Followers

Monday, December 07, 2009

Sup Makaroni


Salam...

Dah puas tgk Barbie Doll Cake kite? Eheheee... Okey jom kite layan resipi simple tapi syedap ni...

Buat sup makaroni ni dah lame sebenarnya. Tapi tertangguh-tangguh nak masukkan entrynya. Alhamdulillah tekak aku dapat menerimanya. Begitu juga dengan tekak anak2. Lebih2 Mierza yang memang suka makanan yang berkuah2 sup macam ni. Cumanya masa aku buat sup makaroni ni, stok dalam peti ais kureng. Jadi aku cempakkan apa2 yang ada ajelah... jadilah tu erk.... next time kalau buat lagi, bolehlah pastikan semuanya ada dalam simpanan...

Bahan-bahan
  • Makaroni (secukupnya)
  • 3 ulas bawang putih - ditumbuk/cincang
  • 1sdk lada hitam - tumbuk
  • bebola daging - secukupnya
  • 2 kiub lembu/tulang rusuk
  • 2ltr air/ secukupnya
  • segengam soohoon ~ hehehe yg ni lupo nak letak
  • sayuran- kobis & carrot - dihiris (resipi asal x de pongg)
** resipi asal gunakan sup dari air rebusan tulang & daging

Bahan sampingan
  • ikan bilis kecil/halus - digoreng
  • daun sup/bawang - dihiris
  • bawang goreng
Cili tumbuk
  • Segengam cili padi
  • garam
  • 1 sdb jus limau kasturi - aku guna cuka mkn jer sbb limau kasturi x stok
** Cili padi ditumbuk halus kemudian campurkan dengan garam & jus limau kasturi - kacau

Cara Penyediaan
  • Tumis bawang putih hingga wangi kemudian masukkan lada hitam yg telah ditumbuk - kacau sebentar
  • Masukkan air & kuib lembu/tulang rusuk - biarkan mendidih - tutup periuk bg mengekalkan wangi bawang putih & lada hitam tadi
  • Masukkan bebola daging - biarkan mendidih & bebola setengah masak
  • masukkan makaroni - bila sudah hampir lembut, masukkan sayuran tadi & soohoon - kacau sebati & biarkan mendidih sebentar kemudian bolehlah tutup api (x perlu lama jika tidak sayur akan jd lembik) - jika perlu tambah garam
  • Taburkan bahan hiasan & tambah cili tumbuk semasa menghidang... sure x cukup semangkuk!! :)
** Kesedapan & istimewa sup makaroni ni ialah campuran ikan bilis halus/kecil yg digoreng rangup & sambal tumbuk yg rasa masam2 tu... perghhhh... :P

Resipi di copy dari blog Kak Nor. Terima kasih...

4 comments:

Sheila said...

salam sdp tu makoeani supp fvret..kenyang kalau mkn ni...naknya ade bebagai kazanah dlm sup nyam nyam

Noorma Ismail said...

uish...sup tayar beskal...best gak ni..

Fiza Nordin said...

k sheila,
betui tu...tp sy kureng khazanah lak dalam tu...len kali nak buat lagi boh bebanyak khazanah dalamnye...

noorma,
ekekekeee tayar beskal....

Anonymous said...

Simpler and easier just links london various facets of being married the ought links london jewellery to be obtained and tradition recently indicated links of london sale actually divided regarding the bride's family, links of london silver the groom's family, as well as the groom himself. discount links of london Over are the days where the bride's parents insures links of london ring uk every single thing make a list of to links of london friendship bracelets sale perfect detail. For a short period, tradition had shifted this obligation to qualify for the links sweetie bracelet three parties soon discussed the following., a response, links of london earrings as well as ever-popular brunch. Experience entered production although there required to links of london necklaces sale twelve inches into your market by the grooms telephone and therefore bridal individual.

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
whatsapp: 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)