Followers

Friday, December 18, 2009

Aduhai Mierza...................

Salam...

Ni petang Rabu kelmarin punye kes... xde kesempatan nak update. Bukan malas tapi tenet lembap nak mam***!!!
Masa tu dah dekat2 pukul 5 petang. Waktu2 macam ni aku memang sibuk di dapur. Sebab masa tulah hb dah nak balik. Jadi kene bancuh air dan siap2 panas2kan lauk. Sebab dah terbiasa, hb ni balik2 je terus kejar nasi. Jadi memang selalunya dinner kami awal. Paling lewat pun pukul 7.30 malam gitu...

Tengah aku sibuk2 kat dapo, terdengar suara tangisan Mierza dari ruang depan. Aku buat tak dahu jek... Baby pula masa tu kat dalam bilik air. "Kite tak buat..." kata Baby. Kenapa dia kate macam tu...? Sebab sebelum tu aku marah dia. Mana taknye, dia pukul adik dia, then dia tanye adik dia sambil sapu tempat yang dia pukul dan tanye, "alolooo sape buat adik..." haish budak pempuan sorang ni tau...
Bila Baby g depan, dia berlari semula ke belakang dengan muka cemas. "Mama, mama cepat... kecemasan! Kecemasan!" Untuk pengetahuan korang yang tak kenal dak Baby ni, kan... dia suka auta tauuu... so aku ni jeling2 dia dan kate, "jangan main-mainlah, By..." tapi aku tinggalkan juga kerja aku dan berjalan ke depan. Masa tu suara Mierza menangis masih terus kedengaran.



OMG!!!! So, korang tengoklah gambar2 kat bawah ni.... Aku letak minyak kat jari Mierza yang luka tu... tapi darah masih terus mengalir. Tengoklah tisu tu.... So, fikir2 takleh jadi ni... sebelum apa2 yang lebih teruk, lebih baik bawa juga ke klinik. Kalau aku ni doktor, macam Kak Inahar tu, tidak2 pun nurse mcm Kak Maria tu, aku taulah lukanya dalam ke idak... serius ke idak... ini haram tak tau melainkan yg aku tau luka dan darah yang membuak2.... lebih baik bawak gak la g klinik le kan.... Call hb, kami terus jumpa kat Klinik. Sebab klinik yang selalu kami pergi ni di pertengahan antara rumah dan tempat kerja hb. Masa aku sampai, elok2 masuk parking depan klinik, hb pun sampai. Hanya hb yang masuk dalam dengan Mierza. Aku duk luar sbb temankan Baby dan Boy. Dari luar bilik, sepanjang masa aku dengar suara tangisan Mierza. Ohooo dia memang amat fobia dengan doktor. Tapi nasib baik amat senang makan ubat...

Mujurlah... jari yang luka tu tak sampai dijahit. Tapi doktor bagi injection kat bontot dia. Dan balut luka di tangan dia.
Hah, biaselah... lepas tu kena soal selidik dengan hb... gunting yang mana... letak gunting dekat mane... macam mana anak boleh dapat... masa tu mama dekat mana... dah soalan2 cepu emas yang sewaktu dengannya... hahahaaaa

Inilah guntingnya... Gunting ni biasenya aku guna untuk siang ikan dan kegunaan2 am lainnya. Semasa kejadian, gunting itu letaknya di atas meja. Mierza si anak bertuah ni p panjat kerusi dan ambil gunting tu buat main...
close-up sikit... darah dia pun ade lagi kat situ...

Ape2 pun mama jugaklah yang salah, kan... dah guna tak reti letak semula walaupun mama letak kat tempat yang dirasakan sudah selamat dah tu...


Masa n3 ni dipublishkan, luka di tangan Mierza dah kering. Kalau pada pandangan mata kirenya lukanya tu dah eloklah... tapi Mierza masih fobia tgk jari dia yang terbelah tu. Kalau balutan tu terbuka even di tengah malam pun dia akan masuk bilik kami dan nangis2 tunjuk jari dia tu... jadi untuk diamkan dia, hendak tak hendak balutlah balik jarinya tu. Barulah dia sambung tidur semula....

18 comments:

indahhouse said...

Salam kak Fiza,
Ciannya Mierza... moga anak kak cepat sembuh.
Salam Maal Hijrah ya kak Fiza dan family

LOVE2COOK said...

OMG!!! So pity Mierza! She's still a kid...so she won't know which is good n which is danger...kecian betul! Mesti sakit tuh! Lots of blood loss too kan kak!

