Followers

Tuesday, March 15, 2011

AF Academy - Workshop Photography


Cerita hari Ahad (13.3.2011) yang lalu...

Aku bersama Ogy dan Aisyah join kelas fotografi percuma di Shah Alam. Adik ipar sedara - (Rosmawati), Adik dari Ampang, pun turut serta. Bertempat di Laman Budaya, Shah Alam bermula pukul 7.30pg. Tapi kelas dimulakan agak lewat sikit, biasalah tu... dan aku pun tak kisah! eheheee...



Kalau ikutkan jarak Shah Alam dengan Taman Medan taklah jauh mana. Tapi kami keluar awal pagi juga sebab tak sure di mana letaknya Laman Budaya. Berani juga redah sendiri sebab tau area Shah Alam ni ada banyak signboard. Alhamdulillah, taklah sesat barat. Kawasan letak kereta pun tak jauh, di seberang jalan saja. Walaupun jalannya tak rata, berlekuk-lekuk. Mujurlah my Waja tu kereta orang tua, tak lowed. Kalau tak... haruslah menyagat tanah je kejenya... melintang pukang nak elak lopak.

t-shirt yang HARUS dibeli untuk menyertai bengkel ini berharga RM50... beli sekali je then for the next series workshop tak perlu beli lagi. I'Allah, adelah NEXT tu...

Dalam kelas ni kami diajar basic (shuttle speed, ISO & aperture) tentang DSLR which is rasanya cukup banyak membantu aku dalam mengendalikan DSLR ni... sebab aku memang tak tahu apa2 pun pasal DSLR ni... tahu snap sane sini je... bila gambo gelap, udah gelabah! Hahahaa... tapi bukanlah bermakna lepas menghadirkan diri dalam bengkel ni, lepas ni gambo aku jadi meletup mahu pun ok2 je pun... masih banyak yang perlu dipelajari...

cuba-cuba... (Apperture)

1/400
f22

1/400
f16

1/400
f8

1/400
f5.6

1/400
f3.5


cuba-cuba (Shuttle Speed)

1/1000
f8

1/250
f8

1/100
f8

1/5
f8

cuba-cuba (ISO)

1/500
f8

1/800
f8

1/1600
f8

Bak kata cikgu Ahmad Fairus, kamera ni menyusahkan sebenarnya. Ekekeke.... jangan salah faham akan maksudnya kerana kata2 itu sebenarnya mempunyai maksud yang sangat mendalam ertinya! Selami dan carilah sendiri occay.... Jom ajelah layan gambo2 yang di snap sepanjang sessi pembelajaran ini...

Kami dibahagikan kepada 5 kumpulan dan diminta snap gambar di tempat kami berkumpul tu. Aku, Ogy, Adik, Aishah dan lain2 (semua lelaki) dalam kumpulan 3. Objek kami adalah tong sampah. Kami diminta snap gambar mengikut keadaan yang dilihat oleh pandangan mata ketika itu. Suasana redup...


... bergambar kenangan dengan sifu AF @ Ahmad Fairus ...

Sukak2 mau capture...


bergambar kenangan...

Last sekali... aktiviti makan2... brucnh @ Seksyen 11, Shah Alam. Nasi Ayam Pak Mal... bolehlah... perut pun tengah lapar. Sapu aje...

4 comments:

A.I said...

Dah bertambah profession kau besen ^__^ keep it up!

Rosmaniza @ Ogy said...

jangan apa yg cikgu ajar masuk telinga kanan kuar telinga kiri udah!!..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

baguslah fiza... tak sia2 beli kamera gabak tu... ada inisiatif utk terus maju dlm hobi klik2 dgn dslr tu... keep it up!

Fiza Nordin said...

besan,
thanks!

og,
klu camtu kene ulang kelas siri 1 la...muntah ijo cikgu AF tgk muke aku kehkehkehhh

k madiha,
alhamdulillah....terima kasih kak!

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)