Followers

Wednesday, January 06, 2010

Selamat Tahun Baru... Terlewat sudah....

Salam....

Selamat Tahun Baru... walaupun dah terlewat seminggu tapi nak jugak aku ucapkan pada semua yang sudi berkunjung ke blog aku ni. Terima kasih kerana masih mahu datang menjenguk di sini walaupun tuan punye blog sangat bz dengan hal yang hentah hape2 hentah... ekekekeeee

Alhamdulillah kami sekeluarga dah selamat jadi 'orang puchong'. Sesi perpindahan dah selamat. Sekarang dah duduk di rumah sendiri. Buruk ke, selerak ke, sepah ke, hape ke.... rumah sendiri! Itulah dia.....

Barang2 yang dibawa dari rumah lama ke rumah baru masih ada beberapa kotak belum unpack. Ade sesape nak tolong aku tak? Oh, tak apelah... sebenarnya barang2 yang belum unpack tu adalah barang2 yang kononnye nak disumbatkan ke dalam kitchen kabinet. Kitchen kabinetnya belum buat lagi. Masih menunggu dan menanti masa senggang dari en suami untuk berkunjung ke kedai yang akan dipertanggungjawabkan untuk mengusaikan kerja2 itu.

Ape pasal mase sebelum pindah tak buat itu kitchen kabinet? Jawapannye sangat mudah dan skema, sebab masa itu tak ada duit. Sekarang dah ada sikit... Dan sekarang ini segala duit terlebih yang ada akan diperuntukkan untuk rumah sajelah. Buat itu, buat ini... pasang itu, pasang ini... No holidays... no belanja2 sakan... no barang kemas jugak!!!! Huwaaaaaaa.... Bab yang last tu yang buat hakku rase mau leleh air hidung. Lagi2 biler lalu depan Habib Jewels... kahhhhhhh!!!!

Okey...hari ni dah hari ke empat sessi persekolahan bermula. Aku ada banyak tensen... Anak2 aku masih bersekolah di area Petaling Jaya. Boy masih di Sekolah La Salle sementara Baby dah naik darjah 1 kat Sekolah Assunta. Hari pertama sekolah, hb cuti. Oklah tu... Start hari kedua aku dah kene independant anto anak2 ke sekolah. Mujurlah sekolah sessi petang. Tapi pukul 11.30 pagi dah kena keluar dari rumah. Hantar Boy dulu then baru hantar Baby.

Disebabkan Baby di sekolah baru, jadi kenalah hantar dia masuk ke dalam kawasan sekolah sampailah ke tempat murid2 berkumpul (kantin) sementara nak tunggu murid2 sessi pagi keluar & balik. Jadi kena make sure Mierza sentiasa depan mata, (dia tak nak dipegang sekarang ni...), kena hold beg sekolah Baby (kesian gak nak suruh dia sandang) dan penatnya berjalan masuk dari jalan besar tu. Sesape yang tahu camne keadaan jalan di area Sekolah Assunta tu pasti maklum dengan keadaan aku tu. Sangat jem okeyyyyy kat situ. Tapi aku yang cari pasal nak jugak sekolahkan anak kat situ.... padanlah dengan muke aku!!

Oh, itulah impian aku. Sejak dulu aku yang nak sekolah kat situ tapi tak kesampaian sebab ketidakmampuan arwah mak nak menyekolahkan aku di sekolah yang jauh dari rumah. Jadi sekarang biarlah anak aku merasa. Sedikit sebanyak dalam keluhan aku ni, aku tetap berasa puas. Aku tak dapat, biar anak2 aku dapat! Begitulahkan... perasaan seorang yang bergelar ibu! Hahaaaa dah jadi macam sessi meluah perasan plak... takpe... korang layan je la erk...

Waktu menghantar mengambil masa lebih kurang 45 minit untuk sampai ke sekolah. Sementara waktu balik 1 jam! Dah sampai rumah tu memang aku lembik le... penat giler... longgar kepale lutut. Masak pun tak payah dah...! Sementara nak sampai rumah tu, ade orang jual nasi campur kat tepi jalan, aku singgah je beli nasi & lauk kat situ. Murah le pulak akak tu jual... bolehlah....

Tapi tak bolehle asyik nak makan lauk beli aje,kan... nak jugak makan masak sendiri. Barulah ada kepuasan. So tengoklah camne... entah esok, entah luse aku mulalah memasak kembali. Cincai ke, campak ke, janji makan air tangan isteri, ye tak bang...? Ha, tu... laki aku angguk! Kakakaaaaa

Okeylah... Sebelum aku melalut lebih jauh, better aku stop kat sini. Terima kasih pada yang sudi menjenguk ke sini. Minta maaflah sebab aku tak membalas kunjungan kalian tu ye... InsyaAllah bile keadaan dah kembali normal dan aku pun dah dapat membiasakan diri, aku akan kembali aktif di sini....

