Followers

Thursday, January 21, 2010

Masak biase2 aje.... & Luahan perasaan & Cerite-ceriti....

Hot Dog... bekal anak2...

Nasi Goreng Cendawan

Salam...


Sejak pindah rumah baru ni...aku rasa2 macam duduk luo negeri... kenape? Sebab kat sini susah nak p kedai. Kedainye idaklah jauh beno tapi kalau jalan kaki memanglah jauh sangat rasenye... dan kalau naik kereta pulak, jauh nak kene pusing. Macam pusing 1 taman baru sampai kedai dan pusing lagi 1 taman baru sampai umah balik. Haish!!! Nak naik motorsikal, jangan buat keje dengan anak kecik ni. Lagipun aku takde lesen motor. Aritu p amik lesen kereta je... heheheee takut gak...

Nak dijadikan cerita... masa kami baru2 pindah ke sini... aku dan hb keluar pepagi kengkononnye nak p cari sarapan kat luar. Disebabkan kami keluar hanya berdua, kami naiklah motorsikal je. Tak pakai helmet pun sebab hari biasa kami nampak ada orang jual nasi lemak kat luar pagar tempat kami ni. Tup2 dah sampai keluar, orang tu nak niaga. Aku suruh hb jalan keluar lagi sebab aku ada nampak orang jual nasi lemak, dekat2 ngan kedai runcit. Itu memang dah keluar ke jalan raya. Tapi jalan raya tu lengang la sebab kawasan baru. Huh, dah sampai sane, pun tak niaga. Agaknye orang2 kat sini, setiap hari Ahad tidor tinggi hari kot... dan hari minggu orang2 kat sini masak sendiri kot... eheheeee

Seperti yang aku cakap tadi, kalau dah keluar, untuk balik ke kawasan rumah aku, kena buat pusingan 1 taman baru jumpa balik jalan masuk ke rumah aku. So kami ni pun meredah le jalan raya yang sunyi dan lengang tu dengan tak pakai helmetnye.... kalau ikutkan boleh je panjat devider yg tak berape nak tinggi tu kalau naik motor tp sebab still nak cari orang niage nasi lemak, kami jalan jugak.

Tetibe je macam bunyi ribut dari belakang. Korang tahu ape yang kejo kami? Polis trafik! Diulangi POLIS TRAFIK! Adoiiiii.... Mase tu memanglah aku dah cuak giler dah... Dia minta lesenlah... minta roadtaxlah... Mujurlah hb aku ada bawak beg duit. Tapi dia memang sentiasa bawak beg duit. Jarang2 sangat dia keluar tak bawak beg duit walaupun dalam beg duit dia takde duit. Kahhhh!!!

Agaknye masa tu mood polis trafik tu baik. Tengok kami lengkap dengan dokumen. Dan... mungkin dia tak nampak muke kami macam muke Indon apatah lagi macam pendatang haram yang keje kontrak binaan kat kawasan tu... heheheee... Dia tak saman kami tapi dia suruh balik. Tak payah nak carik2 orang niage lagi... Memang lepas tu kami tak toleh kiri kanan dah...stretttt cari jalan balik rumah aje....

Hahaha.... kenangan sungguh! Sekarang ni, kalau cakap kat hb suruh keluar sekejap2 naik motor dia sure akan cakap, "hah, jangan buat keje. Ingat sini macam Taman Medan ke..." heheheee mmg cepat serik laki aku tu... Siapa2 yang tahu macam mana kawasan Taman Medan tu, tahulah ye... yg tak tahu silelah selidik dari sesape yang tahu... satu masa beberapa tahun yang lepas, kawasan Taman Medan amatlah femes amesnye... gaduh sane sinun, tetak sane, parang sini... Tapi apepun, di situlah aku dilahirkan, dibesarkan. Dan sekarang aku keluar dari situ untuk meneruskan kehidupan selagi ada hayat.

