Followers

Monday, March 28, 2011

Choc Cheese Oreo Tart


As Salam... Mula2 sekali nak ucap terima kasih pada Noorsha (teman blogger geng masak2 & fb) sebab tak lokek memberikan tips pasal fotografi dan editing. Jasamu ku kenang, terima kasih banyak2.... dan hasilnya adalah gambar2 choc cheese oreo tart ini. Juga gambar2 yg akan dipaparkan di blog ini kemudian nnt.... Insya'Allah.Agak berpuas hati juga dengan penghasilan fotonya...

Buat choc cheese oreo tart ni minggu lepas. Buat tak banyak pun sebab yang ngapnye aku Align Centersorang je. Anak2 tak pandang dah segala macam makanan yang aku dah selalu buat untuk tempahan. Tapi kalau kate saje2 buat untuk dia orang bawa g sekolah dan diperagihkan pada kawan2, memang dia orang melonjak seronok. Mama dia je yang malas... ehehehee. Kalau boleh, ada masa terluang tu nak duduk mengadap komputer je... 'bercinta' sungguh nak masuk dapur.


Resipi Choc Cheese Oreo Tart ni tak banyak beza dengan resipi cheese tart biasa. Hanya tambahkan coklat serbuk saja dalam adunan dan letak sejemput biskut oreo yang dah dihancurkan.

Aku kongsikan di sini jugalah ye....



Bahan2

250 g cream cheese
100 g mentega

80 g gula kastor

1 bj telur

30 g whipping krim

2-3 sb serbuk coklat
Beberapa keping biskut (buang fillin) oreo yg dihancurkan


Cara2
1) Campurkan semua bahan kecuali biskut oreo. Mixer sampai semua bahan sebati.
2) Sudu/pipe dalam tart shell. Taburkan serbuk biskut oreo di atas adunan cheese.
3) Sementara tu panaskan oven 160 c (ikut kapasiti oven masing2) selama 10min.
4) Masukkan tart dan bakar 5 minit.
5) Keluarkan dan tunggu hingga sejuk barulah dihidangkan.


*Makan panas2 memang sedap tapi hati2 sebab adunan cheese boleh me'lebo'kan lidah anda, hahahaa!!!


Selamat mencuba okey...



7 comments:

Nieza said...

sedapnya tgk tart ni...tak pernah mkn yg bubuh coklat lagi ni sure sedap kan..nanti boleh cuba ni.

ijan said...

coklat saya suka,tart pun saya suke.. mintak tiga ketul kak. nk bawak p sekolah.hehe

Ayu said...

Assalam fiza,
lama akak tak kemari..lama juga akak tak dengar suara fiza kat blog akak..thanks sudi singgah & wishes for Iqram tu ya....gamabr2 makin mengancam u..cantik..i loike!!.

HomeKreation said...

Aslmkm Fiza cayang. Wah, cantik nya tart, lebih terserlah photo2 ni...

Nor Hapizah Abd Manan said...

Nak try la buat, shell dh beli buat belum lg tak sempat bz sokmo he.he. Tq for recepy.

Anonymous said...

menarik nie

urlyn said...

Asalamualaikum kak..nak tnye whiping cream tu nak blender dulu bg kental n simpan dlm peti sejuk dulu pastu bru cmpr dlm adunan kew atau just cmpr jew..pape pun tima kasih sbb sudi kongsi resipi..

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)