Followers

Thursday, January 12, 2012

Masterpiece Kitchen Cabinet

Yeah... Tajuk n3 terus menerus dari nama kedai kitchen kabinet yang telah dilantik untuk menghiasi dapur kecil rumah baru kite. Semalam (11.1.2012-Rabu)seharian membizikan diri kat rumah baru. Kalau lepas2 ni korang nak buat kitchen kabinet, fikir 2x ok nak hire kedai ni. Aku rasa sedikit terpedaya jugaklah tapi sikit ajelah. Alkisah akan aku ceritakan kat bawah ni jap g. Cerita yg agak panjang, klu rasa nak baca, silakan. Klu takmo pun xpa. Boleh aku jadikan kenangan utk diri sendiri dan mungkin untuk anak2 di kemudian hari.


Hari sebelum semalam aku dapat call dr sorang lelaki Cina (Ah Kong) kate nak install kabinet esok harinya (semalam). Pukul 9.30pg katenye camtu dia sampai. Ok... Hari yg dijanjikan (semalam) dengan perasaan berkobar2 kite angkut bb & mierza pepagi hari. Tunggu dan tunggu dah pukul 10.30pg. Baru kite nak gerak p carik bf utk anak2, Ah Kong call. Katenye dah otw. Soalan mcm dah dekat sgt dgn umah. So pujuk anak2 tahan sat. Dorang dah mengadu lapar. Tunggu2 lagi tak sampai2. Bila masuk rumah tgk bawah sinki ada air mengalir. Eh, camne nak pasang kabinet klu ade air mengalir, kan. Cepat2 kite call site supervisor pemaju. Dgn pantas Cik Zaini hantar org tgkkan kebocoran bawah sinki tu. Act kite dah buat komplin pasal ni tapi tak taulah... Pihak pemaju tak buat atau just buat ala kadar je. So semalam kite tgk Indon tu siap ketuk pecahkan tiles. Katenya ada paip bocor dlm tiles tu.

Dah 11.30pg, Ah Kong tak sampai2 jugak. Sudahnye kite call dia, suruh dia tunggu 1 tempat yg mmg dah dekat sgt dgn rumah. Kite p amik dia. Sampai2 nampak lori je tepi jalan. Upernye dia p minum kat restoran seberang jalan. Ok tunggu sat. Dah bawa ke rumah, Indon buat paip tu masih dgn kerja dia. Kite tinggalkan dorang sebab kena rushing balik nak anta baby p skul. Dekat pukul 1tghari baru baby sampai skul. Mujurlah anak kite tu tak kisah. Lambat ke cepat, nak jugak p skul. Alhamdulillah tang tu.... Semangat ke sekolah berkobar2!

Setiap Rabu, boy lambat sikit keluar sekolah - pukul 2ptg sbb ada kokurikulum. So kite kena menunggu sat la. Boy dah keluar, memang ingat nak terus ke rumah Puchong tanpa balik ke rumah. Tapi b4 tu nak bawa makan dululah. Mierza kite dah sogok dgn susu, so dia diamlah sekejap mengadu pasal lapar. Baby pulak kite bg belanja lebih dari biasa. Suruh dia beli dulu apa2 makanan kat kantin utk lapik perut. Kesian dia..... B4 kite drop kedai makan, dpt call dr cina installer kate suruh kite datang cepat. Ada problem... Alamak! Masam muka boy sbb x jadi singgah kedai & makan kat situ. Kite tapau aje sbb nak cepat, kan...

Sampai2 tgk ada 2 org cina aje tgh tungkus-lumus buat kabinet kite tu. Ah Kong yg bawak lori tu takde.k, cina tu kate ada gap antara table top dgn kayu tingkap. So kena buat furnishing sikit utk nampak lebih kemas. Tapi dia minta rm80. Eh, patutnya harga yang kite dah bayar kat showroom dah takde nak + apa2 lagi. So kite call en hubby. Melentinglah pak cik tu... Plus Indon yg buat paip tu pun ada kat situ. Cine tu kate, dia memang tak buat plumbing. So samada kite nak sambung sendiri atau panggil plumber buat. Cina tu suggestkan Indon tu buat dan Indon tu nak caj kite RM120. Cakap lg kat en hubby, tambah melenting. Kite passkan hp kat Indon tu, taktau ape en hubby dok ckp. Indon tu terkulat2 je rupernye. Hukhukhuuu

Yang pasal Cine tu nak kite +rm80 tu pulak, salesman/designer cabinet - Shahrul call. Kate jgn bayar. Itu sepatutnya sekali skop keje dorang. Then Ah Kong (pemandu lori) tu pun kate jgn bayar. Kite suruh Ah Kong call Cine tu sendiri & cakap.