Tapi... aku tetap pulang ke sane untuk beli ikan! Hahahahaaaa

Hari Ahad lepas, kebetulan aku ada tempahan cc dari Ros & Khaty @ Taman Medan. Lepas kedua-duanya ambil cc memasing, aku p singgah Kedai Zul. Beli stok ikan dan sayur-mayur yang boleh bertahan selama seminggu. Memang terasa beza RMnya beli di kedai runcit dekat rumah ni dengan beli di kedai Zul. Nampaknye lepas2 ni kalau terdesak ajelah baru aku singgah kedai runcit tu, kalau tak, tiap2 minggu memanglah aku kene p balik Taman Medan tuk beli ikan...

Sepupu hb, Kak Seni yang duduk di Kajang sajeskan aku p Pasar Borong Selangor kat Sri Kembangan. Katenya dekat jugak ngan tempat aku ni... ya, ya... aku tahu pasar tu... nanti2lah aku p ushar.... tapi memang nak kene p jenguk2 gak... takleh tahan le p beli ikan kat kedai runcit tu...huhuhuuuu

Ish, adekah aku dah melalut? Sorylah ye... Luahan perasaan.

Ni ha... ade gambar sikit2 bf kami. Sekarang ni anak2 p sekolah bawak bekal. Jadi mama kena masak pepagi. Bukan aku paksa diaorang bawak bekal ye, tapi diaorng sendiri yang nak bawak. Mulanya si Baby, then bile Boy tengok adik dia bawak bekal, dia pun naklah jugak. Ah, diaorng ni mengalahkan kembo plak... Bila dah bawak bekal tu, belanja pun kuranglah... heheheee...

Oh yes... Sejak awal minggu ni, aku dah tak payah jemput anak2 balik dari sekolah lagi. Pasal hb dah beli kereta baru which means kami sekarang dah ada 2 kereta. Alhamdulillah... So sekarang ni, aku hanya hantar anak2 ke sekolah dan baliknya hb akan ambil sebelum dia balik dari pulang bekerja. Ah, bukan beli kereta baru. Tapi beli kereta yang biase2 aje. Yang penting keadaannya masih elok dan boleh digunakan untuk berulang alik ke tempat kerja plus ambil anak2 balik sekolah. Nanti aku uploadkan gambar kereta tu. Aku pun dah merasa bawa kereta tu sekali. Sedap & selesa jugak walaupun kereta tu takde power stering macam Waja.

Dan sekarang ni, kami dah semakin biasa dengan keadaan. Dah semakin dapat menyesuaikan diri. Melalui kawan seofis hb, dia dah dapat jalan alternative menghindar dari kesesakkan jalan raya dr Jalan Kelang Lama ke Puchong. Ikut OUG, keluar ke KESAS highway, susur ke Puchong, tembus di Menara KLH dekat LDP Highway. Tak kene tol pun. Itu yang penting, heheheee... Nak naik jambatan tu dan turun depan IOI Mall tu mungkin perjalanannya perlahan tapi masih bergerak. Berbanding Jalan Puchong Lama yang asyik berhenti sebab trafik light sane sini di tambah dengan kenderaan yang banyak. Kena pulak hati2 sebab motor menyelit2... So sekarang ni, kurang 1 jam (dalam 45minit gitu) dah sampai rumah berbanding dekat 2 jam sebelum ni barulah sampai rumah... puas duduk atas jalanraya tengok permandangan luar heheheeee....

Okeylah... panjang dah ni bebelnye... Kita jumpe lagi lain kali, InsyaAllah....

Cayang korang!

12 comments:

♥ Eda ♥ said...

hahaha aku tau sejarah taman medan tu..huhu
scary je eh..mcm2 citer..
lama2 nanti kak za..lali lah ngan kawasan rumah baru tu....so far dah kenal2 ngan jiran2 baru ke?

