Followers

Wednesday, April 18, 2012

Jeruk Rozel

ampun dan mahap yek...klu ade kawan2 fb yg berkunjung ke sini,tentu (agaknye) dah tau pasal jeruk rozel ni. Sbb dah lame betul aku publish kat wall tu. Tapi baru la ni la aku terasa nak meng'n3' kat blog. Erkkkkk ade sape2 kesah ke punnnn? Huhuhuuuu

Ok, alkisahnye beberapa minggu lalu (sebulan lebih dah kottt) jiran kite ni bg buah/bunga rozel seplastik. Sebelum2 ni memanglah kite tau buah/bunga rozel ni boleh buat apa. Tapi yg paling lekat dlm otakk kite buat jus. Bila tepek kat wall dan tanye kawan2 mcm idea pula yg dikeluarkan. Arghhh terima kasih sangat. Bila dah banyak idea, tiba2 seplastik rozel terasa begitu sikit pulakkan. Hahahaa tamak haloba ko pizah!!!

Akhirnya dari seplastik tu dapatlah kite realisasikan menjadi 3 produk iaitu jus, jem dan jeruk - 3J!

Bahan lain selain rozel itu sendiri hanyalah gula dan air. Jangan tanya kita sukatannya kerana kite pun main campak saja. Agak2 sendiri aje...

Untuk buat jusnya, kita masak satu jag air bersama gula. Bila gula dan larut dan air dah menggelegak, tutup api dan masukkan kelopak2 buah/bunga rozel. Sebelumnya kita basuh kelopak2 rozel dgn air panas. Ada terbaca masa menggogle, tujuannya untuk mematikan serangga2 yg berkemungkinan ade melekat kat kelopak2 tu. Biarkan seketika sambil dikacau2. Bila air gula dah bertukar warna merah dan dah suam2 siikit, tapis.

Ok, hampas kelopak buah/bunga rozel ni kite perah2kan sikit. Letak dalam loyang, sebak2kan supaya tak bertindih antara satu sama lain dan kite jemur sehariian. Dah petang tu kite amik dan terjadilah seperti di atas ini.

Benda siikit tapi sedap.... Jiran, bagi lagi 3 plastik, boleh????


Published with Blogger-droid v2.0.4

2 comments:

kakcik said...

Nampak macam halwa. :)

Rosmaniza @ Ogy said...

opah aku panggil rozel ni buah ribena..kihkih

Perkahwinan Kami Bersama 3 Cahayamata

Daisypath Next Aniversary PicDaisypath Next Aniversary Ticker

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...

Novel Terpakai - Untuk Yang Berminat...
email : sofie2_za@yahoo.com & call 017-3113226

My Cute Banner

Halwa Telinga :)