Followers

Friday, December 02, 2011

Ketupat Sotong

1st time buat sotong ketupat ni. Juga 1st time merasa makan. Sebelum ni tengok2 je orang buat. Teringin betul nak rasa. Hajat nak buat tu memang dah lama berputik dalam hati tapi bak kate orang, tak sampai seru lagi. Alhamdulillah dah kesampaian hajat di hati... Hasilnya, kite suka jugalah. Next time cadang2 nak cuba buat yang pedas pula. Yang ni kite buat yang manis punya.


Kite goggle resipi ni dan dapat kat MyR dari resipi Asiah Abdullah. Terima kasih kepada beliau. Kat bawah ni kite taip semula resipinya mengikut sukatan sendiri tapi bahan2 asal dari resipi di web MyR sebagai tatapan (dan mungkin panduan) pengunjung blog ini juga info untuk diri sendiri.


Bahan2

4 ekor sotong

3/4 cwn pulut - direndam semalaman

Santan

1 bj bawang besar-mayang

0.5 cm halia-hiris

1 sb brown sugar

Garam

Lidi untuk disemat


Cara2

Bersihkan sotong. Sumbat pulut ke dalam perut sotong dan semat dengan lidi.

Dalam periuk,tuang santan hingga sotong tenggelam.

Letak bawang besar dan halia.

Perasakan dengan garam dan brown sugar.

Dengan api perlahan, masak sotong dan santan hingga santan pekat.


* ada baca di bhgn komen mengatakan klu ditambah dengan serai dan halba, rasanya akan lebih sedap. Tapi kebetulannya kite takde serai dan sadisnya, kite tak tau halba tu macam mana rupernye ohoohooo...  


Published with Blogger-droid v2.0.1

10 comments:

Liza said...

salam fiza...kalau kat kelate kitaorg guna nise utk bg kuah sotong tu kaler coklat2 sikit...tp ketupat sotong mmg best la...

Anna Qawina said...

lamanya tak makan tupat sotong..

intan morsalin said...

rindu kat ketupat sotong yg mak masak

Amie said...

Selamat petang Fiza,
walaupun first time buat tapi nampak sangat sedap! Lain kalibuat lebih ye... nak juga merasa sekor dua..

inahar ali said...

salam rindu fiza cayang..bila nmpak jek sotong pulut nih bergegas akak terbang kesini sbb dh berkurun x makannye..kempunan sehh! dulu2 zaman dok kelantan mmg puas makan..

Fiza Nordin said...

liza,
nise tu ape?camne rupernye??? huhuuu

Fiza Nordin said...

anna qawina,
kite 1st time merasa hihiii

Fiza Nordin said...

intan morsalin,
untunglah masih ada emak....

Fiza Nordin said...

k amie,
Cukup ke setakat seekor 2 je hahahaaa

Fiza Nordin said...

k inahar,
mujurlah xde 'isi', klu ade 'isi' harus ditunaikan rasa kempunan tu...

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)