Followers

Wednesday, March 23, 2011

Kuching Sarawak - Part 7 (Pasar Satok, India Street, Ayam Penget Raja)

... pilih2...

Hohoho..... setelah bermacam2 aktiviti berlangsung sampaikan n3 cuti2 Honeymoon Sarawak terpaksa di delaykan... Insya Allah ada 1 n3 lagi.... Kite sambung ye.... hehehee...

Habis ke Gua Angin (n3 lepas) kami ke Pasar Satok. Salah 1 tempat yang aku memang ingin2 nak pergi kalau berpeluang berkunjung ke Sarawak. Sebab ada tengok dalam tv ehehee... Alhamdulillah terlaksana juga. Sepanjang perjalanan tu langit mendung je... matahari malu2 je di balik awan. Bila2 masa je boleh hujan. Huhuhuuu... masa kami pusing2 cari parking, dah mula renyai2. Mujurlah ada payung yang dibeli masa di Pasar Serikin.


Yang pertama sekali, kami beli ikan terubuk masin. Berebut2 penjual menarik perhatian. Ada yang 2 ekor RM10, 3 ekor RM10... bergantung pada saiz. Aku beli total RM40 dapatlah percuma 2 ekor yang bersaiz sederhana. Terima kasih. :D Aku suka packing dia orang. Sangat menyenangkan pelanggan.


Depan sikit dari orang jual ikan terubuk masin tu, ada orang jual udang galah. Wallah... nampak sangat fresh. Tapi sayang sekali tak boleh nak beli. Flight aku pukul 11 malam. Kata penjual tu, kalau flight dalam pukul 3 ptg, boleh dia orang bungkuskan. Pukul 11 mlm, lama sangat. Takut ais mencair. Huhuhuuu Jadinya layan mata ajelah...

... ipad a.k.a. belacan ...

... tambah lagi stok kek lapis. not bad ...

... aneka kuih-muih ...

Selain beli ikan terubuk masin di Pasar Satok ni, aku beli belacan yang en hb gelarkan Ipad (ade2 je u...), beli kain batik corak Sarawak dan tambah stok kek lapis Sarawak yang sedia ada. Tak dapat nak berjalan sangat sebab hujan dah mula turun. Sebab tak ada lagi barang yang aku berkehendak tapi tak beli lagi, aku minta Norlyn hantarkan kami ke India Street. Sementara kami berjalan2, Norlyn & Nushkha balik dulu. Taklah dia orang mengekor je bontot kami. Tak selesalah pulak. Disebabkan India Street dan Main Bazaar tak jauh mana, aku bercadang nak balik ke Main Bazaar. Kalau berdua saja, senang sikit nak bergerak.

Pusing2 di India Street. Masuk keluar dari 1 kedai ke 1 kedai. Beli itu dan ini. Kat situ juga ada kedai menjual bahan & peralatan baking. Aku masuk dan saja tengok2. Tanya dengan pembantu kedai - buttermilk. Bukan hajat nak beli pun. Sekadar nak tengok aje sementelahkan dah sampai ke kedai baking. Dia suruh aku tengok dalam peti ais. Jenuhlah aku mencari segala benda yang ada tulis buttermilk, takde. Aku pergi balik kat dia dan dia bawa aku ke peti ais tu. Then dia keluarkan & unjukkan buttercup... boleh??? Heheheee takpala... terima kasih :)

... India Street ...

... masa ni hujan rintik2. Nak bergambar punya pasal, sanggup ...

Habis pusing2 kat India Street, kami ke Main Bazaar. Barulah terlaksana hajat di hati. Dapat beli Pua Kumbu. Kata en hb tak yahlah... buat tampung habuk je kat umah nnt. Eeee... molot tadak insuren, kan???? Geram je dengar. Arghhhh tak kire, nak jugak!!! Sekali 4 aku beli - 2 kain yg panjang dan 2 kain yg pendek. 2 pendek tu nak kasi kat kakak2 aku dan 2 yg panjang tu nak berhias di rumah sendiri. (tapi sudahnya sampai la ni belum sempat bergantung kat dinding huh!)

Pukul 4.30ptg janji berjumpa kembali dengan Norlyn & Nushkha di tempat dia turunkan kami tadi. Tangan pun dah penuh & sarat dengan barang. Bila bonet kereta dah tak muat nak letak barang dan membawa sampai letak ke depan, barulah terfikir.... hadoi, overload dah ni. Barulah terfikir caj 'belon'. Hohohooo....

Perut dah mula lapar. Tapi bukan akulah... aku kenyang je... sbb makan tak sudah2 rasanya seharian tu. Langkah pun terasa berat semacam! Norlyn bawa kami ke Raja Ayam Penget. Sebelah je dengan Coffea 'o' corner, tempat kami breakfast pagi tadi. Sebab nak merasa, hb order ayam dan aku order ikan. Not bad... tapi sebab perut ni masih kenyang, tak habislah aku makan nasinya. Ikannye aje aku ratah. Tempe tu tak tertelan aku klu dah banyak2 sbb yg en hb punye pun dia campak dalam pinggan aku. Dia tak suka makan tempe... order pisang goreng cheese juga tapi minta bungkus. Nak makan kat situ, perut dah kenyang. Ingatkan nak makan masa menunggu flight nnt... sudahnya tak termakan. Pisangnya dah sejuk, lembek kebek, berpeluh. Panas2 berbungkus dalam polistren, mane idaknya... aku kais2 cheesenya aje dan merasa 2/3 cubit pisangnya. Pom masuk tong! Bazir sungguh.... :( Tengah2 makan, hujan lebat gila... sampai sudah makan pun tak teduh juga. Blur dah nak g mana.



... Norlyn's & Nushkha's ...

... aku punya ...

... en hb's ...

Oh ye... memang ikut perancangan masa nak sewa kereta, Norlyn nak bawa kami ke Cultural Village tapi dengan keadaan hari tu yang mendung dan hujan saja, terpaksa di batalkan. Takpalah... klu ada rezeki dan panjang umur kemudian2 nnt, sampailah lagi ke Sarawak. Insya Allah...

... bersambung ...
~ last n3 cuti2 honeymoon Sarawak ~

2 comments:

Nana said...

tiga2 tmpt ni mmg sy pegi time g sana dlu

pasar satok tu ada 1 kedai kwn kepada kwn saya masa bli terubuk dapat harga murah dpt free 2 ekor
siap balut lawa2 mcm hadiah kan hehehe

raja ayam penyet sy rasa ayam penyet plg sedap antara banyak2 yg sy pernah makan

Mat Gebu said...

Ikan tu nampak menggoda beno...

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)