petiais sekejap agar cheese keras sikit, kemudian bila nak makan boleh la discoop ke dalam mangkuk atau bekas yang sesuai. Dalam gelas tu, maz lapis antara biskut dan cream cheese. Mula-mula letak biskut dulu, kemudian lapis dengan cream cheese. Buat sampai 3 lapis. Kemudian baru letak buah strawberi.

Sumber : Kak Maz @Ilhamdapur.blogspot

6 comments:

ummiumaira said...

kak pijah nak ..nak ..nak...mak buyung nie nak jugak........nak wat xdaya dah..hu..hu.hu......

Wanieyra said...

nak juga...ptg dgr chesse, sedap!

kak ina kl (2) said...

seronok baca pengalaman kamu jejalan kat sarawak..amboi gi berdua ajer ek..honey moon kali ke berapalah tu..

dZana said...

issshhh... terkebil2 gak bijik mata nengok CCC ni.. gud idea.. guna papercup.. nk tiru jugak la fiza..

Deliah's Deli said...

mmmm,tgk fiza ngan maz bt terasa mcm nk bt lagi weken ni..idea fiza buh dlm papercup ni bagus eh..leh copy :)

Fiza Nordin said...

wa,
alahai ciannye dia...meh2 akak tolong ngapkan eheh!

k ina,
:D 11th kak...alhamdulillah!

k zana,
silekan kak...

deliah deli,
arghhh segan...tuan resipi & idea dtg jenguk :) selamat datang ke teratak buroxs ku ini kak....

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)