Followers

Thursday, March 17, 2011

Macarons.... :(


Orang ber MACARON aku pun nak ber MACARON... orang buat cantik jek... aku buat??? Ha, itulah jadinye :( Kesian, kesian!

Tak tak taulah di mana salah dan silapnya... MACARON aku tak keluar kakinya. MACARON kudung! alahai, kesian lagi.... :(



Dah lama teringin nak mencuba buat MACARON ni... tapi macam belum sampai seru. Tapi bila tengok Kak Dzana buat... lepas tu singgah umah Kak Yani... esoknya tengok kat fb, Doc Ina buat tayangan amal kat status... adush!!!! Memang takleh tahan... aku pun dengan penuh semangat menggodek...

Dan kesudahannya... tada!!!! MACARON without feet... :(

... bencinye!!! gambar aku gelap! ...

But at least aku dah tahulah camne rasenye MACARON ni... walau mungkin MACARON yang kejadiannya berkaki tu rasanya akan lebih sedap ke, kan??? Tak palah... mungkin next time aku akan coba lagi... (next time??? hentahlah!!! macam takde je.... kehkehkeh)

... anakanda yang beria2 nak pose dgn MACARON without feet mamanya ...

Kepada kakak2ku sekalian, daku mohon izin meng'copy' dan meng'paste' resipi yang diikuti itu yek... walaupun daku punye tidak menjadi sepertimana kalian (perghhh skema habis!)

MACARONS

(Sumber : Yani Deco Choco)


Bahan-bahan(+-24 set,48 keping):
  • 2 biji (80gm) telur putih L size
  • 60gm gula kastor
  • 80gm almond powder
  • 120gm gula aising
  • sedikit esen vanila
inti :- sy guna chocolate filling je.. ;)


Cara-cara:
  1. Ayak almond powder dengan gula aising.
  2. Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
  3. Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.
  4. Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)
  5. Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).
  6. Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. ( Rasa mcm x terlebih bakarlah pulak haritu.. nak kena kurangkan suhu ataupun time tu lain kali ). Pastu sejukkan sebelum letak inti.
** utk rujukkan sendiri lain kali:

  • kisar serbuk almond bg lebih halus sebelum diayak.
  • kurangkan suhu atau masa bakar..

13 comments:

fazilzura said...

salam kak ..

emm x kuor kaki tu cmner tu kak ???
tgk macaron akak ok jek

MamaFaMi said...

Fiza, tak de kaki tak de kaki pun, dah muncul gak macaronnya. Mama ni ha, lom gak cuba sampai sekarang! Tunggu seru gak kot...

Siti Haslinda Sadiken said...

macaron nie apa..biskut ker? mcm mana rupa sebenar macaron nie kalau berkaki?

dZana said...

tahniah akk ucapkan utk fiza.. akhirnya dpt mnikmati rasa macaron tu.. rupa paras boleh dimaafkan..akk pun rasa kecut perut utk mencuba lagi.. ntah nasib apa akk hr tu agaknya..

Rosmaniza @ Ogy said...

syedap je ropernya lg2 ada model macaron kat situ..ajeee

zawani yusoff said...

wah teruje ni..nnti nak try buat jg=)sng x nak buat ni?

mekar said...

Salam Fiza,

Memang mencabar betul nak buat macaron ni.Kos bahan pun boley tahan juga. Tapi memang sedap kan. Kalu nak beli memang mahal.

jom belajar buat macaron

inahar ali said...

fiza..ada feet ke xder feet ker,bujur ke 4-5 segi ker..rasanye tetap melotups kan..cedaapnyer!! rasa nk wat lg tp cam takut pun ada..haha!

Deliah's Deli said...

fiza..x de kaki pun nmpak sedap jer..:)

kak ina kl (2) said...

tak kisahlah janji sodap dan berani mencuba

Nur Syafawati said...

akhirnyer kak!!!ko buat jugak!!!selagi x buat, selagi tu tgn ko gatai2 miang kan?kan??hahha..skrg dah tau rasenyer kan?nak buat lagi x lepas ni?whakkaka

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

As salam dan salam perkenalan dari BSB, dlm utusan ada citer pasal biskut macarons...nampak cute sangat.

Lyana@Mely said...

cantiknye kak piza buat....

yana pun ntah bile nak wat..bahan ade je kat umah..uhuhuuh...

ntah ape r rasenye..tak penah makan pun..huhuhu (jakun jap)

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)