Followers

Wednesday, January 04, 2012

Tukar!!!

Hari ni (4 Jan, 2012) adalah hari pertama persekolahan dibuka untuk tahun 2012. Dan tahun ini ada perbezaan sessi persekolahan untuk anak2 kite. Boy sessi pagi sementara Baby sessi petang. Tapi sebab hari ni kite dan en hubby nak menguruskan proses pertukaran sekolah, jadi anak2 tak sekolah. Kesian sungguh... Padahal dorang dah xcited betul nak memulakan persekolahan. Boy act en hubby hantar jugak ke sekolah awal2 pagi tu. Then pukul 10pg kite ke skolah untuk serahkan borang tukar dan ambil dokumen untuk dihantar ke PPD, kite terus minta pelepasan pihak sekolah untuk Boy balik awal. Mujurlah cikgu besonye tak banyak soklan. Amat memahami sebab kite kate takut tak sempat dtg balik bila habis sesi persekolahan tengahari nanti sebab kite memang cadang nak terus ke PPD. PPD yang kite nak pergi tu bukan dekat weihhh... Nun kat Sepang. Dengan tak tau jalan lagi. Takut pulak sesat larat.

Kite pilih tukar sekolah ke Sekolah Kebangsaan Cyberjaya. Mungkin ada yang tertanya2 (ada ke yg tanye???) kenapa kite tak daftarkan anak2 kite ke sekolah berdekatan...? Mcm Sekolah Kebangsaan Putra Perdana (sekolah paling hampir dgn rumah). Ok begini ye.... Pemikiran kite dan en hubby tentang ni agak sama (rasanya ini antara yg sama pemikirannye.yg lain2 selalu x sama pendapat dan fikiran). Kite dan en hubby suka anak2 ada ramai kawan. Tapi kite suka dia separate kawan2 dia. Kawan di rumah orang lain. Kawan di sekolah orang lain. Kami tak nak dia berjumpa dengan kawan tu, kawan tulah jugak. Hihihiii

Alhamdulillah, berpandukan GPS dr g.tab ni, sampailah kami ke PPD tu tanpa sesat melarat. Syukur!!! Proses borang pun tak lama. Tak sampai 10 minit pun... Perjalanan kami nak ke situ lebih lama rasanya. Tak apalah, asalkan dah selesai walaupun pada mulanya masa serah borang, kerani tu cakap Sekolah Kebangsaan Cyberjaya penuh. Dia tak sure boleh dapat ke tidak. Tengok pada budi bicara pegawai. Berdoa2 juga dlm hati masa tu. Mintak2lah dapat. Alhamdulillah, lulus!

3 salinan surat kelulusan diserahkan pd kite. Sehelai untuk kite sendiri, sehelai untuk sekolah baru dan sehelai lagi untuk sekolah lama. Setelah serah surat kelulusan tu pd sekolah lama, barulah sekolah lama akan serahkan fail2 peribadi murid dan akan diserahkan pd sekolah baru kelak.

Lebih kurang pukul 1.15tghari kami sampai ke Sekolah Kebangsaan Cyberjaya. Waktu persekolahan tamat. Banyak jugak kereta beratur kat tepi jalann tapi masih terkawal.

4/5 kali kite keluar masuk pejabat. Kerani sekolah tu mcm x mesra pelanggan je. Masa ambil borang dia haram tak cakap apa2. Masa tu kite pun tak terfiikir nak tanya apa. Dah keluar, terfikir pula nak ambil senarai buku di kedai buku sekolah. Call en hubby yg menunggu kat kereta je sbb Mierza tidur. En hubby tanya sessi persekolahan pg atau petang. Owh, ok. Masuk balik pejabat dan tanya kat kerani. Katenya sekolah tu hanya ada 1 sessi aje - pagi. Petang memang takde persekolahan. Owh! Kite rase sebab itulah agaknye kerani tu mcm tak mesra pelanggan. Dia sengau rupernye. Agak kitelah sebab tu. Klu dia memang tak mesra, wallahualam! Keluar. Duduk tepi benteng. Berfikir2 nak beli buku sekolah ke tidak. Kat sekolah lama kite dah beli buku. Sayanglah buku tu kalau tak digunakan. Masuk pejabat semula. Tanya kerani lain pula. Dia tak boleh jawab, panggil org lain. Katenya buku rampaian tu boleh pakai. Cuma bezanya lencana sekolahlah lain. Tapi buku latihan dalam kelas kena beli lain sebab mungkin buku2nya lain. Tapi kalau sama boleh aje pakai. Memanglah lain!!! Tak apelah....

Keluar pejabat, duduk balik di benteng. Baby duk perati bakal kawan2 sekolah dia.

"ma, kenapa semua pakai kasut hitam?"- baby.

"Sebab dorang pengawas."-jawab kite selamba.

"Takkanlah semua pengawas. Kalau pengawas kenapa pakai baju putih?"

Mata kite pun melilaulah pandang budak2 sekolah yang merata2 depan belakang, kiri kanan. Betul jugak. Tanya 3/4 orang budak berdekatan. Dorang kate memang pakai kasut dan stokin hitam. Wajib tu. Yg kasut dan stokin putih, budak sekolah menengah which is the school just sebelah je dgn sekolah rendah tu. Owh..... Untuk kepastian, kite masuk pejabat semula dan tanya. Betul, kasut dan stokin hitam dan wajib! Maknenye.... Kena beli kasut dan stokin hitamlah jawabnye...... Buku2 kite tak beli dulu sbb nak balik dgn tenang ape2 buku dan kelengkapan lain yg boleh dibeli sekali. Nanti kite repeatlah balik ke sekolah tu. Minggu2 depan ke, kan..... Berkuatkuasa 1 Feb 2012, anak2 akan memulakan persekolahan di Sekolah Kebangsaan Cyberjaya.