Bila kite masuk rumah, Cina tu kate dia kena marah dgn Ah Kong sbb minta duit. Padan muka kau! Hihihii cakap dlm ati je la, kan... K, dia buat jugaklah furnishing tu tp dia akan claim kat Ah Kong. Lantak koranglah! Janji kabinet aku siap seperti sepatutnya...

Battery hp kite pulak kong. So nak berhubung dgn en hubby mmg agak payah. Sms je... Nak bercakap terus asyik terputus2.

Bila dah siap semua dan balik rumah, en hubby tgk gambar, dia terfiikir tgk kat sinki tu. Kenape takde lubang untuk kepala paip. Klu nak buat lubang sendiri, bukan senang tu. Mesti guna alat khas sbb lubang tu akan buat kat table top. Adoiiii.... Nampaknye jap2 lg kite kena call Ah Kong  & tanye.

Oh yes, klu tgk gambar full kabinet tu ada drawer tgh tu rompongkan....masa dorang dah kemas2 kite tgk surfacenye mcm ade terumpil tp kemudian dia tampal dgn serpihan2 warna sama. Klu tgk sekali imbas mmg tak perasanla... Mujur kite terperasan. So Cine tu kate akan datang semula Sabtu nanti untuk tukar surface lain.

Ok, kite kongsi pasal harga pulak.... Mungkin ada orang buat lebih mahal dari kite dan tak kecoh2. Ni 1st time kite buat kitchen kabinet dan rasa mahalnyelah.... Rumah Angsana dulu pun kite tak buat kc sbb bajet lari ;P ingat nak buat kemudian2 tapi lepas tu dah pindah keluar pulak. Bila dah sewakan kat orang, pakat takdelah nak buat kc agaknye. Tgk2 klu ade rezeki terlebih melimpah ruahlah gamaknye baru buat. But then sewa pun kena up sikitlah kan..... :D

Harga kc ni RM2600 (inc installation). Harga promo RM2500. Material melamine dan hanya didatangkan dgn warna putih saja. Ukuran 7 kaki atas dan bawah. Free katenye hood, hub dan dapur. Kite tukar warna hitam dan merah so kena add RM290. So total up RM2890. Which is sebenarnya bajet kite utk kc ni cuma RM2000 je. Kalau terlebih pun tak lebih RM500. Xpala... Kite yg gatai nak tukaq2 kalerkan :)) Hood, hub dan dapur yg katenye free tu klu kat showroom ELBA tapi semalam dia guna Cornell. Tanye kat Shahrul katenye start 2012 dorang tak guna Elba dah & katenye Cornell lg mahal dr Elba. Tang tu kite mmg tak sure. Wallahualam...

Yang buat kite sebal dan rase patah seribu hati tu, kite ade la share threat kat group pembeli la cottage (FB) ni tanye klu2 depa ade tempat buat kc dgn harga yg ok. Tapi tiada suggestion yg ok. Ada sorang tu bg nama kawan dia tp design mcm tak ok. Then bila kite dah deal & bayar deposit rm300 kat Shahrul @ Masterpiece Kitchen ni barulah ada sorang pembeli tu share dia buat kc dgn harga rm1900 je. Nama kedai tu Lavender Kitchen kat Shah Alam. L shape table top dan kabinet atas I shape. ohohoooo Dah bayar deposit takkan depa nak pulangkan, kan. Dr burn camtu je en hubby kate xpelah. Teruskan aje...

Pasni cadang nak buat wardrobe, bolehlah minta quotation dari Lavender Kitchen. I'Allah akan share kat sini ye... 


Published with Blogger-droid v2.0.3

35 comments:

kakcik said...

Masa kakcik baru pindah rumah dulu, buatlah tempahan pasang grill dari 'orang kita' - akhirnya duit lesap RM600, grill entah ke mana... :(

Cendana Kasih said...

