Followers

Thursday, February 24, 2011

Kuching Sarawak - Part 5 (Merembat 'Senapang Gajah' @ India Street)

... disambung ...
~ hari ke 3 ~

... amboi, bukan main sedang 'menembak' dengan 'senapang gajah' ...

Bangun pagi mata aku terus pandang atas side table. Lampu pengecas kamera terpasang. Hati aku mula tak sedap. Takkanlah dah semalaman mengecas bateri tak penuh2 lagi.... takpe, aku biarkan aje. Mandi & bersiap2 nak keluar cari bf. Bila aku masukkan bateri dalam kamera & on, bateri tu cuma setakuk je... bermakna??? Muka frust giler!!! Masam je....


... roti bakar yang sedap. tak kedekut kaya & butter. Roti canai yang garing. tapi air kureng manis. dia prihatin jgn pelanggan kena diabetis! hikhikhik ...

En hb ajak ke D. Sebila Cafe @ Jalan Bishopgate nearby Main Bazaar untuk breakfast. Since hari ni hari ke 3, dah sesuai sangatlah kalau ada apa-apa yg nak dibeli kat Main Bazaar tu. So, cadang2nya lepas bf, teruslah shopping kat situ. Aku memang dah takde mood nak jalan2 dengan kamera gitu... huhuhuuu So masa breakfast, en hb tanye, kat Kuching ni kat mana nak beli kamera? Ada harapan... tersengih2 mcm kerang busuklah aku!

Sebenarnya nilah nak cerita kat sini... aku memang dah berhajat nak merembat 'senapang gajah' tu... sejak bertahun sudah lagi... tapi hajat tetap juga belum kesampaian. Ada2 aja halangannya. Halangan paling hebat adalah dari en hb sendiri. Dia kata tak de faedah nak berhabis beribu2 tu kalau beli setakat nak tangkap gambar makanan. Tu dia!!! Aku ni pulak jenisnya, kalau aku kata aku nak tu, aku nak! Tak kira selambat mana pun, aku akan usaha dapatkan. So, sebab en hb tak bg aku menghabiskan duit (dia) untuk beli 'senapang gajah' tu, aku kumpullah duit sendiri. Kumpul sendiri tu tentulah dengan tempahan kek dan sebagainya tu... Alhamdulillah!

Dan sebenarnya lagi, masa sebelum kami bertolak ke Sepang (rumah kakak aku) untuk bertolak ke Kuching, aku ada hint kat en hb... ajak dia beli 'senapang gajah' tu dulu. Angan2nya tu nnt dapat snip snap dengan kamera baru hahahahaa Tapi dia kata sebaris ayat je... "u jangan bagi I tak de mood ye..." Uppssss ok... aku pun terus diam dan cerita pasal 'senapang gajah' terus senyap lepas tu. Lalu aku pujuk hati ni... takpala, balik nnt baru beli. Pergi beli sendirilah and of coz lah beli without his permission. Pesennye pulak en hb ni, klu barang yg dia tak bg aku beli tapi aku tetap beli juga, dia akan diam ajelah... marah tidak, tegur pun tidak. Bahkan, pandang pun tidak! Mungkin itu cara dia protes, hahahaa Tapi tunggulah kalau ada apa-apa yg tak kena dengan benda tu, memang dia hentam aku cukup2. Dan selalunya aku diam aje... buat mcm dengar radio aje... ekekekeee

Dan bila kamera Sony buat hal masa di Kuching & secara automatik pulak en hb izinkan aku beli 'senapang gajah' tu, aku rasa...... syukur sangat!!! Di sebalik frustrated dengan kamera Sony tu, aku gumbira tak terkata sebab bakal memiliki apa yang aku hajati selama bertahun sudah. *V_V*

Aku sms anak buah aku... upsss lupa nak habaq dari mula... hari pertama masa bf roti canai ketika baru sampai Kuching, aku dapat call dr anak buah - Irzuddin. Dia tanya aku kat Kuching ke & bgtau dia akan ke Kuching juga esoknya. Aku terima kata2 dia tu sebagai main2 aje sbb anak buah aku sorang ni kuat loyar buruknya. Hari kedua masa aku duduk2 kat balcony depan Tune Hotel, anak buah aku dengan beg besonya mengalahkan nak duduk Kuching sebulan lagaknya baru sampai dari airport. Laaaaa sungguh2 rupernye dia, hahahaaa!!! Irzuddin datang ber 4 (2 lelaki & 2 perempuan. Couple lah tu... wut wut!).

ok, aku sms Irzudin sebab nak ajak dia temankan kami pergi beli 'senapang gajah' tu pasalnya dia sendiri pun guna 'senapang gajah' (model lebih advance dr yg rembat). For surelah dia tahu banyak benda atau paling tidak serba sedikit pasal 'senapang gajah' tu... kami tanya kat kedai gambar sekitar Main Bazaar tu tapi stok takde. Kena tunggu 3 hari... haiyaaaa 3 hari baik aku beli kat S'njung je kan... Aku dah kembali frust gilo dah masa tu... tapi en hb kate lepas solat jumaat baru keluar ke mana2 kompleks untuk cari kamera tu. Hati berbunga kembali eheheheee

Balik hotel, aku p kat Lucy, budak Golden Car Hire tu. Tanya dia kat mana di Kuching ni tempat untuk beli barang2 digital. Dia kata kat Wisma Saberkas (tak sure ejaan). +-15 minit perjalanan naik teksi dengan tambang RM15! Perghhhh agak mahal tu.... tapi berkehendak punya pasal, tutup mata. Ambil teksi kat depan Hilton, depan Tune Hotel je...

