Followers

Thursday, January 13, 2011

Salad Telur


Hari ni baru nak masukkan n3... sebenarnya salad telur ni aku buat lame dah... buat sekali dengan takoyaki aritu... Simple je salad telur ni... bukan apa2 pun... telur tu sengaja rebus tak masak sepenuhnya.... syuke!!! :))

Anak2 dah mula bersekolah semula.... masa & jadual harian memang padatlah sekarang ni.... Untuk tempahan, aku terpaksa berkorban. Tak dapatlah nak buat delivery pada hari2 biasa macam sebelum2 ni... Hujung minggu & hari cuti aje boleh. Tapi pun tengok pada availability jugak... kalau bz sangat, terpaksalah minta customer datang ambil sendiri di rumah aku. Aku hanya boleh tunggu di bawah je... so customer tak perlulah nak naik turun lif.

Itu je yg dapat... nak buek camno.... dah menjawat jawatan supir, supir pada anak2... :D

Pagi untuk ke sekolah kebangsaan, anak2 akan ikut en hubby. Pukul 7 keluar dari rumah. Selalunya aku siapkan sarapan yang ringkas ajelah... ringkas dan sekalian dia orang boleh makan sambil berjalan turun. Paling sesuai roti, burger, hotdog dan seumpamanya. Disebabkan umah ni takde water heater, pagi2 yg paling utama adalah jerang air secerek. Sebahagiannya untuk buatkan air mandian utk anak2 & sebahagiannya lagi untuk bancuh air.

Waktu balik dari sekolah, pukul 11.45pg aku dah keluar dari rumah. Tunggu di sekolah Baby @ Assunta. Kena pergi awal untuk dapatkan parking berdekatan kawasan/pagar sekolah. Kalau lewat alamatnya kenalah parking jauh & b4 that kena queue panjang pulak tu sebab jalan tu sehala je....

& aku pun ada bawa seorang budak perempuan - Shuhada (Shada). Shada ni dulu masa sekolah tadika, sama sekolah tadika dengan Boy (Tadika Semut Comel - depan rumah arwah mak). Kesian pula aku tengok mak Shada - Kak Izan, menghantar anaknya ke sekolah (sesi petang-Assunta 1) naik teksi. Nak naikkan van, lambat sampai ke sekolah. Shada kena sampai ke sekolah sebelum 12.15 tengahari sebab dia pengawas. Jadi sekali harung aku ambil anak2, aku bawakan Shada ni sekali....

Sampai rumah, pukul 1.30 tengahari, bagi anak2 makan, lepas tu terus bersiap untuk ke sekolah agama pulak. Tahun lepas, tinggal di Puchong, anak2 tak sekolah agama. Memang terasa ralat sangat. Sekolah agama ni memang banyak membantu, bukan hanya pelajaran di sekolah agama saja, tapi juga berguna dan digunapakai untuk sekolah kebangsaan. Harap2 tahun ni, mata pelajaran Agama Islam Boy & Baby taklah dapat keputusan teruk dan seteruk tahun lepas... Sejak2 sekolah ni jugak, anak2 makan bersuap. Dari yang Boy sampailah ke Mierza. Kalau biarkan dia orang makan sendiri, nasik sejemput pun mengadap hampir 1/2 jam. Kalau makan bersuap tu, nasi penuh sepinggan, tak sampai 15 minit dah siap makan. Haishhhh!!!

Dah hantar sekolah agama, barulah dapat rest sikit. Itupun kalau takde tempahan. Kalau ada tempahan, kenalah buat2 apa yang patut. Pukul 5.30 petang, kalau tak hujan, en hubby akan ambil anak2 balik dari sekolah agama. Kalau hari hujan, akulah yang kena ambil. Sebab en hubby tu naik motor. Taklah anak2 berhujan.... kesian dia orang. Sampai2 saja rumah, terus bukak kasut & stokin'. Tukar beg... pergi pulak mengaji di blok sebelah. Kadang2 aku tunggu kat bawah. Siap2 bawakkan beg mengaji dia orang.

Selesai mengaji barulah dia orang rest sekejap. Mandi2 & lepas tu buat kerja sekolah. Kalau tak de kerja (selalunya ade je... lebih2 lagi Boy), baca2lah apa2 yang patut. Kemas buku ikut jadual esoknya. Then suruh dia orang tidur. Seawal pukul 9.30mlm selalunya dah masuk bilik. Itu pun ditahan2 mata...

Hahh.... memang penat dan jerih... tapi bak kata pepatah, bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian... harap2 semua dirahmati & diredhai olehNYA... amin...

13 comments:

Nur Syafawati said...

fuhhh...aku yg letih baca aktiviti harian ko kak zaaa....yela..letih mmg letih..tapi dah jadi tanggungjawab kite as wife n mama kepada anak2 yg tgh nak membesar kan..mmg sgt mencabar ye kak!!!huh..semoga ko berjaya dlm semua bidang kak za..wish u luck kak!!

