Holla...!
Yump yump! Ini throwback ye sayang2 sekalian. Buat Puding Roti Berkuah Kastad ni minggu pertama tahun 2015. Sedap nauzubillah. Kalau tak kenang susahnya nak kurus aritu, mau makan bertambah2. Tapi cukuplah sepotong di atas ni. Alhamdulillah, hilang tekak yg gatal nak makan manis2, lemak2 berkrim.
Sumber resipi sy ambil dari video yg disharekan di fb oleh 'Kerja Dari Rumah'. Video kepunyaan 'Try Masak'. Rajin2, bolehlah try ye...
Bahan A:
10 keping roti
3 cawan susu rendah lemak
4 biji telur ayam
4sb gula pasir
1st esen vanila
sedikit kismis - sy ganti coklat chip
sedikit marjerin - dilengser pd loyang
Bahan B:
2 cawan susu rendah lemak
3 sb gula pasir
1st esen vanila
2sb tepung kastad
Ni buat sekali 2 adunan untuk jamuan bual mesra bersama jiran2 lorong 15/3.
- sebelum bakar -
Cara membuat:
1) Sapu loyang rata2 dengan marjerin.
2) Carikkan roti kasar. Susun dalam loyang sambil selang-seli taburkan dengan kismis. Ketepikan.
3) Dalam mangkuk lain, dr bahan A: masukkan susu, gula, esen vanila dan telur. Sebatikan.
4) Tuang dalam loyang berisi roti n kismis. Tekan2 sikit supaya roti terendam dan lembut.
5) Masukkan loyang ke dalam oven. Bakar pd suhu 200c selama 30-40 minit.
Sos Kastad:
1) Dalam periuk, campurkan susu, gula, esen vanila n tepung kastad. Sebatikan.
2) Masak atas dapur dgn api kecil. Kacau selalu hingga kuah agak pekat. Tutup api dan sejukkan.
Selamat mencuba :)
1 comment:
sedap ye..makan pulak sejuk-sejuk..
salam perkenalan & jemput ke blog nana :)
Post a Comment