Sampai Wisma Saberkas, tak banyak pilihan. Yang banyak kedai handphone. Kedai baju pun ada hehehee... Ada 2/3 kedai je jual kamera. 1st kedai ada poster 'senapang gajah' Nikon D3100 tapi stok tak ada. 1 minggu baru ada. Gilo! 1 kedai lagi kami pergi klu tak silap nama kedai tu PCImage, ada senapang gajah jenama Canon & Sony. Pun Canon 1000D, takda stok. Sony memang terkeluar dari senarai 'senapang gajah'. Ehehehee... tanya kat salesman tu, Nikon. Dia kata tak jual model tu kat situ. Tapi kalau nak, dia boleh orderkan dan kena tunggu. Hikhik tapayahla...

But then salesman tu suggest us to go to India Streets. Dia kata kat situ ada 1 kedai gambar authorized dealer Nikon. Siap aku tanya nama kedai - Empress Studio. Dia kata, kat Kuching, apa2 barang brand Nikon memang akan ambil kat situ.

Actually India Street dengan Main Bazaar bukanlah jauh mana... berjalan kaki aje... contoh klu kat sini, Jln TAR tu dengan Medan Mara je... dekat je kan.... berialah aku sampai ke Wisma Saberkas menghabiskan duit tambang teksi RM30 (pergi balik). Dari Wisma Saberkas nak berjalan kaki ke India Street tak dayalah pula. Tak tahu jalan pun... hahahahaaa

... kedainya di tingkat 1 ...

Jumpalah Empress Studio yang dimaksudkan. Plus jumpa India Street yang sebelum ini aku belum pernah sampai selama 3 hari di Kuching. Dalam berjalan mencari kedai gambar tu, sempat jugak melilau mata pandang baju2 yang bergantung untuk jualan kat situ. Tapi masa tu dah pukul 4 petang. Aku kena cepat settle beli kamera. Pertama sebelum en hb tukar fikiran. Kedua, deme ni kan tutup petang... risau kedai kamera tutup. Nanges looooo.....


Tawar menawar... dengan harga RM2,198 aku dapat beg pinggang (tukar dgn tripod sbb dah ada), filter lens & snap remote. Package yg memang datang sekali memory kad 4g & beg beso ade tulis NIKON. So maknenye aku ada 2 beg. Beg pinggang tu memang akan selalu digunakan rather than beg beso tu... Mungkin lepas ni ada yg komen aku beli dgn harga yg mahal, tp mmg keadaan terlalu memaksa dah masa tu... tak apalah... berlabur lebih sikit.

Selesai beli kamera, kami terus balik hotel. Mengecas bateri kamera barulah! Ape lagi??

' senapang gajah' yang dimaksudkan....
gambar di google


n3 lepas2 banyak layan gambar, kan... n3 kali ni banyak membaca pulak.... layan ajelah ek!

Malamnya, agak lewat juga kami keluar untuk dinner. Tapi taklah sampai pukul 10mlm... sebab pertama menunggu bateri 'senapang gajah' full. Kedua sebab agenda tempat dinner dekat aje. Nak makan di gerai2 yg tersusun tepi Waterfront. Yang ketiga sebab tertidor lena sangat! Hehehee...

Tapi sampai la ni aku ada kemusykilan sikit... En hb order nescafe ais dan aku pula order teh ais. Bayaran untuk air saja RM7.80. Mahal giler mabuk!!!! Bukannya air buah2an..... hemppppp!!! Makanan pula, kami order nasi goreng seorang 1 dan telur dadar sebutir - RM11.80. Hemp..... taklah mahal sangat kot.... tapi bab air ni... aku mmg nak p tanye dah tapi en hb buat lawak sengal.... "akak tu kira air untuk meja orang sebelah sekali kot... tak pelah..." hikhikhik...

... bersambung ...
~ Pasar Serikin, Coffea O Conner & Gua Angin ~

5 comments:

Rosmaniza @ Ogy said...

'senapang gajah' leh tembak byk sikit mcm mesingan..berbaloi2..moh kita outing tgkap gambor..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

takper takper baca banyak n3 yg ni... lepas ni mesti byk gambor pulak sebab dah ada senapang gajah tu... waaaa.... syoknyer... akak pun ada angan2 gak... tp rasanya tak jd kenyataan kot.. nak ganti balik kamera kecik yg rosak dulu pun tak terganti lagi.. huhuhu...

Nur68 said...

amboi Fiza, akak ingatkan apa nye senapang gajah tadi...kat India street tu mmg byk kedai2 lama tp ada tu yg dah berbisness lagi...kat India Street tu jugak boleh beli kain2 bercorak etnik sarawak & ada dua buah kedai yg jual perkakas & barang2 utk buat kek iaitu kedai Hak Hak & Kueh Khion Khiong...nak cari browning sugar yg besar gedabak tu kat situ lah..hehehe

seronok shopping yer..hehehe nak tgk entry sal serikin lak...

eLYies said...

wow...udah beli senapang gajah...pas ni gambo lagi meletop!!!

Fiza Nordin said...

g,
ate moh le kite!

k madiha,
sy ni pun bertahun2 simpan hasrat.barulah terlaksana,alhamdulillah...

k nur,
ada singgah 1 kedai jual barangan kek kat india street tu...idak le pulak membeli browning sugar kak oiiii

yies,
banyak g kena belajo...heheee

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)