Followers

Tuesday, September 11, 2012

Re Stok!!!


As salam...

CHEEZY POWDER (rm12/200g) 
TEPUNG GORENG AYAM RANGUP (rm15/set  [300g tepung & 40g seasoning + chili powder])

Yang berminat nak beli boleh hubungi saya...

Fiza Nordin
017-3113 226 (call/sms)
03-8322 1708 (rumah)
sofie2_za@yahoo.com (email)
pm inbox @ facebook

tq

Thursday, September 06, 2012

Kek Pelangi aka Rainbow Cake



As salam...
Rainbow cake ni aku buat sebelum puasa kelmarin. Buat untuk sambutan birthday anak2anda sekelian.
Kali kedua aku buat rainbow cake dengan resipi yang berbeza. Rasenye resipi yang ni lebih senang dan best. Untuk kali ni aku buat toping fresh krim.
Takyah nak celoteh panjang lebar, meh aku kongsikan resipinya. Hasil godekkan di MyR, resipi Syufa jadi pilihan. Terima kasih banyak2...

Bahan-bahan ( Satu Kek Bulat )
  • 2 cawan Tepung naik sendiri (self-rising flour)
  • 1 1/2 cawan gula pasir dikisar halus
  • 5 biji telur ayam (gred B)
  • 250gm butter
  • 550gm buttercream readymade (beli kat kedai jual bahan buat kek)
  • Pewarna (kuning,biru,hijau,ungu,merah,oren)
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1/2 cawan susu pekat + air, sukatan air tak kisah byk mana sbb untuk kurgkan kepekatan susu (untuk moist & lembutkan kek)
  • Sprinkle Star/Beads sebagai hiasan pada cream kek

Cara-cara

  1. Pukul butter dengan gula yang telah dikisar halus selama 15 minit sehingga kembang.
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan yang sedang dipukul tadi.
  3. Masukkan esen vanilla. Dan diikuti dengan tepung naik sendiri dan pukul lagi hingga adunan sekata. Masukkan juga susu + air.
  4. Setelah adunan sekata, asingkan adunan ke dalam enam mangkuk yang berlainan / mengikut bilangan warna yang diingini. Campurkan pewarna ke dalam adunan yang telah diasingkan mengikut warna masing-masing. Gaul hingga warna rata.
  5. Setelah habis menggaul untuk semua warna, masukkan adunan ke dalam loyang untuk dibakar.
  6. Adunan hendaklah dibakar selama 15 minit pada suhu 140°c. Apabila adunan telah masak, sejukkan terlebih dahulu.
  7. Buttercream perlu dipukul sehingga kembang sebelum disalut pada kek. Antara lapisan kek perlu disapu sedikit buttercream supaya lapisan kek melekat antara satu sama lain.
  8. Salut kek yang telah dilapis antara satu sama lain tadi, hingga rata dan hias mengikut kreativiti anda.
Untuk lihat lebih jelas step by step boleh klik >> http://www.myresipi.com/top/detail/15070

Monday, September 03, 2012

Kuih Bakar Pandan


Morning, Assalamualaikum...
Masih belum terlambat rasanye nak ucap Selamat Hari Raya Aidil Fitri, maaf zahir dan batin kepada pengunjung blog ni...
Alasan biasa, kebizian melanda membuatkan blog tak terlayan.
Kuih Bakar Pandan, aku buat semalam untuk jamuan minum petang. Panggil kawan2 dari rumah lama, kawan2 alam maya, saudara mara dan teman2 yang berdekatan. Yang hadir semalam diucapkan ribuan terima kasih. Yang tak dapat datang, tak apelah. Mungkin ade hal lain dan kepada yang tidak terjemput, maaf diminta. Mungkin lain kali, Insya Allah. Doa2kan semakin murah rezeki, dapatlah buat lebih besar dan boleh dengan senang hati menjemput semua kenalan. Alhamdulillah....
Selain kuih bakar pandan dibuat semalam, juadah yang aku sediakan adalah cheese tart dan kek coklat. Sementara juadah utama seperti mee kari dan kuah lontong minta tolong kakak sulong yg duduk di Tmn Sri Bayu, Sepang buatkan. Aku rebuskan nasi impit. Nasi impit tu ade dua pilihan nak makan dengan kuah lontong atau kuah kacang dari satay yang en suami tempah dari Satay Kajang Hj Samuri. 
Alhamdulillah, jamuan berjalan lancar. Kepada yang hadir, harap segala kekurangan dapat dimaafkan. 
Ok, aku sharekan resipi kuih bakar pandan yang dah lame aku simpan resipinya. Hasil kongsian resipi Joayee @myresipi. Terima kasih banyak2. Bahan2 simple dan cara penyediaan yang ringkas. Itu yang aku suka sangat. Pernah buat sekali lama dulu dan puas hati dengan hasilnya. Hanya guna blender untuk satukan semua adunan tapi sebab aku buat sekali dua adunan, banyak, aku guna mixer. Rata juga dia....

