Followers

Tuesday, December 21, 2010

Kek Lapis Cheese Strawbery


Sungguh banyak cacat celanya. Memang tak puas hati sangat dengan penghasilannya. Tapi maklum - first time. Tengok saja lapis2annye tu... ade tebal, ada nipis. Ada tu siap berombak2 pulak. Heheheee.... Tapi melepaslah hajat nak buat kek lapis ni. Rasa dan keinginan yang dah lama terpendam sejak sekian lama akhirnya kesampaian juga. Sampai jugak seru, hahaaa!! Aku buat untuk letak dalam bungkusan sedekah arwah kenduri yang lalu...

Resipi di ambil dari blog Bro Rozzan. Tapi aku ubah perisa dari blueberi kepada strawberi. Boleh jugak jenguk di blog Kak Ina KL & Kak Ima. Terima kasih kepada semua....

450 gm mentega - aku guna golden churn

250 gm Philadelphia cream cheese (jenama Kraft) - aku guna jenama Anchor

1 sudu makan ovalette

170 gm gula halus

10 biji telur

1 tin (kira-kira 400 gm) susu pekat manis - aku guna 400g saja.

300 gm tepung Hong Kong

100 gm Horlick

250 gm blueberry pie filling - aku guna strawberi filling

1 sudu teh esen blueberry (optional)

sedikit pewarna ungu


Cara :

1. Pukul mentega, krim cheese dan ovellete sehingga sebati.

2. Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kembang.

3. Masukkan pula telur sebiji-sebiji dan terus pukul hingga kembang dan rata.

4. Seterusnya, perlahankan speed mixer anda dan masukkan susu manis. Pukul sebentar.

5. Kemudian, perlahankan lagi speed mixer anda dan bubuh tepung Hong Kong dan horlicks. Gaul rata.

6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dibiarkan plain dan yang satu lagi dibubuh blueberi pie filling, esen blueberi dan pewarna ungu.

7. Bakarlah menggunakan loyang 10'x7', 8'x8' atau 9'x9' yang telah dialas kertas dan digris pada dasar loyang dan sekelilingnya. Suhu kira-kira 180 - 200 darjah celsius. - aku guna loyang saiz 9'x9'

8. Ambil 2 senduk adunan plain (aku ambil 7 sudu besar) dan ratakan dalam loyang kek. Bakar dengan api atas bawah sehingga masak. Untuk lapisan kedua hingga akhir, tukar suhu oven kepada api atas saja (grill). Ambil 2 senduk adunan plain lai dan ratakan dia atas lapisan pertama tadi.

9. Untuk lapisan ketiga, ambil 2 senduk adunan blueberi dan ratakan atas lapisan kedua tadi. Buat begini sehingga habis semua adunan.

Nota :

Mengenai corak lapisan samada 2 plain, 2 ungu atau 1 plain, 1 ungu terserah pada kreativiti dan citarasa anda.


23 comments:

ILA HAFIZ said...

xpo..banyak kali buat sure terror dah

Anonymous said...

diazepam 5mg how long does valium effects last - buy valium online uk fast delivery

Anonymous said...

buy diazepam buy diazepam online from india - roche diazepam online

Anonymous said...

ambien for sale online long does ambien 10 mg take work - effexor xr ambien cr

Anonymous said...

zolpidem online zolpidem generic price - zolpidem tartrate 10 mg tablet appearance

Anonymous said...

buy xanax online xanax overdose dose - 10 xanax overdose

Anonymous said...

buy valium diazepam diazepam 5mg vs xanax - diazepam high dosage

Anonymous said...

buying xanax online no prescription generic xanax footballs - yellow xanax 2mg bars

Anonymous said...

xanax drug xanax generic no prescription - xanax cheap online no prescription

Anonymous said...

order xanax online xanax 80 mg - order real xanax online

Anonymous said...

buy xanax online forum what does 1mg generic xanax look like - xanax recreational use snorting

Anonymous said...

soma 350 mg soma muscle relaxer generic - carisoprodol 350 mg espanol

Anonymous said...

buy somas online long term side effects carisoprodol - somanabolic muscle maximizer results

Anonymous said...

soma online carisoprodol side effects women - soma 250 medication

Anonymous said...

buy carisoprodol online carisoprodol tolerance - buy soma canada

Anonymous said...

valium online valium 10mg et alcool - food drug interactions valium

Anonymous said...

soma sale buy soma next day - carisoprodol get you high

Anonymous said...

soma for sale can i buy soma online - pass drug test soma

Anonymous said...

buy valium online what will 10mg valium do - valium on empty stomach

Anonymous said...

buy valium from canada does valium generic look like - best place to buy valium online uk

Anonymous said...

buy ambien online ambien dosage 5mg - does ambien test drug test

Anonymous said...

zolpidem drug generic ambien cr reviews - ambien best price

Anonymous said...

buy valium online valium drug addiction - long does 5mg valium stay system

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)