Selesai, kami terus ke rumah La Cottage @ Putra Perdana. En hubby ada appointment dgn orang buat grill. Tapi appointment tanpa waktu. Sampai2 rumah tu, orang yang buat grill tu (Bahri namanye) ada kat Semenyih. Tapi dia otw balik ke Putra Perdana. Waktu yg terluang tu kami p makan dulu. Lepas makan Bahri tak call lagi. Kami ke sekolah agama pula. Call Kak Mazney. Akak ni beberapa kali order kek kat kite masa kite duk Angsana tahun lepas. Sebab keramahan kak Mazney, rasa tak segan silu nak call dan tanye kak ni pasal sekolah agama kat Putra Perdana. Melalui beliau kite dapat tahu ada sekolah agama baru buka berdekatan dgn tapak pasar malam.

Kami bergegas ke sekolah agama baru tu. Alamak, kesian pulak tengok murid2 duduk atas tikar plastik. Sekolah tu betul2 baru dibuka agaknye. Kerusi meja pun belum sampai lagi. Adeh....... Kat pejabat pun betul2 cuma ada 1 mesin potostat dan meja reception je. . Huhuhuuu Kalau diikutkan sekolah agama tu dah penuh. Tapi sebab kite ada bawa borang pertukaran sekolah, kerani tu kena terima. Terpaksa terima! Klu baru nak daftar,mmg tak ambik. Tapi hanya Boy yg lepas - kelas 5 Salam - Ustazah Jannah. Baby tak lepas sebab sekolah tu memang tak buka pendaftaran untuk tahun 3. Boleh????

Ada ibu2 yg sama sedang mendaftar kat situ dan anak dorang pun darjah 3, suruh kite ke KAFA. Bangunan kedai setingkat berdekatan sekolah agama tu. Kita tau sekolah tu sebab kite pernah hantar kek tempahan Kak Mazney tu dulu. Hihihiii KAFA tu kena bayar bulanan RM30 sebulan. Dia tak ambil bayaran yuran untuk setahun. Bayaran lain2 RM180++ untuk permulaan. Salah seorang ibu tu tunjukkan listnye. Anak dia pun sekolah kat Sekolah Kebangsaan Cyberjaya jugak. Tapi tak sempat nak berkenal2an lebih2 sebab en hubby dah call. Bahri dah sampai.

Dah ukur2 apa yg patut, grill saje - RM1400. Kite ambil yg biasa2 aje. Takde bajet klu nak buat wrought iron ke, iron man ke, ice man ke hahahahaa

Selesai, masa ni dah terasa badan penat sangat. Dlm kereta rase nak lelap je.... Tapi ada 1 tempat singgah jugak sebelum balik. Kelmarin kite tgk iklan dalam h.metro-kitchen kabinet rm1900 kat 1 kedai berdekatan IOI Mall - Masterpiece Kitchen. Salegirl tu kate yg harga RM1900 tu pilihan sama ada kabinet atas bawah ukuran 6kaki atau kabinet atas saje berukuran 10kaki atau kabinet bawah saja berukuran 10kaki. Salesgirl tu suggest yg rm2600 (inc installation). Ukuran 7kaki - kabinet atas bawah. Adalah dia tunjuk contoh kabinetnya kat showroom tu. Material melamine, warna putih. Klu nak tukar warna lain kena tambah rm200++. Percuma hud, hub dan 2 burner jenama ELBA which is yg ni kite tak prefer sgt. Tapi dah dia kate free, kenalah kite ambik. Klu sekali package, harus kite tolak 3 barang ni... Bukan tak penting tapi dgn bajet yg kurang, buat masa ni kena tolak ke tepi. Next2 time pun boleh buat, klu ada rezekinya.

Kite tinggalkan no hp. Esok katenye staff akan call untuk fix appointment bg tujuan nak mengukur tapak dan design.

Lepas tu barulah balik ke rumah... Arghhhh penat dan syioknye dapat baring2 atas tilam....

Nite all....


Published with Blogger-droid v2.0.2

7 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

budak2 tu dah tukar sekolah ekk? dah takde chance lagilah kita nak berjumpaan kat sek tu... hehe.. seronoknya nak pindah rumah baru... harap semoga semuanya berjalan lancar..

Fiza Nordin said...

K madiha,
Buat masa sekarang sampai 31 jan masih di assunta dan la salle. Start kat sekolah baru pd 1 feb nnt... Thanks utk doa tu kak... Amin!

Cendana Kasih said...

tukar rumah, tukar sekolah....bestnyer dapat masuk rumah baru kan...semoga terus kuat utk bersih, cuci dan hias rumah...hehe

Fiza Nordin said...

Noorma,
Best mmg best tp penatnye...wallah!!!

IdaShazana said...

mmg best pindah rumah baru. dulu budget pun ciput tp kitchen cabinet tetap kena buat, senang nak menyorokkan khazanah

Fiza Nordin said...

Ida shazana,
Betui tu...maklum banyak sgt khazanah yg nak disorok hahaha

fana said...

tempat tinggal akak dekat dengan tempat tinggal saya...

sekolah cyberjaya.. anak2 bos saya pun sekolah di situ..

sekolah agama.., anak2 bos saya pun berdaftar sekolah agama di situ, bila untuk darjah 3 xde.. bos saya pun tukarkan ke sekolah agama dekat kawasan perumahan..

hehe.. anak2 bos saya darjah 1 dan 3.. saya rapat juga dengan family bos saya.. tu yang tahu pasal tu.. :))

nota kaki: macam nak singgah je rumah kak fiza.. boleh?

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)