Sheila Shafea said...

salam hehe siapa yg dok area lembah kelang ni mmg tahu sesang tmn mdn tu haha fiza area mane yek ...gi tesci kan senang murah jugak akk mmg gi tiap minggi kesan cari lauk..mlm sabtu n ahd tutup kul 1 pg..pasa brg slg pun selalu g juga..

Fiza Nordin said...

eda,
ha,org selayang pun tau erk...tau xpe...eheheee

setakat ni yg depan umah ni aje eda.hendea ni ha...tp pun takat senyum2 aje...yg lelain sume wat hal senirik jek...mmg jauh bezanya dgn persekitaran blok N dulu..banyak aktiviti.kat sini memasing buat hal senirik jek...huhuuu

k sheila,
wsalam...iyelah kak...femes sungguh tmn medan ni erk...

tesci ke tesco kak...?hehee tu la...kene dok tanye org terdekat gak mane2 tempat yg berbaloi beli barang basah ni...

indahhouse said...

salam kak fiza,
kiki.naseb baik polis trafik tu mood baik aritu. tergelak saya baca cite kak fiza.
Teringat mak ngan adik saya balik dr bandar, adik terlupa pakai helmet , lalu betul2 dpan roadblock. rupanya adik lupa pakai helmet.kahkah. nsb baik polis tgah mood baik,lepas je.

camana jiran2,kak? oh,kedai runcit jauh ya. baik cari pasar borong,kak. kat pasar borong murah skit.

Azita said...

Assalamualaikum Fiza.
Dah duduk tempat baru mmg agak payah skit nak sesuaikan diri. Tapi lama2 nanti, oklah tu.

el said...

biasalah kak..umah baru kawasan perumahan pun baru
kenalah biasa2 kan..hehehe
yg lama tetap dikonang...hiksss

Fiza Nordin said...

nurindah,
kengkadang kene tgk mood polis tu jugak. klu dia tgh moody tu haram tak dipedulinya...saman jugak. heheheeee mujurlah kene pada hari mood depe elok erk...

k ita,
semakin dapat membiasakan diri,alhamdulillah...

l,
tetap ku konang!!!haks

Bibu said...

wakaka..tak pasal2 kene kejor ngan polis trafik ye.Aku rase kalo ko dah dkt puchong tu area tesco jela dekat..lain2 pasar borong tu cam kene tol plak kan...pasar tani tade?

Kak Aidah said...

Salam Fiza,

Biasalah polis2 trafik ni. Hujung2 bulan cari side income hehehe

E-na Zarina said...

Salam Fiza...
rezeki tu jumpa polis baik hati! klu x mau melayang RM... bestnya dh dpt duduk umah sndiri kan!

A.I said...

alaaaaaa..ckp jelah ati kau still melekat kt tmn medan tu lagi. ekekekeke..

wahhhhhh..dh ada 2 kete. lega la skit kau besen. :)

tak lama lagi ok le taman yg kau duduk skang. maybe sbb skang ni x ramai lagi yg duk sana.

apakata, kau yg jual nasik lemak kt sana? ekekekekeke...kan senang?

Fiza Nordin said...

bibu,
klu kompleks beso aku rase mmg tescolah paling dekat dan jln sehala.pasar tani tu ade tp malam dan mmg betui2 di sebelah tol...klu nak p kene pusing 1 round uhuk!!!

k aidah,
mujurlah dpt polis yg tak moody aritu...klu tak sure melayang rm yang tak berape nak ado ni kak!!!!

e-na,
alhamdulillah rezeki dariNYA.dah dok umah sendiri ni rase sume nak buat tp bajet jek kureng.insyaAllah buat sikit2 nnti...

besan,
ko mmg sgt memahami.almaklum aku dilahirkan dan dibesarkan di sane.bak kate pepatah,tempat jatuh lagi dikenang inikan pulak tempat bermain, kan...alhamdulillah ade rezeki lebih sikit dan lagi kereta tu mmg nak kene gune...aku nak juai nasi lemak...huiks besan oiiiiiiii

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)