Followers

Thursday, May 06, 2010

Putu Beras

Salam korang...

Ade ke yang rindu same aku ni??? Ade? Ade? Hehehe... sebenonya aku idak le bz beno. Biase2 aje... tapi tadek modal nak mengentri tu yang membuatkan aku diam seribu bahase je. Malas tu dah ade kureng sikit lo... Ni ade modal sikit... moh le mengn3 yek...

Hari Sabtu lepas kami pulang ke kampung menjenguk abah. Keadaan abah macam biase aje... kekadang ade selera makan... kekadang tadek. Sebelum sampai umah kampung tu, kami singgah pasaraya TF kat Behrang 2020. Belikan buah anggur, buah tangan untuk abah. Abah suka, alhamdulillah... hb kate next time bila balik, kami belikan lagi.

Berbalik pada gambo yang terpantak kat atas tu. Kome kenal dan pernah ke dengo name kuih ni? Panggilan aku - Putu Beras. Ade panggilan lain tak? Ade kot... Putu Jawa? Ade lagi??? Kuih ni aku beli kat pasar pagi kat Slim River tu hoh... Actually kuih ni ade nostalgianya kat aku.

Teringat masa aku mengandungkan Boy (anak sulong). Aku ni fesyennya biler ngandung je, berenti kerja. Pasalnya aku punye morning sickness amatlah mengada2. Pepagi tak boleh bangun. Dalam erti kate lain, tidur tinggi hari! Haihsss teruk!!! Nak minum air kopi aje... mujurlah Boy tak itam legam macam kopi. Kakakakaaa!!!

Okey, okey.... berbalik pada kisah putu beras ni. Masa aku mengandungkan Boy, disebabkan tak kerja, aku punya banyak masa terluanglahkan. Kakak aku, Mak Ina memang suka makan kuih ni. Dia terjumpalah satu gerai kat Taman Medan tu menjual putu beras ni. Dan tanpa segan silu akak aku ni p tanye kat akak tu camne nak buat kuih ni. Dan dengan ramahnya akak ni memberitahu akak aku cara2nya. Dengan tak malunya pula akak aku bertanya lebih lanjut dan lanjut lagi. Dan akak ni yang membahasakan dirinya "Kak Esyah" menawarkan diri nak mengajar akak aku. Sanggup tu Kak Esyah p umah aku untuk mengajar akak aku camne nak buat. Aku yang memang banyak mase senggang pun belajo le same...

Memang agak payah jugak membuat putu beras ni. Banyak kerjanya. Remeh dan leceh. Tapi hasilnya, kelas! Jadinya sepanjang aku mengandungkan Boy, dari perut tak nampak sampailah dah memboyot, aku dan Mak Ina buat kuih ni untuk dihantar ke gerai2 menjual nasi lemak. Itulah pendapatan sampingan aku dulu dengan membuat kuih ni.

Itulah... bila tengok kuih ni, terasa sangatlah nostalgiknya... dan bila nampak kuih ni, aku terus beli. Boy pun suka makan... emp... dia dah makan kuih ni dari dalam perut lagi...

8 comments:

fuzidss said...

gebu

hana said...

aduhaii lama beno loading blog ko arini! komen sinilah! aku ngidam la weiihh nk makan putu nihh! eh putu piring ngan putu beras lain er?? ngeeee...

Noorma Ismail said...

Weiii ko ni, sib baik aku dh tak mengandung, kalo idak mau aku terjah umah ko amik putu ni satu...heheheh... kat kg aku pun ada jual putu ni, mmg sedap..tp kat KL ni jangan harap ler nak jumpa...

zaliana said...

fiza
cam no nak buat putu bersa tu..ada masa ajar akak pulak yer..adoiiii

maz said...

xprnah mkn la plak kmaz kuih ptu ni..apa rasanya ye..

AbbotCottage said...

Fiza, putu beras ni sama tak rasanya macam putu buluh ke, putu piring ke? sama dak ek? ko niiiiii beno-benolahhhh, aku dah terasa-rasa kat lidah ni hah..kekekekekek, caner nihhhhhhh...psstt palagik, resipinya mana, ehehehheeheeheheh(ni tahap tersengih sampey ke tinger)

cikmanggis said...

salam fiza..cm rindukan fiza sebab tu datang ni hehe

Anonymous said...

Μy bгother ѕuggesteԁ I might lіke thіѕ webѕite.
He was еntirely right. This post аctually maԁe my ԁaу.

Υou cann't imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

Also visit my homepage - Same Day Payday Loans

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)