Followers

Tuesday, January 04, 2011

Takoyaki




Dah lame sangat tak men'tako'.... sesekali buat tu memang sedap bebenolah rasenye... 2 hari berturut2 buatnya... betui2 makan sampai lebam! Hahahaaa...

Mula2 buat tu guna inti hirisan sosej & cheese aje... kali kedua buat barulah letak sotong yang direbus terlebih dahulu seketika. Kemudian masak dengan sedikit sos tiram, beberapa titis minyak bijan dan sedikit pewarna merah. Adunan tepung cuma guna tepung gandum biasa saja. Bancuh cair2 bersama sebiji telur dan sedikit garam.
Untuk sos siram, aku campurkan sedikit sos pekat soya dengan kicap cair bersama sedikit air.

Puas hati, wallah!!!!!



7 comments:

el said...

el x nah rasa tako2 ni..sllu gak dok lalu kt jusco ada org jual tp ntah x terbli spi skrg

ritu ada beli..ms nk g byr dulu tu Q pjg giler..terus mati nak beratur terus balik..x merasa lah takoyaki tu

tako2 ngan takoyaki sm ke?

A.I said...

nyampah tau!! kan best kalau kita berjiran. blk keje je aku singgah umah kau pau makanan. miahahaha

Noorma Ismail said...

waaaa...sukanyer aku kat menatang ni..dh lama tak makan, selalu aku beli kat Carrefour Sri petaling..sana jer ada jual..Jusco Equine ni takde... kalo buat sendiri, mmg takde la nk membuatnyer..kang laki aku buat cekodok jepun makan ngan kicap plak..dh tak sanggup nk dengar dia gelak berdekah2 kutuk kuih ni...mmg molot takde insuren

Bibu said...

aku selalu p jusco pon tak penah beli tako ni. sedap sgt ke?ape kata ko wat delivery kat aku? hehehehe

ayien78 said...

fiza...tako ni fevret laki aku..klu g jusco sri petaling sure beli... tapi mahal kan so beli set 3 bijik tu jek la... mcm ne ko buat ??? kena pki acuan kan???aku baca kat blog sapa tah...dia pki acuan kuih cara.... ko explain la details resipi dia...meleleh2 air liur baca blog ko ni adeiiihhhh

Fiza Nordin said...

l,
tako2 atau tako tou? klu 'tako tou', mmg samelah dgn takoyaki ni...

besan,
yelah tu... cukup bulan aku kolek duit makan muahaaaa!!!

noorma,
aku pernah wat takoyaki ni masa arwah mak aku ade... payah beno aku nak xplain name makanan ni.sudahnye aku cakap ni cekodok org jepun. kakakaaa arwah mak aku gemo makan takoyaki ni...
al-fatihah utk arwah mak :(

bibu,
udah ko selalu ke jj, beli je la bibu oiiii...takyah ko nak nyusahkan aku plak.. hahahaaa

yien,
sblm aku ade acuan ni, aku pun guna acuan kuih cara...sebenarnya rupe nak penting, yg penting rasanya, kan... tapi demi tak puas hati, aku beli gak acuan tako ni... hahahahaa
resipi on details mmg takde...sbb aku pun main cempak je tepung & telur.tonggeng je air,bancuh sampai agak2 sendiri...semakin cair adunan,semakin lembutlah tako tu...tp usahlah le pulak sampai jernih adunan tu... kakakakaaa

ayien78 said...

adoiii fiza..tako kau nampak sungguh menghairahkan.... nk carikla acuan yg mcm ko beli tu**hint skit mana nk beli

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)