As usual la kak...it's Mummy's responsibilty! hehex! Love pun dulu pernah kena ngan my son...jatuh dari katil! And that was totally my fault! I was careless! :( Good nothing serious with him!

Hope Mierza will recover soon! So pity tgk dia tau.

ima said...

alahai kesiannya...moga cepat sembuh...

salamdariborneo said...

semoga mirza cepat sembuh ye.

Fiza Nordin said...

nurindah,
wsalam, terima kasih... selamat menyambut tahun baru islam juga utk nurindah dan keluarga :D

love,
actually HE, bukan SHE... eheheeee itulah...kadang2 kite rase dah cukup selamat tempat yg kite simpan tp budak2 ni haiiii klu bende dah nak jadi tu kan....mmg tak boleh nak cakap apelah kan...

k ima & k maria,
terima kasih...harap2 pun cepatlah dia hilang fobia dia tu...

aidah said...

Salam Fiza, biasalah tu kalau apa2 jadi kat anak maknya yg selalu di persalahkan. Adil ke tu? hehehe

♥ Eda ♥ said...

aduh...nyilunya aku tgk...sian mierza.... huhuhu... semoga tak pape.. pasni kena hati2 lah eh..pesanan utk semua yg ade anak kecik jugak..riso kan..

el said...

ya rabbi...
smpi cam tu sekali haaa...
apalah si mierza nak potong tu..nak tolong mama sekalipun jgnlan terpotong jari..adoyai...

mmg pun kak..kita dah simpan benda2 cam tu kat tmpt selamat..tp mn nk tau budak tu cerdik akal pi panjat amek..cam anak aku lah danish...

tp bila aku npk dia wat cam tu...
DANISHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!NO
terus dia campak gunting tu..kahkahkah
sib bek la xde pape yg seyes..bahaya tu kak..lenkali noted ye..huhuhu

p/s: rmbot mierza tu sgt2 cute

Fiza Nordin said...

kak aidah,
'ini tidak adil!!!'-dialog filem 3 abdul ekekeeee

eda,
yes mem! hahahaaa alhamdulillah dah semakin baik.luka pun dah kering...

L,
klu nampak bolehlah ditegur tp klu x nampak camno.... heheee
rambut itu mmg sgt kiut itu pasal la sayang nak potong.tp biler dah rambut panjang gitu ramai yg perasan dia perempuan pulak...hisk

MamaFaMi said...

Adoiiii ai...sengal je rasa badan bila tengok gambar-gambar darah ni.. sib baik tak pengsan mama... chian Mierza luka dan chian mama dia kena marah...

LOVE2COOK said...

KakFiza, HE??? Mierza is a boy??? Love thought Gal!!! looks like gal jer! ;) hehex...sowwy!

Fiza Nordin said...

mama,
heheheee paling kasihan dgn mama dia la...

love,
takpe...dah biase dah tu...mmg ramai yg perasankan mierza tu perempuan...muke mcm perempuan,kene pula rambut camtukan...heheee

MUMMY ILA said...

huhu..seriaunye aku kak oiii..aduhhh tu la kan budak2 ni sukar diramal. si izz pun kekadang aku terlepa gak.. tp nasib x de apa yg berlaku tp aku mmg risau sgt bab camni berlaku.. seram sejuk aku tgk darah tu... :( mayb lepas ni mirza x berani nak dekat2 benda yg tajam cam gunting tu.. :(

Suzi said...

salam fiza...alahai kesiannya, tulah kan bila dah nak jadi tetap jadi walau kita beringat sentiasa...

ngeri juga tengok darah tu...moga cepat sembuh lukanya tu...biar lepas ni dia dah takut nak main2 dgn gunting hihihi...

miemiey said...

seriau daku nengok darah kak..terasa sampai kat sini..sian laa mierza sakit kan jari tu laa sape suh tulun mama lagi...

A.I said...

Ya Allah menantu aku!!!

Fiza Nordin said...

ila,
tu la...kekadang dlm berhati2 pun tp klu dah nak kene tu tak boleh nak kate apelah...tp next time mmg nak kene hati2 jugalah...ini mudak mmg sgt active...

k suzi,
mmg dia takut pun...kekadang sengaje saya unjukkan gunting,lari dia! hahahaaa harap2 dia bukan takut sekejap je la...

miemiey,
terlebih rajin nak tolong mama dia heheheee

besan,
heheheee senget dah jarinye tu besan.camne???masih nak teruskan jadi menantu ke ni???kahhhhhhh

Bibu said...

adus ngerinya aku tgk jari mirza
byk daraaaaaaaah!

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)