Salam pagi Khamis...Awal2 pagi arini dah memasukkan n3... rase macam tak percaya plak, hahahaaa!!!Dan rumah lain dah basi dah resipi apamnya... aku baru nak buat semalam. Dah buat, tak puas hati pulak dengan hasilnya tu... tak taulah tekstur apam ni memang padat macam ini atau aku yang dah silap. Kena tunggu komen dari tuan empunye resipi le... Kak Yatie, tolong!!!!
Apam beras yang aku suka adalah jenis apam yang lembut, gebu dan ringan tu. Yang tak manis tu... yang ni manisnya, wallawei... tak pulaknye terlebih gula. Ikut resipi yang diberikan aje... itu pun aku dah kurangkan sikit tu... kalau aku ikut betul2 resipinya, mmg jawabnya aku takat rasa2 ajelah... dah tua2 (huk, tua ke???!) ni tak berani makan manis2... lagi2 pulaknye kite ni ade keturunan penyakit kencing dihurung semut tu hoooo... kenalah jaga2 makan sikit, kan...Oklah... kite kongsikan jugalah resipinya ni. Kak Yatie, minta izin dikongsikan resipinya ye... untuk panduan kite di hari kemudian juga untuk tatapan pengunjung blog yang terasa2 nak mencuba, dipersilakan...
Bahan2
2 cawan nasi
2 1/2 cawan air
1 cawan gula perang - aku kurangkan 3/4 cwn je...
3/4 cawan gula pasir - kita kurangkan 1/2 cwn je...
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
1 sk yis kering
Cara2
1) Masukkan nasi, air, gula perang dan gula pasir dalam pengisar dan blend hingga halus.
2) Dalam mangkuk lain, campurkan tepung gandum dan tepung beras. Gaulkan sebati.
3) Masukkan bahan kisar dalam mangkuk tepung dan kacaukan sebati. hingga tidak bergentel.
4) Bahagikan pada 4 bahagian dan warnakan ikut pewarna kesukaan.
5) Rehatkan selama 3 jam. Sementara tu bolelah lengserkan acuan dengan minyak masak. Setelah hampir 3 jam, panaskan pengukus.
6) Tuang adunan dalam acuan hingga hampir penuh. Kukus selama 15 minit dalam kukusan yang sudah menggelegak airnya.