Bahan2
2 cwn tepung gandum
3 bj telur
1 cwn gula
1 cwn jus pandan - aku guna 1sb pandan emulco + secawan air
2 1/4 cwn (450ml) santan - aku guna 200ml santan kotak + 250ml air
2sb butter
1/2 sk garam
pewarna hijau - tak letak sbb guna emulco
bijan - taburan

Cara2
> campurkan semua bahan. blend hingga sebati.
> panaskan oven. 
> sapu minyak/marjerin pada loyang.
> panaskan loyang dlm oven untuk seketika. keluarkan loyang sapu minyak/marjerin sekali lagi pada loyang. 
> tuang adunan dalam loyang. tabur bijan di permukaan adunan.
> bakar 180c - garing, masak dan kecoklatan.

Selamat mencuba dan bertemu lagi di lain n3
;) 

  

Sunday, August 05, 2012

Yang di sekitar Bagan Datok, Sabak Bernam....

As salam,

Untuk makluman bakal pelanggan yg tinggal di sekitar Bagan Datok, Sabak Bernam dan kawasan2 sekitarnye, bermula esok (6/8/2012), anda boleh dapatkan BISKUT TUTKU aka BISKUT TURKI dari kakak saya - Lina (017-223 9561) - Kg Pasang Api.

Ok, terima kasih :-)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, August 03, 2012

Choc Chip Cookies - rangup dan penuh rase coklat!

Halloooooo, assalamualaikum...!!
Dah sahur kalian? Suboh ni kami makan nasi dengan ikan masak kicap otter lebihan lauk berbuka semalam. Tambah dengan rebus telur masin 2 biji. Bancuh air teh, selesai juadah sahur kami. Simple as possible je, sudah... blur kepale hotak nak memasak suboh2 hari ni...

Biskut raye ke tu...?? ehehhee, lebih kurang le... klu x raye pun aku memang buat ni kalau ade org tempah. Cumanye orang mcm x brape tau, jadinye tempahan agak kureng le. Ok, ok, sekarang korang dah tau, kan... lepas ni kalau teringin nak choc chip cookies buat kudap2 sambil ngadap tb ke/ngadap fb ke, sambil cek/taip dokument kat opis ke, sambil bawak kete nak balik kampong ke (bulan pose jgn buat keje, kang adik kecit dlm kete sebelah goyang2 jari telunjuk & pale, malu weihhhh kena tego ngan budak kecit) wekekeke....! Mari2 order!!

50++pcs - rm18/-... tu harge dia. Haaaa, aku tau mesti ade kate, weihhhh mahainye!!
Ok, kalau rase mahai, ape kate korang p buat sendirik. Sile prepare mase utk p beli barang, mase untuk godek2 main tepung, gula, butter dan telo. Pastu prepare nak ngadap oben panas, nnt bil letrik, naik sikitlah kan... pastu prepare gak nak jemput2 adunan kat dulang pembakar, tepek2 coklat chip atas adunan. Pastu susun dlm bekas. Jangan bio2 lelame kat luo, kang masuk angin. Jangan jugak main sumbat je dalam balang tgh panas2 tu, cepat lemau juga cookies tu nnt (aihhhh serba x kena pulak,kan...) Last sekali, bab yg paling aku x gemo tp kena jugak buat pasai xdak yg akan buat ni melainkan aku sendiri, kemassssss dapo! Basuh mangkuk, sudu, cawan dan segala bagai peralatan yang telah digunakan! hikhikhikkk
Kalu rase x sangup nak buat tu sume di atas, meh call aku untuk tempahan ye kekekekeee

call: 03-8322 1708; sms: 017-3113 226; email: sofie2_za@yahoo.com; pm inbox (klu kwn/bakal kawan fb)