Cantik kabinet.... takpe la Fiza, buat pelan2...lepas ni kumpul duit lagi dan sambung kabinet tu

Cute Oven said...

cantik mmg cantik tapi...dengar crite tu menyakitkat hati aje...

Fiza Nordin said...

Kakcik,
Perghhhh sakit ati tu.....

Fiza Nordin said...

Noorma,
Yeahaaa kea kerja kuat & no holidays kot hahahaa

Fiza Nordin said...

Cute oven,
Mmg!!!

carmello said...

Salam perkenalan Kak Fiza. Geramnya juga dgn cita Kak Fiza ni. Pandai Kak Fiza pilih warna. Cantik. Saya pun tgh survey2 kedai KC. Dah baca cita Kak Fiza ni kena fikir 2,3x juga lah nak hire mana2 kedai.

Fiza Nordin said...

Carmello,
Kc ni cantik2 & hargenye mahal.bile sekali kite buat mesti nak all out.klu betul2 survey boleh dpt seperti yg diinginkan mengikut bajet.cumenye tak boleh tburu2lah... Kene survey betul2....tp pun tak dapat dinafikan dlm kite berhati2 pun kdg2 terkena juga.... Ikut rezekilah kan....

KakAsma said...

Fiza,selalu camgitu laa kalau first time buat,mesti ada problem kan.tak per at least cantik gitu..cumel ajer

~K Ham~ said...

kak ham pun berkenan la dgn kc fiza tu....duit ooo duittttttt.....mana kau duitttttttt...hutang ku membukit...duit..duit...

tun_telani said...

tun dgr cerita pun rasa mcm nk melenting je.. hehe.. tun mmg x pandai nk deal ngan jurujual ni, biasa kene tipu je.. so mmg apa2 perlu hasben tun yg ckp, tegas sket.

mummyseri said...

kite yg bace ni pon geram jugek.. dpt ambil pengajaran ni..nnt ada uma sndiri nk kena buat juge kc ni ..suke kale merah;)

wati said...

salam kenal,

tq kerna kongsi info n pengalaman, skit sbnyk akan dijandikan panduan..sbb ada plan utk buat kc ni

Cik Sibuk said...

ish..camne la orang buat bisnes camni..

Fiza Nordin said...

K asma,
Ye la...frust tau klu dikenang2kan sgt.tp bak kate en suami, fikir yg seronok2 je la.... Kasik ade feel nak masuk rumah baru hihihiii

Fiza Nordin said...

K ham,
Thanks kak... Siap sms tu xpress cantiknye kc kite yg kecit konet tu hahahaa duit banyak kak, tapi bukan duit kite, kan.... Duit kau duit aku, duit aku duit aku boleh tak? Aci tak? Nak kene hamput ke hape kannnnnn hikhik

Fiza Nordin said...

Tun telani,
Klulah lepas cine tu cakap pasal rm80 tu then akak x dpt hubungi suami akak, katelah hp xde line ke hape, sah2 akak akan bayar kat cine tu. Dan sah2lah akak akan deal terus dgn indon paip tu hahahaa akak ni pun bukan boleh org kate lebih sikit,terus setuju je.lepas tu baru fikir hahahah

Fiza Nordin said...

Mummyseri,
Merah very the like!!! b4 kite buat kc ni ade jugak kite blog hoping baca xprience org lain.tup2 kite pun sekali tsenarai dah... Emp xpalah kan... Selain pengajaran utk diri sendiri, bole juga alert org lain...

Fiza Nordin said...

Wati,
Salam kenal & thanks sudi singgah sini walau mungkin x sengaje je hihii beli rumah kat mane?kite kongsi2 info yg ade k...

Fiza Nordin said...

Cik sibuk,
Kesian kite2 ni eh.... :((

Farhan said...

salam, kak, maaf ganggu... boleh tak nak dapatkan no telefon cik zaini... lupa letak mana no telefon dia... sbb rumah ada bocor la kat la cottage...

IdaShazana said...

kc kita pun warna merah

Kak Aya said...

salam kenal,

ketika kak aya survey beberapa kedai kabinet baru2 ni, ada jugak pergi ke Masterpiece Sri Gombak...oleh kerana layanan mereka pada mula kami masuk tu sangat mengecewakan, kami hanya sempat bercakap 2,3 patah je dan terus keluar....akhirnya kami pilih Advanced Cabinet di medan batu caves.

airaniez wirdani said...