Sampai jumpa lagi di n3 akan datang yang tak tahulah bilernye tuuuuu....

Sayang korang!!!

10 comments:

LOVE2COOK said...

KakFiza...Happy New Year to U too..:)

Ooh, mmg busy kan bila kids dah mula sekolah. I blm rasa lagi...my son baru kindergarten...but next year will start the hectic schedule..nasib baik we registered him kat sekolah nearby our home jer!

So touched that U willing to send n pick up ur son from Assunta. U wanna provide him the best...so proud of U!

Anyways, wish Ur kitchen will be ready soon! All the best kak! Take care :)

Watierman said...

Salam Fiza...tersentuh hati Akak baca n3 ni...semua ibu mahu yg terbaik untuk anak2..apa tah lagi jika kita dtg dari keluarga yang serba serbi kekurangan...mahukan yang terbaik...& lebih baik dari apa yang pernah kita kecapi...sanggup berkorban apa saja....walaupun kerjaya sendiri...demi membesarkan anak2 dengan penuh rasa syukur dan pasrah....

Selamat Tahun Baru juga buat Fiza sekeluarga....moga keluargs Fiza akan terus bahagia dan segala urusan akan dipermudahkan olehnya....Amin...jaga diri ya Dik!
& Congratulation sebab dah jadi seorang pemilik rumah...& bukan lagi disewa...satu pencapaian jugak tu kan!!

Sheila said...

Salam fiza- congrat dah jd org puchong nnt leh jumpa- paham sgt kat area bulatan assunta and hpotal tu mmg susah paking nak nya bila time ptg org balik kerja ambik ank jem gila....nak masuk sempang Pj pun sama..sabar yee sekolah yg dkt kat area rumah tentu ade kan Bandar kinrara pun ok gak...anyway selamat semuanya ye dan happy selalu.jgn tension sgt nnt badan sakit...

Sheila said...
This comment has been removed by the author.
A.I said...

Mmg macamtu le kita sebagai MAK ni. Nak yg terbaik utk anak2. Letih pon takpe. Yg penting, biar anak merasa. kan besen kan? aku sebelom + masa hari pertama skolah, kejung! skang ni lega skit dah...memasing dh pandai berdikari.

err...bila kau nk wat housewarming ni? lalalalalalala

Sue @ Nenie said...

Salam akak..oh oh oh faham benar kalau jalan PJ...boleh nangis..turun kerja 7 lebih balik kerja sampai rmh araund 8 pm...

Saya dulu kerja area PJ, pas kawin pindah ke Klang...mau nangis hari² ulang alik dari sana..pas tu tukar kerja kat ngan rumah..tapi hati still ingat kat tempat kerja di PJ..bila fikir balik, now dah tak sanggup nak tempuhi jalan ke sana sementelah dah ada anak dua...Kesian mereka takut terabai pula..

Semua org mau yang terbaik utk anak kan..Akak...Kat sana tak ada hostel ke? bolehlah cuba apply...itu pun klu akak tak kisah nak hantar baby ke sana

indahhouse said...

Salam kak fiza,
Sonok, kan, dok umah sendiri. yang penting umah sendiri, tak fenin2 fikir nak byr sewa. area puchong cibok kan kak? takpe, pelan2. Insya Allah, lama-lama biasa tu. :)

Fiza Nordin said...

love,
thanks... :D happy new year to you & your family...

k watie,
terima kasih...selamat tahun baru juga utk akak sekeluarga...

k sheila,
tak jalan2 lagilah kak...sekarang ni tetiap harilah duk lalulalang depan umah akak...heheheee tumpang lalu.....

besan,
itulah...harap2 aku dapat cepat membiasakan diri dengan keadaan dan persekitaran.hauswaming + port luck akan diberitahu kelak, insyaAllah...

sue,
area PJ mmg selalu sangkut...kekadang fade up gak tp akak dibesarkan di situlah....banyak kenangan tu heheee
hostel?alaaa anak2 akak tu kecil2 lagi,tak bolehla....tp pun xtaulah ade hostel ke???

nurindah,
harap2 gitulah...terima kasih ye :D

Noorma Ismail said...

Dah lama2 nanti ko dh biasa la...mcm aku ni, anak2 dh mula sekolah pagi, so rutin aku pun dh berubah..skang dh ok la sikit..tp hari2 ko menganto anak2 ke sekolah, parah gak tu, duit minyak lagi..sib baik takde tol..apapun, hati2 bawak kete yer !!!

Fiza Nordin said...

noorma,
rasenye aku dah semakin biasa sekarang ni...ape2 pun aku kene kuatkan semangatkan...demi pelajaran anak2 sbb aku dah puas hati dgn sekolah tu...thanks noorma!

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)