Bahan2:
230g mentega
110g gula perang
150g gula halus
1 sk esen vanila
2 biji telur
280g tepung naik sendiri
3/4 cwn serbuk koko
1 sk soda bikarbonat
1/2 st garam
1/2 cwn coklat cip
1 cwn almond nip (boleh juga tukarkan dengan kekacang lain)

Cara2
1) Panaskan oven 160 c - bergantung pada kapasiti oven masing2
2) Dalam mangkuk, satukan mentega, gula perang dan gula halus. Pukul 3 bahan hingga jadi putih - kembang & sebati.
3) Pecahkan telur dan masukkan dlm adunan sebiji demi sebiji. Pukul lagi hingga betul2 sebati.
4) Dalam 1 mangkuk lain, campurkan bahan2 kering - tepung, soda bikarbonat, serbuk koko, badam, garam, coklat cip dan almond nip. Masukkan dalam adunan yg dipukul tadi.
5) Alas loyang dengan kertas minyak. Sudukan adunan atas loyang. Jarakkan antara adunan sbb nnt dia akan mengembang masa proses membakar.
6) Tepek coklat cip atas adunan secara rawak.
7) Bakar 15 - 20 minit hingga perang atau hingga masak.

* jangan risau kalau mase keluarkan dari oven, cookies tu lembik di tengahnye sbb bile dah sejuk nnt, akan mengeras dgn sendiri. Janji mase membakar tu cukup seperti dinyatakan di atas.

Ok, selamat mencuba ye...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, August 02, 2012

Biskut Turki aka Tutku - bungkusan

As salam,

Aku share di sini bagaimana rupa paras aku membungkus biskut turki aka tutku yg telah dipos kepada pelanggan tengahhari tadi. Ada yang ke KL saje... ke Johor dan ke Pahang. Beginilah rupanya. Inilah habis usaha aku. Mungkin orang lain boleh buat lebih baik dari ini tapi utk aku, setakat ini, inilah dia. I'Allah akan improve lagi dari masa ke semasa.

Sebenarnye kalau dia nak pecah, dia akan pecah juga. Balut macam mana punlah, kan... tapi sekurang2nya kite usaha untuk jadi elok. Doa dan berharap akan dapat di tangan pelanggan dalam keadaan elok2 saja. Kalau nak pecah juga, jgnlah sampai hancur semuanya... waalahualam... aku tunggu reply komen dr pelanggan nnt dgn penuh debar...

* yg berminat nak buat tempahan biskut tutku aka turki ni, tempahan masih dibuka ye DAN yg nak pos, saya tak bertanggungjawab bagaimana rupa biskut anda sebaik dpt dr tgn abg poslaju. Maklumlah 'laju' kan.... :-)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, August 01, 2012

Potato Wedges - Iftar 9

As salam...
Hari ni dah ramadhan ke 12, gambar di atas adalah hidangan iftar kami pd ramadhan ke 9. Alasan tak boleh blah nape lewat update - malas. eheheheee jgn marah aaaaaa!

Sekali buat n3, sekali promote la ek.... sesape yg rase terliur, teringin, tertelan2 air liur tgk sos kunen persis rase sos cheezy wedges kat kepci tu, sile2lah hubungi daku untuk pembelian ok... stok ready. Stok ready tau... dengar tak...? STOK READY!

Kalau nak talking with me call no umah - 03-8322 1708. Kalau malu miow2 sms je 017-3113 226. Kalau takut kredit abis, email sofie2_za@yahoo.com dan kalau u'll friend aku kat fb, pm inbox je. Proses pengeposan adalah setiap Isnin dan Khamis.

Harga Cheezy Powder - rm12.
Poslaju - rm7/smnjg & rm8.50/sabah srawak

chiow...!

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, July 30, 2012

Biskut Tutku -

Buka Untuk Tempahan

rm25/50pcs
*fillin coklat hazelnut

call:03-8322 1708/ sms:017-3113 226/ email: sofie2_za@yahoo.com

cepat, cepat, stok terhad!!

Published with Blogger-droid v2.0.6

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)