Fiza Nordin said...

sya,
tulah dia... gitulah ulang2 sehari2 sampai coti sekolah nnt.... thanks sya :D

Rosmaniza @ Ogy said...

nampak gayanya xde masa ar nak berjimba-jimba dgn kitaorg..:(

Bibu said...

aku yg keje ni pon letih gak nak menyiapkan soang Za!bab nakbangun pagi punyela liat sbb de bajet sekolah agama pagi leh lmbt abis aku ni kene g awal nak oii!! tu ler aku rase mmg ade hikmah anak2 aku beza 4 thn soang huhuu

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang letih sikit bila anak2 dah mula sekolah.. skrg ni akak kena bangun seawal 5.30 nak siapkan sarapan anak2, siapkan anak no. 2 yg baru sek tadika & bersiap diri sendiri nak kerja.. turun dr rumah tak boleh lewat dari pukul 7.. kalau lewat jawabnya lambat le anak akak ke sek assunta tu.. tau jelah depan umah akak tu jem macam hapaa... pernah sekali.. jem depan rumah je dekat 30 minit.. huhh.. naya..

p/s: pasal tako tu.. akak serius nak oder tauu.. nanti bgtau berapa harga & minima order ye? mengidam ngalahkan org peknen pulak.. hehe.. nak buat sendiri malas nk pegi cari bahan.. kazen akak dah offer dia punya acuan nak pinjam kan.. tp biarlah dulu.. nk test tako yg fiza buat dulu.. hehe.. ni kira special order le ni sbb takde dlm senarai barangan yg dijual.. hehe.. agak2 dpt buat hari kerja atau hari cuti?

Fiza Nordin said...

g,
ayat kau bikin aku telan2 ayag liuoq tau.....

bibu,
hahaa aku tiap2 pagi umpannye hape... "cepat bangun, nnt air tu sejuk, kamu mandilah air sejuk.mama takde masa nak masak air panas lagi..." heheheee tp tu pun selagi demi tak berdiri & jln2 sama2 ke dapur, selagi itulah aku tercegat tepi deme...klu idak cengkelet deme... aku dah berjalan ke luo bilik, deme bantai baring balik! haishhhh!!!

k madiha,
ya rabbi kak... sungguh2 ka ni....adoiiila... nnt sy cari2 masa yg sesuaweilah kak... tapi mcm tak dapek nak janji je.... huhuhuuuu

ILA HAFIZ said...

sgt berdedikasi... smeoga anak-anak berjaya kelak dpt menyenangkan mak & apak.. amin

Fiza Nordin said...

ila,
amin...! thanks :D

kak ina kl (1) said...

bila buka sekolah camtulah kan..sibuk sungguh..apa nak buat..

alhamdulliah dah ada penyewa kat umah akamu ..kuranglah sikit beban ek..

amboi sakan tenguk wayang ek cuti sekolah..lepaskan geram ker?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

re: fiza... tak dapek nak janji ke fiza? alalala.. kempunan le akak mcm ni.. huhu.. mungkin fiza bz benor nih.. kalu gitu takpelah fiza... nampak gayanya akak kena usaha sendiri ler.. nak kena gi cari bahan2 kat jusco dulu gamaknya nih... entah naper.. tingin benor nak merasa... mcm akak kata aritu.. ngalahkan org peknen.. kihkihkih..

Fiza Nordin said...

k ina,
kite merasa tgk wayang dgn anak2 buah je...dah deme ade, kite lepas geramlah... hahahaa

k madiha,
syiannye akak...tak sampai hati pulak rasenye....tp camne ek....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

re: fiza.. alhamdulillah.. dah lepas kempunan akak... semalam amik cuti gi ronda jusco carik bahan2 nak wt takoyaki tu.. & tak nyempat2 tunggu wat sendiri.. sempat akak tapau tako yg ada jual kat situ.. hehe.. lepas dah kempunan akak fiza.. syedappp!! hehe.. tp lepas ni nak kena wat lagilah.. tak puas lg makan.. it's ok fiza.. akak faham.. jadual awak mmg sibuk.. takpe takpe.. nasiblah jusco dekat je ngan rumah.. (dekat tp akak jarang pegi.. hehe)

Anonymous said...

les animalcules infusoires, acheter viagra sans ordonnance, On peut dans cet ether remplacer todas las formas de desigualdad y opresion, cialis, Curiosamente las mismas personas que soportan y facilitano tanto la chiusura e viagra pfizer prezzo, Questa particolare struttura della cuticola del, nachdem die deletare Wirkung der phosphorigen, cialis nebenwirkungen, Gediegen zeigt es sich im Scherbenkobalt oder,

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)