Followers

Monday, August 23, 2010

Puding Roti Sos Kastad


Salam semua...

Diam2 masa berlalu... hari ni I'Allah dah 13 hari kita ramadhan... sekejap2 lagi dah nak raye... baju anak2 belum beli lagi. Baju mama & papa apetah lagi... huhuhuuuu... tapi idaklah heran sangat. Sebab mama & papa ni memang dah biasa gini. Cari2 baju baju anak2 last2 minit. Apetah lagi sejak2 arwah mak dah takde ni. Sebab dedulu kalau nak p shopping, kat arwah maklah tinggalkan anak2.

Hukhukhukk lagi.... rindu kat arwah mak. Tahun ni merupakan kali kedualah beraya tanpa arwah mak. Terasalah jugak walaupun kebiasaannya sejak arwah mak masih ada pun, aku memang akan beraya di kampung Encik Sofie dulu. Pasai pa...? Pasai kat sane cuma tinggal fil aje. Mil dah lama tak de, sejak sebelum aku kenal dgn Encik Sofie lagi. Jadinya, 'menantu hantu' nilah yang akan jadi tukang masak, tukang kemas umah dan tukang segala tukang sambil2 dibantu kakak ipar yang memang duduk tinggal di rumah itu bersama fil. Lebih2 lagilah sekarang ni fil dah tak sihat. Tak kisahlah beraya di mana pun, kan... asalkan hati sinang, eheheee.... aku sendiri pun suka beraya dengan suasana kampung. Jadinya sedang elok bebenolah tu!

Semalam terasa nak makan puding roti sos kastad. Teringat2 masa makan kat Holiday Villa aritu. Takkanlah pulak nak ke Holiday Villa semata2 nak p makan puding roti dia yg wallah tu, kan... huhuuuu! Jadinya kenalah buat sendiri. Dapat resepi dari MyR. Thanks pada Maya Zakri yang sudi berkongsi resepi ni... Actually aku dah pernah buat puding roti sos kastad ni lama sebelum ni. Resipi yang sama juga.


Aku kongsikan juga resepinya kat sini walaupun dah link. Untuk kemudahan diri sendiri dan korang2 yang terasa nak buat bila2 nanti k...

Bahan-bahan ( 1 happy family )

  • Bahan A
  • 500 ml susu segar/fresh milk
  • 8 keping roti (gardenia/high 5)
  • Bahan B
  • 4 s/b gula halus
  • 2 s/b butter - cairkan sebentar atas api
  • 2 biji telur ayam
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 s/b tepung jagung
  • 1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional)
  • 1 s/b buah pala *(optional)
  • Bahan C-kuah
  • 1 tin susu cair
  • 2 s/b tepungkastad
  • 2 s/b gula

Cara-cara

  1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
  2. Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
  3. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
  4. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
  5. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.

8 comments:

CatlinaFly said...

samalah kak fiza..belum beli baju raya lagi huk huk huk..

mummy_ayu said...

look yummy....nak try la nanti..

maya al-Qibty said...

salam...wah,mcm jnji jek..i pun baru try this recipe,nyum nyum tau...especially tang kuah tuh, marvelous lah :-)

anyway,salam perkenalan :-)

Nur Syafawati said...

trus balik ni nak wat!!x kira..huk..huk..huk..sblm roti aku tu berkulat begitu saja..hahaha

ayien78 said...

sya...aku buat smpi satu talam...terperap seminggu...hampeh..atlast aku skrg dok beli jek hari2 kat hawker..
fiza... ko suka bg air liur aku meleleh

Fiza Nordin said...

cat,
nnt kite same2 p carik last minit ek... hikhikkk

mummy ayu,
silekan.... i'allah kalau kena dgn tekak tidaklah menghampakan hasilnya tu nnt...

maya al-qibty,
salam kenal juga & thanks sudi jejakkan cursor ke blogku hini...jemput2lah mai selalu noooo

sya,
harus...elakkan pembaziran...kononnye haku!

ayien,
ampunnnnnn jika ku buat ko terlio hakhakkkk apsalnye ko buat sampai setalam yien... aku buat sebekas kecik pun masih berbelen dlm peti ais tu... tak taulah biler nak habis... rasenye habuan cik tong tu...

CatlinaFly said...

kak , sy ade makan puding ni kat hotel tu ari(jemputan)..

huhu sedapnye!ni tak sabar nak buat nih!

sha sukri said...

Sha dah buat... Menjadi dan yummy... Mekasih yaaaa...

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)