Salam kak.saya tersinggah kat blog akak ni sebab saya search nama *Masterpiece Kitchen*.Actually saya pun Interior Designer buat dapur gak.Saya simpati kat akak kena additional charge macam tu tambah sorry to say,based on your picture saya tengok workmanship kitchen ni tak berapa nak kemas.

Di sini saya nak cadangkan,lepas ni sesiapa nak buat dapur,survey banyak2 kedai dulu.Check harga dan kualiti workmanship.Check edging pintu kabinet.(kalau tak kemas maksudnya dia pakai laminate instead of solid melamine)Tanya company tu ada kilang sendiri atau tak dan pastikan tiada charge tambahan dikenakan bila dapur dipasang.

Saya nak suggest company tempat saya kerja.Facebook: AVL Living Concept.Walaupun saya nak berhenti dah,tapi saya boleh jamin workmanship company saya terbaik.

Saya doakan akak dimurahkan rezeki untuk upgrade kitchen akak.Salam

1happinest said...

Salam
Saya baru je pergi master piece ni...baru bercadang2 nk amik kt sna...tp bla bca cerita akak ni wt sya berfikir 2 3x la plak..thnks kak berkongsi cerita :D

Fiza Nordin said...

farhan,
maaf lambat baca komen awak.ape2pun sy tinggalkan no hp cik zaini.sama ada anda masih perlukannye atau tidak-019-2877933

Fiza Nordin said...

ida shazana,
:)

Fiza Nordin said...

kak aya,
Bukan rezeki demelah nak merasa duit akak yek... Hikhikkk moga akak puas hati dgn pilihan kedai akak tu yek...

Fiza Nordin said...

airaniez wirdani,
Terima kasih sudi singgah sini dan bg komen.dr cerita2 di atas ni pun boleh tau sy puas hati atau tidak dgn hasilnye.namun begitu,benda dah siap.duit dah bertukar tangan, suka atau tidak kena terima.terima kasih atas doa utk upgrade dapur sy tu... Terima kasih banyak2 ok :D

Fiza Nordin said...

1hapinest,
Mungkin itu hari buruk sy hihiii ape2pun terpulang :D

Anonymous said...

lavender kitchen sdn bhd
email....

aishahramali@lavenderkitchensb.com
erniee_pinky@yahoo.com

sebarang pertanyaan boleh emailkan kepada kami.....

Anonymous said...

saya pun ada jugak amek dgn masterpiece ni.tapi saya tak buat kitchen tapi saya buat wardrobe.masyaallah,memang betul kata u dorang ni memang hampeh tahap kelas pertama.service hampeh,design hampeh,delivery hampeh n sume yg berkaitan memang kelas pertama punya hampeh.geram saya sampai ke ari ni.klu setiap kali tgk wardrobe saya tu hati jadi panas..

en kassim said...

salam minta maaf mencelah
sy ada juga ambil dengan masterpiece
dalam pengamatan saya harga mereka murah dan berpatutan berbanding dengan yg lain...dah 3 rumah sewa saya buat dengan masterpiece...
mmg ok dan belum lagi dpat yg teruk

AdanyaKauUntukku said...

salam....
awak dah duduk la cottage ye..
saya pun duduk sana..baru dapat kunci ari tu.......

tengah fikir nak renovate cam mana

Mohd Dzulhafeez said...

kak.. saya terbaca blog ni.. kesian kat akak.. sbb saya pn ada buat kitchen cabinet.. kalau ada ape2 hal berkaitan kabinet akak tanyalah saya, saya sedia bantu dari segi pengetahuan. bukan ape, saya tak suka cina mainkan org melayu. tu je.. ape2 pun singgahlah blog saya www.solidcarpentryworks.blogspot.com , ada beberapa sample yang saya buat. semuanya 100% kayu dan bukan dari melamine atau chipboard yang selalu sangat kaum cina gunakan.. saya ada kilang sendiri, dan harga saya bukan seperti harga dari kontraktor.. lg skali, kalau ada pape hal berkaitan perabot dan inginkan pendapat hubungilah saya. saya sedia memberikan pendapat. melayu tolong melayu. :)

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)